Cel mai mare săritor cu schiurile al tuturor timpurilor și unul dintre cei mai buni sportivi finlandezi din istorie, Matti Nykanen a fost o personalitate contrastantă de-a lungul existenței sale: un adevărat geniu în marile competiții, chinuit, însă, de propriii demoni care l-au făcut să nu poată gestiona în viața privată faima dobândită pe pârtiile de concurs. Nu întâmplător, și-a intitulat autobiografia publicată în 2006, Salutări din Iad, iar titlul filmului autobiografic a fost: Matti, Iadul este pentru Eroi. La lansarea cărții, Nykanen a declarat: “Iadul nu poate fi atât de rău precum a fost viața mea”, iar la una dintre ultimele sale apariții publice dinaintea morții, le-a spus celor prezenți: “Considerați-vă norocoși că numele vostru nu este Matti Nykanen!”
Născut pe 17 iulie 1963 la Jyvaskyla, Matti Ensio Nykanen a cucerit patru medalii de aur și una de bronz la Jocurile Olimpice, nouă medalii de aur, una de argint și trei de bronz la Campionatele Mondiale și 22 de medalii, dintre care 14 de aur, la Campionatele Finlandei. Totodată, el este singurul săritor cu schiurile care a triumfat în toate competițiile importante ale disciplinei: Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale de sărituri cu schiurile, Campionatele Mondiale de zbor cu schiurile, Cupa Mondială și Turneul celor Patru Trambuline. În același timp, el deține și în prezent recordul de titluri în Cupa Mondială, patru, iar performanța sa, de 46 de victorii, a fost depășită abia în 2013 de Gregor Schlierenzauer.
Prima oară când a încercat să sară cu schiurile, Matti Nykanen avea opt ani, pe un deal din localitatea natală, situată la 240 de kilometri nord de Helsinki. Și atât de mult i-au plăcut săriturile că, în curând, a devenit aproape obsedat de ele. Fiind un copil hiperactiv, excesul de energie și-l consuma prin sport. “Singurul lucru pe care mi-l doream era să sar, să sar și să sar din nou”, a povestit mult mai târziu.
La 12 ani, se antrena câte nouă ore în fiecare zi cu antrenorul său, Matti Pulli, iar la 18 ani, în primul său sezon în circuitul seniorilor, a câștigat primul său aur la Campionatele Mondiale, la Oslo, în 1982, pe o ceață atât de deasă încât abia putea să își vadă vârful schiurilor, darămite zona de aterizare.
Doi ani mai târziu, cucerea o medalie de aur, pe trambulina mare, și una de argint, pe trambulină normală, la Jocurile Olimpice de la Sarajevo, iar în 1988, la Calgary, a câștigat de trei ori aurul, devenind primul săritor din istorie care se impune atât pe trambulina normală, cât și pe cea mare. Datorită succesului obținut și în concursul pe echipe, el a fost cel mai galonat sportiv la Olimpiada canadiană, cu trei titluri, la fel ca patinatoarea de viteză, Yvonne van Gennip, din Olanda.
Cel supranumit “Finlandezul zburător” în perioada sa de glorie s-a retras din activitate în 1991, după ce s-a clasat pe locul 50 la Campionatele Mondiale și a mai încercat o revenire, trei ani mai târziu, și aceasta ratată.
Însă, Nykanen a avut și o latură întunecată, care ieșea la iveală de fiecare dată când bea în exces. Iar asta s-a întâmplat de atâtea și atâtea ori, după ce a simțit gustul alcoolului pentru prima dată la 14 ani! În două rânduri, chiar în timpul pregătirilor pentru Jocurile de la Calgary, în 1985 și 1987, a fost exclus din lotul Finlandei pentru consum de alcool și comportament nepotrivit. Egon Thiener, biograful său, a spus că Nykanen era un fel de “Doctor Jekyll & Mister Hyde”: “Când este serios, este una dintre cele mai drăguțe și mai prietenoase persoane pe care le-am întâlnit vreodată. Când se îmbată, este periculos și agresiv.”
Iar mărturie stau numeroasele fapte reprobabile comise de-a lungul vieții: a fost condamnat la închisoare pentru 26 de luni după ce și-a înjunghiat în spate un prieten, în 2004, a lucrat la linia erotică, s-a logodit cu o fată din Estonia de numai 17 ani, de care s-a despărțit după o săptămână, a apărut chiar într-un film porno și a fost stripper într-un cazino, unde a fost fluierat pentru că refuza să își dea jos toate hainele.
În 1992, a încercat și o carieră în muzică, primul său album fiind vândut în peste 25 de mii de exemplare. Astfel, el a devenit al doilea medaliat olimpic din istoria Finlandei, după atletul Tapio Rautavaara care primește Discul de Aur, însă următorul lui album nu a mai avut același succes și curând, au început să se simtă tot mai tare problemele financiare.
Cu un stil de viață dezordonat, el a fost văzut drept varianta finlandeză a lui George Best, fostul mare star al lui Manchester United din anii ’60-’70, după cum afirmă chiar omul care l-a ajutat la scrierea cărții autobiografice: “Absolut toată lumea îl cunoaște pe Matti în Finlanda. Este unul dintre cei mai faimoși finlandezi din istorie. Săriturile cu schiurile reprezintă unul dintre sporturile naționale, iar Matti reunește două aspecte foarte importante ale vieții: este cel mai mare săritor al tuturor timpurilor și a oferit atâtea titluri în presă datorită vieții sale private.” În schimb, Nykanen a scris introducerea autobiografiei sale: “Nu am o viață privată, dar am, într-adevăr, o imagine proastă.”
Matti Nykanen a avut trei copii din cele șase căsătorii, dintre care doua cu aceeași femeie, milionara Mervi Tapola, cu care a avut o relație tumultuoasă, atacând-o cu un cuțit și încercând să o stranguleze cu un cordon de la halatul de baie, de Crăciun în 2009!
Diagnosticat cu diabet la sfârșitul lui 2018, el a refuzat să urmeze tratamentul prescris și a continuat să bea alcool, iar pe 3 februarie 2019, aproape de miezul nopții, a încetat din viață la reședința sa din Lappeenranta. Avea 55 de ani.
Jurnalistul britanic Andy Bull, de la The Guardian, a rezumat cel mai bine existența lui Matti Nykanen: “A zburat atât de sus și de rapid încât părea că nu va mai coborâ vreodată. Dar a căzut atât de mult și de repede că nu s-a mai putut ridica vreodată.”