CÂND RIVER PLATE A RETROGRADAT ÎN LIGA SECUNDĂ

4 minutes, 22 seconds

Cei de la Boca Juniors au grijă de fiecare dată când au ocazia să le readucă aminte rivalilor de la River Plate de umilința trăită în 2011, când „milionarii” au retrogradat în liga secundă pentru prima dată în istoria sa de 110 ani. Părea ceva imposibil, mai ales că sistemul de retrogradare din Argentina este conceput pentru a proteja granzii de o posibilă cădere în liga secundă.

Astfel, sunt luate în calcul ultimele trei sezoane din prima divizie, iar echipa cu cel mai mic procentaj al punctelor obținute în raport cu numărul de meciuri disputate retrogradează, iar următoarele trei aflate deasupra dispută un meci de baraj în dublă manșă cu cluburile de pe locurile 2-4 din liga secundă. Practic, chiar și în cazul unei stagiuni dezastruoase, o echipă de top are șansa de a se redresa în următorii doi ani pentru a nu păți o asemenea rușine, în timp ce o nou-promovată trebuie să aibă un sezon mai mult decât onorabil pentru a se menține în elită.

Și chiar dacă un gigant al Argentinei ar ocupa penultima poziție în această ierarhie, tot ar mai beneficia de oportunitatea iertării păcatelor trecutului recent în purgatoriul barajului, unde ar înfrunta o echipă venită din liga a doua, de o valoare și experiență net inferioare. Practic, o plasă de siguranță pentru cei care tot insistă să joace la ruletă cu diavolul.

Cu toate acestea, în 2011, toate planetele s-au aliniat împotriva lui River Plate! Totul a început, de fapt, în 2008, când gruparea de pe El Monumental a terminat ultima turneul Apertura sub comanda lui Diego Simeone, după ce cucerise titlul în Clausura cu doar o jumătate de an mai devreme. În acel campionat, River a câștigat doar două meciuri și a pierdut nouă în 19 etape. Situația nu s-a îmbunătățit considerabil nici în următoarele două sezoane, deși în ediția 2010-2011, „milionarii” s-au clasat pe locul patru în Apertura și pe nouă în Clausura, însă în clasamentul ultimilor trei ani au ocupat locul 17 și au înfruntat-o la baraj pe Belgrano, echipa clasată pe poziția a patra în Primera B.

Forma sportivă a lui River Plate din acea perioadă era strâns legată și de situația financiară dezastruoasă a clubului, care acumulase datorii de peste 70 de milioane de dolari sub conducerea președintelui Jose Maria Aguilar, înlocuit în același an 2011 de fosta mare glorie a „milionarilor”, Daniel Passarella. Numai că nici acesta nu a reușit să își salveze echipa de suflet de la o umilință de neimaginat în perioada în care a strălucit fie ca jucător sau ca antrenor. După un eșec cu 0-2 la Cordoba în prima manșă a barajului, River și-a primit condamnarea în fața unui Monumental transformat pe durata celor 90 de minute dintr-un monument al speranței într-unul al disperării.

Gazdele au condus cu 1-0 încă din primele minute, astfel că 70 de mii de fani au început să creadă într-o remontada epică. Însă, lovitura de grație a fost dată chiar de un suporter de-al lui River, Guillermo Farre, care a egalat imediat după pauză, iar tragedia a fost desăvârșită de penalty-ul ratat de Mariano Pavone. Dacă mai era nevoie de încă un semn că tot Universul conspiră împotriva sa, River l-a primit! Iar furia și frustrarea suporterilor „milionarilor” au fost fără margini, astfel că meciul a fost oprit în ultimele minute din cauza incidentelor provocate de aceștia pe stadion și în afara acestuia.

Atât au așteptat cei de la Boca Juniors, care au pornit seria ironiilor nesfârșite la adresa marilor rivali: au marcat retrogradarea lui River printr-un marș funerar pe străzile din Buenos Aires și i-au pomenit într-o serie întreagă de cântece pe marginea acestui eveniment trist în istoria lor. Mai mult chiar, cu ocazia finalei Libertadores de la Madrid, am văzut un fan al Bocăi cu un tricou cu numărul 0, iar în locul numelui unui jucător era scris Descensos, adică zero retrogradări!

Încă un motiv de mândrie pentru „genovezi” în disputa de la distanță cu cei de la RiBer Plate, cum i-au rebotezat după căderea în liga secundă. Iar la Buenos Aires, am remarcat un B mare, din carton, în culorile lui River, alb și roșu, arătat cu dispreț de fanii Bocăi în drumul spre Bombonera, în timp ce cântau: „River, spune-mi ce simți când joci în liga secundă? Îți jur că nu vom uita niciodată chiar dacă anii trec că ai jucat în B și ai ars Monumentalul!”

Totodată, într-un alt cântec, los Xeneizes își arată mândria pentru numărul de trofee câștigate, dar și pentru că nu au retrogradat vreodată, ceea ce a devenit o marcă proprie, subliniată mereu în tot repertoriul fanilor de pe Bombonera: „El que mas copa gano, el que nunca descendio” (Cea care a câștigat cele mai multe cupe, cea care nu a retrogradat niciodată).

P.S. Acesta este un fragment desprins din cartea „Călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei”, care va apărea în acest an.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: