Doar un singur cuvânt este suficient pentru a descrie perfect cariera lui Ian Rush: golurile. Și cum nimic nu face să vibreze mai tare și să tremure din temelii faimoasa peluză The Kop de pe Anfield decât golurile, atunci este de înțeles de ce legendarul atacant galez va avea pentru totdeauna un loc cu totul special în sufletele fanilor lui Liverpool. Pentru că Ian Rush a produs cele mai multe șocuri structurii The Kop de-a lungul unei cariere fabuloase întinse pe durata a 15 ani, în care a cucerit cinci titluri de campion, trei Cupe ale Angliei, cinci Cupe ale Ligii, patru Supercupe ale Angliei și două Cupe ale Campionilor Europeni, și a rămas până astăzi cel mai bun marcator din istoria grupării de pe Merseyside, cu 346 de reușite în 660 de apariții în toate competițiile.
Adorat pe Anfield, temut de orice adversar și recunoscut în întreaga Europă, el a deținut și recordul de goluri în naționala Țării Galilor, pentru care a înscris de 28 de ori în 73 de selecții între 1980 și 1996, până în 2018, când a fost depășit de Gareth Bale.
Născut pe 20 octombrie 1961 la St Asaph, un orășel galez cu numai trei mii de suflete, Ian James Rush a fost al nouălea din cei zece copii ai lui Doris și Francis Rush, un muncitor în oțelărie. Paradoxal, Ian a fost în copilărie un fan al lui Everton, marea rivală a „cormoranilor”, iar începuturile sale la Liverpool FC nu anunțau deloc o carieră atât de prodigioasă. Rush a debutat în fotbal în 1978 la Chester City, o grupare din liga a treia, unde a atras atenția după ce a marcat într-o victorie cu 2-0 împotriva lui Newcastle United în ianuarie 1980, în turul al treilea al Cupei Angliei. În ciuda interesului manifestat și de Manchester City și a afinității sale pentru clubul din jumătatea albastră din Liverpool, Ian Rush a ajuns pe Anfield, la 18 ani, după ce a fost transferat pentru 300 de mii de lire sterline, un record la acea vreme în Marea Britanie pentru achiziționarea unui adolescent.
El a debutat pentru Liverpool în decembrie 1980 într-un meci împotriva lui Ipswich Town, când managerul Bob Paisley l-a titularizat în locul lui Kenny Dalglish, accidentat și alături de care Rush va forma unul dintre cele mai letale cupluri de atac din fotbalul anilor ’80. În primul lui sezon pe Merseyside, Ian a evoluat mai mult la echipa secundă a clubului, ceea ce l-a determinat să ceară chiar să fie transferat la un alt club. Deși au fost discuții cu privire la o mutare la Crystal Palace, Paisley nu l-a lăsat să plece, știind că timpul lui Rush va veni curând. El a avut nevoie de nouă meciuri pentru a sparge gheața în privința golurilor în faimosul tricou roșu de pe Anfield, pe 30 septembrie 1981, împotriva finlandezilor de la Oulun Palloseura în primul tur al Cupei Campionilor Europeni.
Zece zile mai târziu, au venit și primele sale două reușite în campionat, într-un meci cu Leeds United, câștigat cu 3-0, apoi Rush a fost de neoprit. A punctat și în primul lui derby cu Everton și a terminat sezonul 1981-1982 cu 30 de goluri în 49 de apariții în toate competițiile, dintre care 17 au fost în campionat și opt în Cupa Ligii, inclusiv unul în finala cu Tottenham, competiții câștigate de Liverpool. Și în stagiunea următoare, „cormoranii” au realizat dubla titlu – Cupa Ligii, iar Ian Rush a fost votat cel mai bun tânăr jucător al anului în Anglia.
Descris de coechipieri drept prima linie de apărare a lui Liverpool întrucât s-a distins nu doar prin numărul impresionant de goluri înscrise sau prin varietatea acestora, ci și prin eforturile neobosite făcute pentru a pune presiune pe adversari, Rush a atins Everestul fotbalului în sezonul 1983-1984, când a devenit primul britanic care câștigă Gheata de Aur a Europei. El a înscris 47 de goluri în 65 de meciuri, iar Liverpool a cucerit titlul, Cupa Ligii, după o finală ru rivalii de la Everton, și Cupa Campionilor Europeni, în urma succesului la penalty-uri de pe Stadio Olimpico în fața celor de la AS Roma. Ian Rush a fost ales Personalitatea Galeză a Anului de BBC și a fost votat Fotbalistul Anului în Anglia atât de jucătorii profesioniști, cât și de jurnaliștii sportivi.
În iulie 1986, galezul a fost cumpărat de Juventus Torino pentru 3,2 milioane de lire sterline, un record în Marea Britanie la acea oră, dar a mai evoluat un sezon la Liverpool sub formă de împrumut, perioadă în care fanii de pe Anfield au lansat campania „Rushie Must Stay”, încercând să oprească plecarea idolului lor. Rush a fost din nou golgeterul echipei, cu 30 de goluri în 42 de partide, dar nu a mai cucerit vreun trofeu întrucât Liverpool a ratat titlul în fața rivalilor de la Everton și a pierdut finala Cupei Ligii împotriva lui Arsenal. Meciul de pe Wembley a marcat sfârșitul unei serii incredibile de 144 de meciuri fără înfrângere pentru „cormorani” ori de câte ori Ian a fost pe lista marcatorilor.
Ajuns într-o cultură cu totul diferită și într-un campionat cu apărări mult mai greu de trecut, Rush nu s-a simțit prea în largul său la Juventus, pentru care a marcat doar opt goluri în 29 de meciuri. Astfel, după doar un sezon în Serie A, el a revenit la Liverpool în 1988 pentru 2,7 milioane de lire sterline, un record pentru un club englez care a rezistat trei ani.
Rush a continuat să își scrie legenda personală în tricoul „cormoranilor”, iar în finala Cupei Angliei din 1989, a reușit o dublă de senzație împotriva rivalei Everton, grație căreia a devenit cel mai prolific golgeter din istoria derby-ului Merseyside, depășind performanța lui Dixie Dean. În octombrie 1992, la puțin timp după ce a primit banderola de căpitan al echipei, el a intrat în istorie drept cel mai bun marcator din istoria lui Liverpool, în urma golului cu numărul 287 prin care l-a devansat pe Roger Hunt. În 1995, Ian Rush a câștigat ultimul trofeu al carierei, Cupa Ligii, din postura de căpitan, iar un an mai târziu, a plecat de la Liverpool, liber de contract, la Leeds United.
El a mai jucat la Newcastle United, Sheffield United și Wrexham, înainte de a-și agăța ghetele în cui la Sydney Olympic, în 2000, la două decenii distanță de momentul debutului său la Liverpool. În 16 sezoane pe Anfield, Ian Rush a fost golgeterul echipei în jumătate dintre acestea, iar moștenirea lăsată fanilor „cormoranilor” este una neprețuită. De aceea, el s-a clasat pe locul al treilea în topul celor 100 de jucători care au făcut peluza The Kop să tremure, realizat în urma voturilor furnizate de suporterii lui Liverpool.
P.S. Povestea lui Ian Rush este desprinsa din editia a doua a cartii „100 de fotbaliști legendari”, care va apărea în curând.