LEGENDA LUI TARZAN, OMUL-MAIMUȚĂ

4 minutes, 3 seconds

A devenit cunoscut în întreaga lume drept Tarzan, datorită rolurilor sale care au făcut furori în box-office-urile de la Hollywood în anii ’30-’40, dar puțini mai știu că, înainte de a deveni faimos în cinematografie, Johnny Weissmuller a fost unul dintre cei mai mari înotători din istorie. Practic, unul dintre primii mari campioni ai secolului XX, Weissmuller a câștigat cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice, 52 de titluri de campion al Statelor Unite ale Americii, a stabilit nu mai puțin de 67 de recorduri mondiale, el fiind primul om care a coborât sub bariera de un minut în proba de 100 de metri liber și sub cinci minute în cea de 400 de metri liber, dar, mai ales, a fost neînvins în competițiile oficiale pe toată durata carierei sale.

Cu toate acestea, el a rămas în memoria colectivă drept “Tarzan, omul-maimuță”, pentru felul în care l-a întruchipat pe eroul din cărțile lui Edgar Rice Burroughs. Și asta, în condițiile în care a fost al șaselea actor dintr-o serie de aproape 20 care l-au jucat pe Tarzan, dar el a rămas singurul care s-a identificat cu adevărat cu personajul interpretat.

Născut pe 2 iunie 1904 într-o familie de șvabi, pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar, în satul Freidorf, devenit ulterior un cartier al Timișoarei, sub numele de Johann, dar înregistrat, conform legilor vremii, Janos Weissmuller, viitorul Tarzan a ajuns în Statele Unite ale Americii la sfârșitul lui ianuarie 1905, când avea numai șapte luni. Părinții săi, care emigraseră în speranța unui trai mai bun, s-au stabilit într-un orășel minier din Pennsylvania, unde locuiau niște rude foarte apropiate.

La vârsta de nouă ani, Johnny Weissmuller a contractat poliomielita, iar la sugestia medicului, a început înotul pentru a-l ajuta în lupta cu boala. După ce familia lui, care se mărise în septembrie 1905 odată cu nașterea fratelui mai mic, Peter, s-a mutat în Chicago, Johnny a fost remarcat de antrenorul de natație William Bachrach, de la Illinois Athletic Club. Sub comanda acestuia, Weissmuller a câștigat, la 17 ani, primele sale titluri naționale, la 50 și 200 de metri liber. Un an mai târziu, pe 9 iulie 1922, doboară recordul mondial al sutei de metri liber, deținut de Duke Kahanamoku, stabilind un timp fabulos în acele timpuri, 58,6 secunde.

Apoi, la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, Johnny Weissmuller l-a învins pe același Kahanamoku în această probă și a mai cucerit alte două medalii de aur, la 400 de metri liber și la ștafeta de 4×200 de metri liber, precum și un bronz cu echipa de polo a Statelor Unite, din care a făcut parte.

În 1927, Weissmuller a stabilit un nou record al lumii, înotând suta de metri liber în numai 51 de secunde, performanță care avea să reziste 17 ani, iar la Jocurile Olimpice din 1928, de la Amsterdam, a mai obținut de două ori aurul în probele de 100 de metri liber și la ștafeta de 4×200 de metri liber.

Toate aceste realizări i-au adus titlul de cel mai bun înotător al primei jumătăți a secolului XX, primit din partea Associated Press, în 1950. Dar Johnny Weissmuller va cunoaste adevărata glorie datorită rolului principal din seria de filme Tarzan. În 1932, dă lovitura cu “Tarzan, Omul-Maimuță”, care cunoaște un mare success de box-office și îl transformă la rangul de star global.

Weissmuller a apărut în 12 filme ale seriei, iar impactul său a fost atât de mare încât în 1958, când se afla în Cuba pentru un turneu de golf, a fost salvat de faimosul strigăt al lui Tarzan în momentul în care a fost înconjurat de soldații rebeli din timpul revoluției. Aceștia au rămas cu gura căscată pentru o clipă, după care au spus: “Este Tarzan! Tarzan, omul junglei!” Nu doar că Weissmuller și apropiații săi nu au mai fost răpiți, ba chiar au fost escortați până la hotelul lor de luptătorii de gherilă cubanezi.

Pentru contribuția sa importantă în industria cinematografiei, Johnny Weissmuller a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, chiar în apropierea celei a lui Maureen O’Sullivan, colega sa de pe platourile de filmare, care a întruchipat-o pe Jane.

Fostul mare campion a încetat din viață pe 20 ianuarie 1984, la vârsta de 79 de ani, din cauza unui edem pulmonar, la Acapulco, în Mexic, locul unde a filmat ultimul său film cu Tarzan. În momentul când sicriul său era coborât în pământ, s-a auzit de trei ori înregistrarea celebrului strigăt al lui Tarzan, după cum însuși Weissmuller a solicitat, și, în memoria lui, au fost trase 21 de salve de tun.

P.S. Povestea lui Johnny Weissmuller este desprinsă din cartea „100 de sportivi legendari”.

Facebook Comments

There are 2 comments .

  1. A ajuns si pe platourile de filmare, unde a jucat roluri tineretii lui in cateva filme dragoste inainte de a interpreta rolul Tarzan, unul care l-a facut cunoscut de-a lungul intregii lumi.

    Incredibil! Johnny Weissmuller a reusit sa obtina toate aceste rezultate si sa-si construiasca o cariera de actor de succes, transformandu-se intr-un simbol al secolului al XX-lea. Are un cuadru de reusite si performante demne de admirat si respectat!

  2. Johnny Weissmuller a fost un adevarat campion si un model de inspiratie pentru generatiile urmatoare. Desi a devenit celebru pentru rolul sau din filmele Tarzan, nu trebuie sa uitam realizarile sale exceptionale in inot. A fost primul om care a coborat sub un minut in proba de 100 de metri liber si unul dintre cei mai mari inotatori ai secolului XX, stabilind si nenumarate recorduri mondiale.

    Este impresionant faptul ca, in ciuda problemelor de sanatate din copilarie, Johnny Weissmuller a reusit sa devina unul dintre cei mai mari campioni ai statelor Unite ale Americii. Faptul ca si-a descoperit pasiunea pentru inot in timpul luptei cu poliomielita este o marturie a determinarii si a vointei sale neinfricate.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: