DENNIS BERGKAMP, SIMBOLUL ELEGANTEI

3 minutes, 16 seconds

Astazi, Dennis Bergkamp împlinește 50 de ani. Cu această ocazie, vă invit să ne reamintim de unul dintre cei mai rafinați mijlocași ai fotbalului modern sau „visul oricărui atacant”, după cum l-a descris Thierry Henry, prin intermediul acestui capitol desprins din cartea „100 de fotbalisti legendari”.

Singurul olandez inclus în Hall of Fame-ul fotbalului englez, Bergkamp este şi autorul celui mai frumos gol din istoria Premier League, într-un meci Arsenal-Newcastle, în martie 2002. „Sunt atât de puțini jucători capabili să facă un asemenea gest să pară ridicol, iar Dennis Bergkamp este unul dintre ei!”, a exclamat comentatorul Sky Sports după acea reușită. Poreclit de fanii lui Arsenal şi „Olandezul nezburător” din cauza fricii sale de avion, după un incident petrecut în timp ce zbura spre Statele Unite înaintea Cupei Mondiale din 1994, Bergkamp a fost şi golgeterul all-time al naţionalei Olandei, fiind depăşit ulterior de Patrick Kluivert, Robin Van Persie şi Klaas-Jan Huntelaar.

Născut pe 10 mai 1969 la Amsterdam, Bergkamp a primit numele Dennis datorită pasiunii tatălui său, un electrician şi fotbalist amator, pentru scoţianul Denis Law. Ajuns la Ajax când avea 11 ani, Bergkamp a primit botezul primei divizii din partea lui Johan Cruyff într-un meci câştigat de Ajax cu 2-0 în faţa lui Roda Kerkrade, pe 14 decembrie 1986. Primul gol pentru „lăncieri” a venit pe 22 februarie 1987 împotriva lui Haarlem, iar până la finalul sezonului a bifat 23 de apariții în competițiile interne din Olanda și în Cupa Cupelor, trofeu pe care Ajax l-a câștigat în finala cu Lokomotiv Leipzig.

Dennis a devenit curând un jucător important la Ajax, alături de care a mai cucerit un titlu de campion, două Cupe ale Olandei și Cupa UEFA, în 1992, într-o finală cu Torino. Între 1991 și 1993, a fost golgeterul campionatului olandez și de două ori a fost desemnat Jucătorul Anului în Olanda. În 1993, după 122 de goluri în 239 de meciuri pentru Ajax, Bergkamp a plecat la Inter Milano alături de Wim Jonk pentru aproape 10 milioane de dolari.

 

CITESTE SI | NASCUT DE 1 APRILIE

 

În Italia, Dennis nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor clubului, deși în primul sezon la Milano, a cucerit Cupa UEFA, într-o finală cu Salzburg, fiind și golgeterul competiției, cu opt reușite, dintre care trei au fost marcate în meciul din primul tur cu Rapid. Sezonul următor a fost, însă, dezastruos pentru Inter, care a terminat pe locul șase în Serie A și a fost eliminată din Cupa UEFA în turul secund.

Astfel, în 1995, Bergkamp lăsa Italia pentru ceea ce va deveni aventura vieții sale, Premier League. Dennis a fost primul transfer al managerului lui Arsenal, Bruce Rioch, stabilind și un nou record al clubului în materie de achiziții: 7,5 milioane de lire sterline. Și în Anglia, Bergkamp a avut la început ceva probleme de adaptare, însă, stagiunea 1995-1996 a încheiat-o cu 11 goluri în 33 de partide, ajutându-i pe „tunari” să se claseze pe locul cinci și să se califice în cupele europene.


Sosirea lui Arsene Wenger la Arsenal în septembrie 1996 a reprezentat un moment crucial de cotitură în cariera lui Bergkamp. Sub comanda managerului francez, Dennis a strălucit la intensitate maximă, devenind unul dintre jucătorii marcanți ai Premier League. Cu Arsenal, Bergkamp a cucerit trei titluri, patru Cupe ale Angliei, trei Supercupe ale Angliei și a mai jucat în două finale europene, ambele pierdute, însă. În 2000, a pierdut Cupa UEFA în fața lui Galatasaray Istanbul, iar în 2006, chiar la finalul carierei sale, a ratat trofeul Champions League în favoarea Barcelonei.

La naționala Olandei, Bergkamp a debutat pe 26 septembrie 1990 și a jucat în 79 de meciuri până în 2000, marcând 37 de goluri. Cu Portocala Mecanică, a fost golgeterul EURO 1992, unde a prins semifinalele. Cu el în echipă, Olanda s-a oprit în penultimul act și la Cupa Mondială din 1998 și la EURO 2000.

Facebook Comments

There are 2 comments .

  1. Pingback: THIERRY HENRY, UCIGAȘUL CU TACT - Bogdan Socol

  2. Pingback: RUUD GULLIT, FOTBALISTUL TOTAL - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: