SUPERSTIȚIILE DIN SPATELE TITLULUI MONDIAL AL ARGENTINEI DIN 1986

2 minutes, 58 seconds

Cupa Mondială din Qatar este prima după dispariția lui Diego Armando Maradona, astfel că amintirile momentului de apogeu al lui El Pibe de Oro în tricoul naționalei Argentinei devin și mai puternice cu cât ne apropiem de startul primului turneu final desfășurat în timpul iernii. Fără îndoială, Maradona a strălucit la cea mai mare intensitate la Mundialul din Mexic din 1986, dar foarte puțină lume știe toate superstițiile care au stat în spatele acelui triumf colosal al selecționatei Albiceleste.

Totul a pornit de la obsesia selecționerului Carlos Bilardo pentru micile detalii și rutina dinaintea fiecărui meci, iar succesul din jocul de debut a făcut ca cele mai banale obiceiuri să devină reguli respectate cu religiozitate.

Astfel, cu câteva zile înaintea primei partide din faza grupelor, împotriva Coreei de Sud, câțiva jucători argentinieni au fost prinși mâncând hamburgeri într-un centru comercial, ceea ce le-a atras o muștruluială din partea medicului echipei.

Apoi, cu o zi înaintea debutului la Mundial, întreaga delegație a Argentinei s-a delectat cu un grătar din carne de vită, adusă de piloții companiei Aerolineas Argentinas, iar în momentul în care fiecare jucător și-a ocupat locul în autocarul care urma să îi ducă spre Estadio Olimpico Universitario din Ciudad de Mexico, Bilardo le-a spus tuturor: „Rețineți locul unde stați pentru că dacă vom câștiga, veți sta pe aceleași locuri și mai departe!”

Întâmplarea a făcut ca, atunci când toată echipa era în vestiar, telefonul să sune, iar Jose Luis Brown s-a dus imediat să răspundă, numai că la celălalt capăt al liniei nu era nimeni. Totodată, Carlos Tapia s-a bărbierit de îndată ce a ajuns la stadion, iar Julio Olarticoechea a făcut pe reporterul în vestiar, punând diferite întrebări colegilor săi, cu o cameră de filmat adusă de Nestor Clausen.

La ora cinci fix, Carlos Bilardo i-a telefonat soției sale, care se afla la Buenos Aires, toți membrii echipei au băut mate, ceaiul tradițional în Argentina și Uruguay, iar mijlocașul Ricardo Giusti a lăsat o bomboană la mijlocul terenului.

Reprezentativa Albiceleste s-a impus cu 3-1 în fața Coreei de Sud, grație lui Jorge Valdano, autorul unei duble, și Oscar Ruggeri, astfel că toate aceste ritualuri au fost repetate înaintea întâlnirii cu Italia, campioana mondială en-titre. Rebelii dinaintea partidei cu sud-coreenii au mâncat din nou hamburgeri, Aerolineas Argentinas au adus carne de vită pentru grătar, jucătorii au ocupat aceleași locuri în autocar, telefonul anonim a sunat din nou în vestiar și Brown a răspuns nimănui, Bilardo i-a telefonat soției la orele cinci „trecute fix”, Tapia s-a bărbierit la stadion cu toate că nu avea nevoie!, Olarticoechea a făcut pe reporterul printre coechipierii săi, echipa a băut mate la aceeași oră, iar Giusti a mers la centrul terenului pentru a lăsa în iarbă o bomboană.

Confruntarea cu Squadra Azzurra s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, goluri Altobelli, respectiv Maradona, dar aceste obiceiuri au continuat pe toată durata turneului final, înaintea fiecăruia din următoarele cinci meciuri! Mult mai târziu, Valdano a comentat acea situație încurajată de Carlos Bilardo: „Respect superstițiile personale, dar mă deranjează cele colective. La terminarea Cupei Mondiale, erau atât de multe încât parcă era o piesă de teatru care fusese jucată de o mie de ori.”

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: