WINKS, PRINTUL HARRY AL LUI TOTTENHAM

2 minutes, 56 seconds

Pana nu demult, la Tottenham, exista un singur Harry, Kane. Dar daca el este regele lui Spurs, de curand, a aparut din ce in ce mai hotarat si printul Harry Winks. Mijlocasul de 22 de ani a inceput sa isi revendice apasat locul in inimile fanilor de pe Wembley, cuceriti de evolutiile sale. Iar fiecare reusita a lui Winks sporeste sentimentul de mandrie al suporterilor lui Tottenham pentru ca, la fel ca si Harry Kane, el este un produs al clubului din Nordul Londrei. Mai mult chiar, inainte de a fi un jucator al lui Spurs, Winks a fost unul dintre cei mai devotati sustinatori ai echipei.

Si asta pentru ca provine dintr-o familie de fani ai lui Tottenham, astfel ca primul meci pe care l-a vazut din tribunele White Hart Lane a fost cand avea doar cinci ani, un succes cu 2-1 in fata lui Middlesbrough obtinut datorita golurilor inscrise de Teddy Sheringham si Les Ferdinand. „Nu imi aduc aminte prea multe legate de joc, dar ceea ce mi-a ramas in memorie a fost atmosfera de pe stadion”, a povestit recent Winks intr-un interviu acordat revistei FourFourTwo.

Peste doar doi ani, intra pe portile academiei lui Tottenham, urcand treptele necesare formarii sale ca jucator. La 15 ani, traia cea mai frumoasa experienta ca suporter al lui Spurs, fiind purtator de drapel la partida din Champions League cu Real Madrid, in sezonul 2010-2011. „Am pierdut cu 1-0, dar a fost ceva suprarealist pentru un pusti ca mine sa fiu atat de aproape de Cristiano Ronaldo incat sa-l pot atinge”, si-a amintit Winks, care, sapte ani mai tarziu, avea sa fie el cel care culege elogiile in urma unei confruntari cu Realul lui Ronaldo. Felul in care le-a tinut piept la mijlocul terenului lui Toni Kroos si Luka Modric l-a facut pe Mauricio Pochettino sa il descrie drept „mijlocasul perfect” si sa il compare cu Xavi si Iniesta. „Este complet diferit fata de ceilalti mijlocasi din lot, Victor Wanyama, Eric Dier, Mousa Dembele si Moussa Sissoko. Calitatile pe care le aduce echipei sunt cu totul diferite”, povestea la acea vreme managerul argentinian, care l-a poreclit „Micul Iniesta”.

Asemanarea nu este tocmai intamplatoare pentru ca Harry are si origini spaniole in gena sa, datorita bunicii sale, de aici aparand si speculatiile ca ar putea juca pentru Furia Roja. „Nici nu stiu daca eram eligibil si, in plus, m-am considerat mereu un englez, astfel ca intreaga discutie nu isi are rostul”, a risipit Winks toate indoielile. Iar in toamna lui 2017, debuta in nationala Angliei in victoria cu 1-0 din Lituania cu o prestatie laudata de intreaga presa din Insula.

Un idol al fostului capitan al lui Spurs, Ledley King, Harry a facut pentru prima oara cunostinta cu prima echipa la 16 ani, cand a fost invitat de fostul manager Andre Villas-Boas sa se antreneze cu seniorii. Urmand traditia clubului, Winks i-a lustruit ghetele lui Scott Parker, asa cum Sol Campbell o facuse odinioara cu Ilie Dumitrescu, iar Harry a avut numai de castigat de pe urma acestui „botez”: „Scott se apropia de finalul carierei si intotdeauna isi facea timp pentru cei tineri. Mi-a aratat cateva trucuri la care el se gandea ca ar trebui sa le fac in timpul meciurilor. Asta m-a ajutat foarte mult”, a declarat Winks.

Devenit un jucator tot mai important sub comanda lui Pochettino, el a fost oprit, de cateva ori, din ascensiune de accidentari mai serioas, dar mereu a revenit mai puternic, astfel ca acum doar cerul mai pare sa fie limita pentru printul Harry al lui Tottenham.

 

Facebook Comments

There is 1 comment .

  1. Pingback: POCHETTINO, GENIUL DIN SPATELE ASCENSIUNII LUI TOTTENHAM - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: