CÂND IARBA VERDE DE ACASĂ E OTRĂVITĂ DE BURUIENI PERICULOASE

5 minutes, 46 seconds

Bucuria primului meu comentariu al unui meci pe stadion după o așteptare de mai bine de cinci ani, FC Voluntari – U Cluj 0-0, ar fi fost perfectă dacă nu aș fi avut parte mai târziu de un eveniment care mi-a lăsat un gust amar în gură. Cum în Ghencea se disputa derby-ul Steaua – Dinamo la rugby, am vrut să văd pe viu măcar câteva minute spre final. Dar entuziasmul meu s-a frânt brusc la intrarea în incinta stadionului, când am fost abordat inițial de un grup de vreo trei indivizi, care mi-au aruncat: „Domnul ziarist, ia zi, FCSB e Steaua?” Ca și cum asta ar fi o parolă de intrare în Ghencea. Un fel de „Sesam, deschide-te!”. Inițial, am crezut că o spun ușor în glumă, motiv pentru care doar am zâmbit. Însă cum umorul este apanajul oamenilor inteligenți, unul dintre acele personaje a insistat: „Ia zi, FCSB e Steaua? Ce scrii tu, de fapt?”

Și eu i-am răspuns retoric: „Ce scriu eu?! Ai văzut ce am scris eu?” La care individul respectiv a pus mâna pe legitimația mea de presă, pe care este trecut numele meu și titlul blogului meu, BogdanSocol.ro, apoi a mormăit, cumva: „Lasă că vedem noi ce scrii!”

Deci, australopitecul nu știa cine sunt, ce am scris, pentru cine lucrez, dar s-a luat de mine doar pentru că a văzut că lucrez în presă! Apoi, a mai apărut un puști căruia abia îi dăduseră tuleiele și a mai îngăimat tot ceva acuzator, la care, fiind încă sub efectul adrenalinei comentariului, am răspuns cu vocea ridicată: ” Când te-ai născut tu? Tu știi că eu vin aici de când tu nici nu erai născut?” Și am vrut să continui, doar că am fost înconjurat de încă vreo 10-15 indivizi, dintre care unul s-a apropiat mai amenințător de mine întrebându-mă de ce ridic tonul. Și i-am spus mai domol puțin că pot vorbi cu toți și cu toți cei o mie din peluză, cu toate că am exagerat un pic numărul, pentru că eu sunt corect și mă știu cu sufletul curat din punct de vedere al „stelismului”.

Treaba ar fi degenerat și ar fi dus, probabil, spre chestii mai urâte pentru mine dacă nu ar fi apărut vreo trei jandarmi care au intervenit spunându-le calm, dar ferm, să se oprească. Am făcut câțiva pași, după care l-am auzit pe unul dintre „mardeiașii de ocazie” adresându-mi niște „cuvinte inferioare”, vorba lui Ilie Dumitrescu. Moment în care m-am întors să îi spun să își vadă de treaba lui, la care omul a răspuns că de ce vorbesc acum când nu mai sunt singur. La care i-am zis că nici ei nu au curajul să vorbească singuri, ci doar în haită, apoi am intrat pe stadion tocmai când meciul de rugby se terminase cu victoria lui Dinamo cu 28-27.

Și atunci am realizat un lucru: toți golanii și huliganii care merg la meciurile lui CSA nu au nicio treabă cu clubul și cu latura sportivă în care este implicat acesta. Și chiar nu pot discuta nici măcar cu 10 indivizi din peluză pentru a le explica cine sunt eu și că sunt mai stelist decât ei toți la un loc.

Pentru că ei se folosesc toate evenimentele în care este implicată CSA, indiferent de disciplină, pentru a genera scandal, să se ia de jurnaliști, să îi amenințe, poate chiar să le tragă o mamă de bătaie când îi mai prind pe la colțuri pentru că nu le împărtășesc opiniile aberante. Totul este un pretext pentru a se război cu oricine nu le cântă în strună.

Ei nu sunt suporteri, nu au nicio treabă cu această noțiune. Am mers în Ghencea în peluză vreme de aproape 20 de ani și nu mi-a spus nimeni niciodată nici măcar „dă-te mai încolo”, iar acum m-am trezit luat la rost de niște frustrați, puternici când sunt mai mulți laolaltă, dar slabi dacă îi iei individual la bani mărunți, doar pentru meseria mea. Pentru că indivizii ăștia au venit la un meci al Stelei și au ieșit afară din stadion înainte ca meciul să se termine, iar în minutele de final, Dinamo, marea rivală, a înscris eseul prin care a întors rezultatul de la 27-23 la 27-28. Deci, aceste personaje sinistre, puține oricum, doar nu au fost nici 300 de plătitori, au lăsat clubul la greu pentru a se lua de un jurnalist pe care, oricum, nu îl cunoșteau! Dar îi cereau parola de intrare: „FCSB e Steaua?”

 

Și ca dovadă a faptului că nu au pic de cultură sportivă, la sugestia colegului Cristi Frisk, care a comentat meciul, am coborât pe gazonul din Ghencea, pe care l-am considerat mereu iarba verde de acasă. Mereu când mergeam la meciuri, fie ca suporter adevărat, fie în calitate de comentator, plecam de jos de acasă, mă amestecam cu mulțimile, luam pulsul suporterilor și mă încărcam pozitiv pentru a fi la înălțime. Chiar înainte să plec, m-a oprit tocmai unul dintre titularii derby-ului, talonerul Stelei, Vasile Bărdașu, care m-a felicitat pentru felul în care comentez fotbalul. Deci, un sportiv al Stelei, la fel ca si alții care activează în club, mă apreciază pentru activitatea mea profesională, dar niște paraziți ai societății îmi cereau socoteală doar pentru că sunt ziarist.

Din păcate, iarba verde de acasă este atacată de aceste buruieni teribil de periculoase și mă întreb doar oare ce s-ar întâmpla dacă echipa de fotbal s-ar desființa? Sau, mă rog, dacă secția de fotbal va fi din nou închisă, așa cum a mai fost vreo 15 ani? Ei cum și-ar mai justifica actele de violență, fizică și verbală? Pentru că deși unii dintre ei se mai bat cu pumnul în piept că au făcut și campanii umanitare pentru a ajuta oameni aflați în dificultate, asta nu înseamnă că ai dreptul să folosești teroarea pentru a-i face pe unii să îți cânte în strună.

Iar conducerea clubului este direct vinovată pentru că tolerează aceste specimene, ba chiar le încurajează prin tăcerea totală vizavi de toate acțiunile „băieților din peluză”. Iarba din Ghencea este verde, dar și-a pierdut și termenul „de acasă”. Pentru că, la fel cum negustorii au întinat Templul lui Dumnezeu din Ierusalim, tot așa Templul Fotbalului Românesc a fost spurcat de acești golani, care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă și a însemnat cu adevărat Steaua.

Facebook Comments

There are 12 comments .

 1. Și ce trebuie făcut sa ne mutam la Fcsb ? Nu voi presa ați dus lumea în eroare de ani de zile? Sustin aceasta echipa de mic copil nu doar la fotbal dar niciodată clubul Steaua nu a aparținut lui Gigi.

 2. Nu ai inteles nimic din articol. După ce ai citit articolul, atat ai reușit sa intelegi? Ca scopul ar fi sa va „mutati” la un alt club? Omul nici măcar nu a făcut referire la alt club in articol.
  Dincolo de toate, suntem oameni, dar se pare ca nici măcar asta nu mai contează.
  Numai bine!

 3. Pt tine iarba verde de acasa sste in berceni baiatu meu. Meriti tot ce ti s a intamplat si macar plus o flegma in ochi. Esti frate cu safta, ii tii partea si vrei sa fii primit cu covorul rosu. Marsh!

 4. Eu sunt unul din cei 1000 din peluza sau cati crezi ca suntem, ce sa discuti tu cu mine „dom’ profesor” ? Ce nu iti spune nimeni este ca tu nu faci jurnalism ci comentezi 😉 Esti la fel de vinovat ca si Mironica de promovarea in media a becaliotilor si ce cauti tu in Ghencea de fapt? Daca esti asa corect de ce nu ai luat atitudine la adresa lui Angheluta? D’aia n-are ursul coada „dom’ profesor”…ce iti doresti? Sa fii luat in bratica si primit ca un zeu cand tu nu stii ca fcsb NU E Steaua?! Lasa ipocrizia „dom’ profesor” ca nu mai merge ca in anii tai de mers in peluza desi jur ca nu te-am vazut pe acolo si inca vin din 1993.

 5. Presupun ca de acum ca un mare”stelist” pardon o oaie ordinară nu o sa mai vi pe Ghencea asa ar face un bun FCSB – ist adevărat. Acum mai ales că ti-ai facut nouă imagine de „baiatu” mami , chiar mi-ar face plăcere să vorbim în particular , noi doi, doar atat ! Si eu ca si tine lucrez la birou ca o mare parte din aia 1000 dar un înganfat nu si-ar da seama ca e pe ultima ramura dintr-un pom uriaș, vezi tu ba oligofrenule pământul e mic și aici nu vorbesc în situația mea, nu o lua ca pe o amenințare dar poti fi omorât și tu si familia ta de un băiat cu mai putina carte din peluza care vrea o masa caldă iarna . Esti un gunoi, te-aș scoate la o masa în oraș, plătesc eu desigur toata consumatia doar sa iti aflu parerea la o discuție diplomatică/particulară (Presupun ca cunoști aceste termene foarte întâlnite inclusiv în meseria ta ) Astept sa imi dai curs invitației sau un refuz , ma astept orice de la un caracter zero

 6. “Poti fi omorat”
  Atat puteti, astia sunteti la wcsa acolo, o adunatura de drogati si puscariasi in devenire (ca sa nu zic ca sunt si cu dosare penale printre voi), ati ajuns la un nivel atat de jos incat ati bate si un copil de 12 ani pe strada doar ca tine cu fcsb…multa scarba ati inceput sa adunati de peste tot, din FERICIRE…pentru ca o meritati din plin, frustrarea voastra se vede din avion (d’ala militar), ceea ce ma dezgusta si nu e normal intr o tara civilizata este ca “MAPN” sustine astfel de dobitoci drogati si puscariasi in devenire, ati terorizat conducerea, amenintat, doar ca sa fiti auziti (sa auda ce nu intereseaza pe mine, sa auda ce vreti voi sa auziti).
  Si app…FCSB e Steaua!

 7. Forza Steaua (FCSB). În rest, frustrati, lăbari furioși pe ceilalți care văd pi…da și f…t in fiecare zi, în mod natural. Când nu ai, vinovat e cel care are si trebuie, cu orice preț, nimicit – cam așa e în mintea ăstora primitivă.
  Ca un sfat – scuze Bogdan ca scriu aici – băbăieți, dati-i în continuare dar mai schimbați mâna că o subțiati.
  PS: vine Anderlecht să joace cu Steaua, la fel ca în 86. Clar va fi sold out. Grabiți achiziția de bilete… asta ca să nu ramaneți tot la mâna voastră.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: