Al doilea cel mai mare oras al Germaniei, Hamburg, este gazda uneia dintre cele mai aprinse si, totodata, stranii rivalitati, cea dintre FC St. Pauli si Hamburger SV. Cunoscut si drept Hamburger Stadtderby, duelul dintre cele doua cluburi pune fata in fata doua lumi complet diferite. Pentru pasionalii sai fani, St. Pauli este mai mult decat un simplu club, iar derby-ul cu HSV inseamna mai mult decat legendara lupta a lui David de a-l infrange pe Goliat. Practic, confruntarea pentru suprematie in Hamburg este una a contrastelor: aristocratia impotriva clasei muncitoare si a oamenilor marii, dreapta contra extremei stanga, centrul rafinat al orasului impotriva zonei portuare si a districtului luminilor rosii. Astazi, St. Pauli si Hamburger Sport-Verein vor sta fata in fata pentru a 94-a oara intr-un meci oficial, la 97 de ani de la prima intalnire, disputata pe 19 octombrie 1924.

Situat in Vestul orasului, HSV isi are originile in SC Germania, grupare fondata in 1887, dar denumirea actuala a capatat-o in urma cu un secol, pe 2 iunie 1919. Die Rothosen s-au laudat pana în urma cu patru ani ca fiind singurul club prezent nelipsit in elita fotbalului german, inca din sezonul inaugural al Bundesligii, in 1963. In acest sens, pe Volksparkstadion, fusese instalat si un ceas care numara timpul petrecut in prima liga germana. Insa, in 2018, ceasul s-a oprit ca urmare a retrogradarii echipei din Bundesliga, pentru prima data in istorie. In toata aceasta perioada, HSV a devenit unul dintre cluburile de top ale Germaniei si ale Europei, cucerind sase titluri, trei cupe, Cupa Campionilor, in 1983, si o Cupa a Cupelor, in 1977. Nu intamplator, cealalta porecla, Der Dino (Dinozaurul), sugereaza vechimea si maretia lui Hamburg in peisajul fotbalului teuton.

FC Sankt Pauli a luat fiinta in 1910, dar a jucat doar opt sezoane in Bundesliga in intreaga sa existenta de 109 ani, fara a castiga vreun trofeu major. Cu toate acestea, clubul situat la o aruncatura de bat de Reeperbahn, cartierul placerilor interzise cunoscut si drept strada cu cele mai multe pacate, are o popularitate mult mai mare decat a rivalilor locali sau chiar a unor alte grupari de top din Bundesliga. Practic, St. Pauli este cea mai populara echipa germana dupa colosul Bayern Munchen. Dar toata aceasta notorietate nu are vreo legatura cu fotbalul, ci cu valorile pe care le-a imbratisat clubul la inceputul anilor ’80, cand huliganismul nationalist de extrema dreapta incepuse sa puna stapanire pe stadioanele din Germania.

Astfel, St. Pauli a adoptat culorile curcubeului, iar drept emblema, simbolul piratilor, Jolly Roger, cu un cap de mort si doua oase incrucisate, si a abordat o politica de stanga, impotriva rasismului, a fascismului, a homofobiei, a sexismului si a discriminarilor de orice gen. Tot in acest sens, arena lui St. Pauli, Millerntor-Stadion, a gazduit, in 2006, chiar inaintea Cupei Mondiale, meciurile FIFI Wild Cup pentru a permite tarilor nerecunoscute de FIFA sa lupte pentru un trofeu.

Dintotdeauna, clubul a avut conexiuni puternice cu teritoriul sau si oamenii din cartier, fiind sufletul unui intreg district si reprezentand o filosofie de viata. Dar aceasta atitudine rebela atrage anual mii de fani de peste hotare in tribunele de pe Millerntor si a transformat-o pe St. Pauli intr-un club-cult al Germaniei, desi rezultatele si calitatea fotbalului oferit nu se ridica la inaltimea atmosferei de la fiecare meci de pe teren propriu. Nu intamplator, St. Pauli are peste 400 de fan-cluburi in intreaga Europa si pentru ca meciurile sale de acasa au o atmosfera de sarbatoare, cum nu mai exista in lumea fotbalului. Iar in tribune, este un mix eclectic de public din toate sectoarele mai intunecate sau mai luminoase ale vietii, cum nu se mai intalneste pe niciun alt stadion, precum travestiti, studenti, docheri, anarhisti si prostituate. De altfel, arena Millerntor este amplasata in vecinatatea unuia dintre cele mai cunoscute cartiere rosii din Europa.

„Derby-ul nu este o batalie politica, ci mai degraba o ciocnire a viziunilor despre cum ar trebui condus fotbalul”, a spus jurnalistul german Jorg Marwedel, nascut chiar in Hamburg. St. Pauli a rezistat in fata corporatizarii, un fenomen in plina expansiune in fotbalul modern, si ramane un club aflat sub controlul total al fanilor sai, in timp ce HSV a fost inclus de revista Forbes in topul celor mai mari 20 de grupari din lume, datorita celor 84 de mii de membri ai sai in toate departamentele. In sezonul 2010-2011, ultimul petrecut de St. Pauli in Bundesliga, conducerea gruparii a cautat noi modalitati de a obtine fonduri pentru supravietuire, inchiriind chiar una dintre loje unui club de strip-tease si luand in considerare chiar gasirea unui sponsor care sa dea si numele stadionului. Lucrurile s-au rezolvat in cele din urma, dupa proteste vehemente ale ultrasilor, care s-au declarat bucurosi ca integritatea clubului a fost conservata in ciuda retrogradarii in liga a doua.

 

„HSV: o dragoste cumparata la fel de usor ca pe Reeperbahn”, era mesajul unui banner al fanilor lui St. Pauli la adresa rivalilor lor, in acest sens. Hamburg avea mandria de a nu fi retrogradat niciodata din Bundesliga, insa, odata cu caderea neasteptata din 2018, a regasit-o pe St. Pauli in divizia secunda. Rivalitatea celor doua echipe dateaza inca dinaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a atins apogeul in 1947, cand St. Pauli a castigat Campionatul Regional din Hamburg gratie Die Wunderelf (11-le Miracol). Dupa fondarea Bundesligii, in 1963, St. Pauli a trecut incet-incet in anonimat, in timp ce HSV a devenit una dintre echipele de prim-plan ale Germaniei.

Desi s-au intalnit destul de rar in ultimii 60 de ani, derby-ul pentru suprematie in Hamburg este cel care emana cea mai mare violenta din fotbalul teuton, conform politiei germane, suporterii oaspeti fiind intampinati mai tot timpul cu sticle si alte obiecte dure in drumul lor spre stadionul rivalei. Hamburger SV a castigat 59 din cele 93 de dueluri desfasurate pana in prezent, in timp ce St. Pauli a obtinut doar 20 victorii.

Cert este ca fara povestea cu totul speciala a lui St. Pauli si fara superioritatea locala si fosta dominatie pe plan intern si continental a lui Sport-Verein, aceasta rivalitate nu ar mai fi fost la fel de intensa. Dar acum, cand cele doua echipe din Hamburg sunt din nou fata in fata in 2. Bundesliga, nu ne ramane decat sa savuram din plin spectacolul pe care ni-l ofera, atat pe teren, dar mai ales in tribune. Pentru ca St. Pauli – Hamburg este povestea unui oras si a doua cluburi din lumi complet diferite.