„Fără Gerd Muller și golurile sale, am fi fost și acum în mica noastră colibă de lemn de pe Sabener Strasse”, a afirmat Franz Beckenbauer despre jucătorul pe care îl consideră ca fiind cel mai important din întreaga istorie a lui Bayern Munchen. Mai mult chiar, un alt fost coechipier de-al său, Paul Breitner, a declarat că „Muller a fost cel mai important fotbalist pe care l-a avut vreodată Germania. El singur! Incredibila poveste de succes a lui Bayern și a naționalei Germaniei ar fi fost de neconceput fără Gerd.” Poate că Beckenbauer a fost omul care a influențat cel mai mult destinul lui Bayern și al fotbalului german prin calitățile sale de lider incontestabil, dar totul nu ar fi fost posibil fără golurile lui Gerd Muller.
Pentru că golul, acel moment de apogeu al jocului de fotbal, în care mingea scutură plasa porții, este obiectivul final al oricărui meci întrucât stabilește limita dintre învins și învingător. „Un gol este un gol. Ceea ce contează este ca balonul să depășească linia porții”, obișnuia să spună Muller.
Poate că o apărare bună îți câștigă un joc sau poate chiar un trofeu, dar golurile sunt cele care aduc gloria deplină. Și niciun alt fotbalist nu a avut un asemenea impact cu reușitele sale asupra destinului unui club și al unei întregi națiuni precum cel supranumit „Der Bomber”, Gerd Muller.
Asta deși el însuși nu se considera un bombardier întrucât majoritatea golurilor sale au fost înscrise din interiorul careului. „Gerd era obsedat de gol. Avea în sânge calitatea de a se deplasa spre poarta adversă. Chiar și când conduceam cu 10-0, el tot voia să mai marcheze”, l-a descris un alt fost coleg de la Bayern, Uli Hoeness, iar Karl-Heinz Rummenigge l-a considerat „cel mai bun din toate timpurile, Muhammad Ali al careului de 16 metri”.
Fără îndoială, unul dintre cei mai mari atacanți centrali pe care i-a cunoscut vreodată fotbalul, Gerd Muller a reprezentat tot ceea ce poate fi cerut unui număr 9, mai puțin grație și estetică.
Nespectaculos, dar cu totul imprevizibil și incontrolabil, el a știut să domine spațiile mici ca nimeni altcineva în istoria sportului-rege și a întruchipat eficiența diabolică pentru un vârf, tradusă prin cele 674 de goluri în 749 de meciuri la profesioniști, și un instinct de killer unic. Cu alte cuvinte, Muller a fost sinonimul golului.
Gerhard Muller s-a născut pe 3 noiembrie 1945 la Nordlingen, un orășel din Bavaria, fiind unul dintre cei cinci copii ai unei familii modeste de șvabi. În copilărie, visa să joace la FC Nurnberg, echipă aflată pe val la începutul anilor ’60, când a câștigat un titlu și o Cupă a Germaniei și a ajuns până în semifinalele Cupei Cupelor, dar destinul îi rezervase un alt drum, mult mai glorios, deși nu avea de unde să știe asta la acea vreme. La 14 ani, după terminarea școlii, Gerd s-a angajat ca ucenic țesător, dar pentru o perioadă s-a orientat spre meseria de sudor. Asta pentru că orarul de lucru îi permitea să dedice mai mult timp fotbalului, pe care începuse să îl practice la clubul local TSV 1861 Nordlingen din 1962.
Legenda spune că într-un sezon la juniorii lui Nordlingen, el a înscris nu mai puțin de 180 de goluri, lucru neconsemnat în arhive, dar care nu pare chiar irealizabil ținând cont că foaia unui joc cu Holzkirchen atesta faptul că a marcat de 26 de ori în victoria echipei sale cu 31-2! Cert este că în stagiunea 1963-1964, Muller a înscris 51 de goluri în 30 de partide, ceea ce a atras atenția principalelor cluburi din Bavaria, TSV Munchen 1860 și Bayern.
Deși cei de la TSV erau în vogă în acele timpuri, el a optat pentru Die Roten, cu toate că aceștia jucau în liga secundă, dar Muller s-a gândit că astfel i-ar fi mai ușor să prindă un loc în prima echipă. Dar asta și pentru că cei de la TSV i-au spus că nu va ajunge prea departe în fotbal și că mai bine s-ar apuca de altceva!
Când Bayern i-a oferit primul contract, în 1964, Muller se îndeletnicea cu confecționarea umbrelelor, iar semnarea actelor cu gruparea bavareză l-a făcut să rateze începutul finalei Cupei Întreprinderilor. Doar că spre bucuria fostului său patron, Gerd a ajuns la timp, când echipa lui era condusă cu 1-0, iar la final, grație lui, s-a impus cu 4-1. „În 1974, jucătorul acesta durduliu și cu picioare scurte era campion al lumii”, a rezumat Eduardo Galeano povestea lui Muller în deceniul ce a urmat intrării sale pe poarta lui Bayern.
Fizicul nu îl recomanda deloc pentru fotbal, la doar 1,76 metri, ceea ce l-a făcut pe primul său antrenor de la Bayern Munchen, croatul Zlatko „Cik” Cajkovsky, să îi pună porecla „Muller cel mic și gras” și să se întrebe retoric ce poate face el cu un halterofil. Însă centrul său jos de greutate i-a permis să găsească mereu cele mai bune spații, doar câțiva centimetri fiindu-i suficienți pentru a lovi letal. Un vârf complet, Muller s-a distins printr-o viteză extraordinară în gândirea fazelor și a modului în care acționa, totodată. Practic, el poseda una dintre rarele calități ale unui atacant de clasă mondială care aproape că nu se pot învăța, aceea de a fi la locul potrivit și la timpul potrivit. Iar „Der Bomber” reușea aproape de fiecare dată să se coordoneze perfect fără a depune prea mult efort, el alergând în medie doar 3 kilometri pe meci în condițiile în care un portar în fotbalul modern se mișcă între 4 și 5 kilometri într-o partidă!
În primul său sezon la Bayern, Gerd Muller a înscris 33 de goluri în 26 de meciuri, contribuind din plin la promovarea clubului în Bundesliga. La debutul în elita fotbalului teuton, în ediția 1965-1966, „Der Bomber” a marcat numai 15 goluri în 33 de apariții, performanță bună în fotbalul modern, dar care va părea ridicol de slabă în comparație cu stagiunile următoare ale lui Muller. Totodată, și-a trecut în palmares primul trofeu dintr-o lungă serie ce va urma, Cupa Germaniei, competiție unde deține și în prezent recordul de reușite, 78 în numai 62 de partide.
În sezonul următor, 1966-1967, a debutat în naționala Germaniei de Vest într-un amical cu Turcia și a câștigat primul său titlu de golgeter al Bundesligii, cu 28 de reușite în 32 de partide, precum și al Cupei Cupelor, cu opt goluri în nouă jocuri, acesta fiind primul trofeu european cucerit cu Bayern. O forță incontrolabilă în preajma porților adverse, Muller a explodat în stagiunile următoare, atingând un nou punct de apogeu în ediția 1969-1970, când a stabilit un alt record imbatabil și astăzi, de 16 meciuri consecutive cu gol marcat în Bundesliga. Apoi, la Cupa Mondială din Mexic, unde Germania de Vest a obținut medalia de bronz, Gerd Muller a fost goleterul competiției, cu 10 reușite. Astfel, el a intrat în istorie drept doar al treilea fotbalist și, totodată, ultimul care înscrie cel puțin 10 goluri la un turneu final, după Sandor Kocsis, în 1954, și Just Fontaine, în 1958. Pentru toate aceste performanțe, „Bomber der Nation”1 a fost recompensat cu Balonul de Aur, el fiind primul fotbalist german distins cu cel mai valoros trofeu individual de către revista France Football.
Totuși, ce era mai bun pentru Gerd Muller de-abia de acum încolo urma să vină. În sezonul 1971-1972, a marcat nu mai puțin de 40 de goluri în 34 de meciuri în Bundesliga, stabilind un record ce va rezista până în 2021, când a fost depășit de un alt super-atacant al lui Bayern, Robert Lewandowski, cu 41 de reușite. Apoi, a devenit campion european cu Germania de Vest în 1972, după ce a fost golgeterul turneului final, cu patru reușite în semifinala cu Belgia și ultimul act cu Uniunea Sovietică. De altfel, Muller s-a remarcat nu doar prin cantitatea impresionantă de goluri, ci și prin importanța acestora, el fiind singurul fotbalist din istorie care a înscris decisiv în finale de Cupa Mondială, Campionat European, Cupa Campionilor și Cupa Intercontinentală. 1972 a fost un an perfect pentru Muller, care a mai stabilit o performanță fabuloasă ce a stat în picioare timp de 40 de ani înainte de a fi depășită de Lionel Messi, în 2012: 85 de goluri într-un an calendaristic.
Cariera lui Gerd Muller a fost încununată deplin în 1974, când a câștigat prima sa Cupă a Campionilor Europeni și titlul mondial cu naționala Germaniei. „Der Bomber” a marcat golul victoriei cu 2-1 din finala cu Olanda de pe Olympiastadion din Munchen, dar în acel moment de bucurie copilărească, în care își sărbătorea reușita, Muller nu știa că acela va fi chiar ultimul său meci în tricoul Mannschaft-ului. Asta pentru că Federația Germană de Fotbal nu a permis accesul soțiilor fotbaliștilor la banchetul de după cucerirea Cupei Mondiale, ceea ce l-a supărat teribil pe Gerd, care și-a anunțat retragerea din națională, la numai 28 de ani.
Timp de 40 de ani, el a rămas cel mai bun marcator din istoria reprezentativei Germaniei, cu 68 de goluri în 62 de selecții, înainte de a fi depășit de Miroslav Klose, care a avut nevoie de un număr dublu de jocuri pentru a atinge această bornă: 132. Totodată, Muller a deținut până în 2006 și recordul de reușite la Cupa Mondială, 14 în 13 partide, înainte de a fi devansat de brazilianul Ronaldo.
În ciuda faimei sale, Gerd Muller a rămas un om modest și care nu a fost niciodată interesat de câștigurile financiare, obișnuind să spună: „Ce să fac cu trei camere cât timp eu nu pot dormi decât într-un pat?” La Bayern, el a continuat să scrie istorie și să facă ceea ce știa cel mai bine, adică să marcheze goluri, până într-o zi a anului 1979. Atunci, decizia antrenorului Pal Csernai de a-l înlocui la pauză, pentru prima oară în carieră, deși nu era accidentat, l-a deranjat atât de tare încât a cerut imediat rezilierea contractului. Avea 33 de ani și, după 365 de goluri în 427 de meciuri în Bundesliga, un record neegalat nici până astăzi, Gerd a decis să lase Bavaria pentru soarele Floridei, semnând cu Fort Lauderdale Strikers.
În cei 15 ani petrecuți la Bayern, cifrele reci arată astfel: cel mai bun procentaj al unui fotbalist în istoria Cupei Campionilor, cu 34 de goluri în 35 de apariții, 566 de goluri în 607 meciuri oficiale în toate competițiile, patru titluri de campion și patru Cupe ale Germaniei, trei Cupe ale Campionilor Europeni, o Cupă a Cupelor și o Cupă Intercontinentală, șapte titluri de golgeter în Bundesliga, record absolut, două Ghete de Aur ale Europei și două trofee de Jucătorul Anului în Germania. Dar moștenirea lui Gerd Muller pentru Bayern este neprețuită și dincolo de toate aceste distincții.
De aceea, clubul din Bavaria i-a întins o mână de ajutor după ce „Der Bomber” a căzut în patima alcoolului la puțin timp după retragerea din fotbal, în 1981, la 36 de ani, după ce a înscris 38 de goluri în 71 de partide și pentru Fort Lauderdale.
Din 1991, după ce a pus ultima oară gura pe alcool, Muller a fost antrenorul secund al echipei de tineret a lui Bayern timp de două decenii, perioadă în care a reprezentat un adevărat model pentru viitoarele staruri ale clubului, precum Philipp Lahm, Thomas Muller și Bastian Schweinsteiger.
În 2015, Gerd Muller a fost diagnosticat cu Alzheimer, iar pe 15 august 2021, a încetat din viață la Wolfratshausen, la vârsta de 75 de ani. La puțin timp după anunțul morții sale, fostul mare atacant englez Gary Lineker l-a omagiat printr-un mesaj postat pe Twitter, în care a scris: „Mi-a plăcut să îl urmăresc atunci când eram copil și am învățat atâtea de la el. A fost cel mai grozav golgeter din careu pe care l-am văzut vreodată.”
P.S. Povestea lui Gerd Muller este desprinsă din cartea „100 de fotbalisti legendari”, care va aparea la sfarsitul acestui an.