JULIAN ALVAREZ, ULTIMA PERLĂ AUTENTICĂ A FOTBALULUI SUD-AMERICAN

3 minutes, 49 seconds

De când Neymar fascina iubitorii fotbalului cu giumbușlucurile sale la Santos până în 2013, niciun alt jucător din America de Sud nu a suscitat un asemenea interes precum argentinianul Julian Alvarez, ultima perlă produsă de River Plate, șlefuită de Marcelo Gallardo și care a strălucit la intensitate maximă în ultimul an. Momentele sale de magie din 2021 ar putea fi ultimele care au delectat publicul de pe El Monumental pentru că, la începutul noului an, agentul său, Fernando Hidalgo, va traversa Oceanul Atlantic pentru a negocia transferul său în Europa.

La 11 ani, era invitat de Real Madrid să participe la un turneu de copii, unde a jucat și împotriva Barcelonei și a marcat două goluri în cele cinci meciuri disputate și a oferit pasa decisivă la victoria cu 1-0 din finala cu Betis. Totuși, nu a fost suficient pentru ca gruparea madrilenă să îl păstreze, așa că micuțul Julian și-a încercat norocul și la academiile lui Argentinos și Boca Juniors, ajungând în cele din urmă la River Plate în 2015.

Astăzi, la un deceniu distanță de când era refuzat de Real, Julian este cel mai căutat jucător din America de Sud de către cluburi prestigioase din primele cinci ligi europene. Bayern Munchen, Atletico Madrid și Manchester United s-au alăturat celor de la Bayer Leverkusen, AC Milan, Juventus și Inter, care au trimis chiar emisari să îl urmărească pe viu pe Alvarez în Argentina, în cursa de a obține semnătura atacantului de 21 de ani, a cărui clauză de transfer este de doar 20 de milioane de euro.

Julian Alvarez a fost de neoprit în 2021, în care a fost principalul motor al lui River în campania încununată cu câștigarea primului titlu din ultimii șapte ani. În ultimele 16 meciuri ale anului, el a marcat 19 goluri și a oferit șapte pase decisive. Totodată, a debutat și în naționala Argentinei în iunie, în partida cu Chile din preliminariile Cupei Mondiale 2022, și a făcut parte din lotul lui Lionel Scaloni care a triumfat la Copa America, unde a jucat în meciul cu Bolivia din grupe.

Julian Alvarez a fost golgeterul campionatului Argentinei, cu 18 reușite, dar dincolo de cifrele fabuloase, a impresionat prin diversitatea golurilor sale. Și asta pentru că, fără a fi un jucător cu talie, la doar 1,71 metri și 70 de kilograme, el are capacitatea de a juca în aproape orice poziție în ofensivă, nu doar ca vârf împins, ci și ca atacant retras, 9 fals, sau extremă, fie în dreapta sau în stânga. Iar asta s-a văzut și în privința paselor decisive, unde a fost, de asemenea, liderul echipei lui Marcelo Gallardo, cu 12 assist-uri în anul care tocmai se încheie.

Totodată, Julian știe să iasă la rampă tocmai în meciurile cu miză uriașă, în care a făcut diferența de fiecare dată: a reușit o dublă în victoria din El Superclasico în fața Bocăi Juniors, primul disputat pe El Monumental după doi ani, într-un alt derby important, cu San Lorenzo, a realizat un hattrick, iar în meciul pentru Trofeul Campionilor, a marcat de două ori în succesul în fața lui Colon de Santa Fe.

Cu toate că a marcat câteva goluri de senzație și de la mare distanță, Alvarez se simte cel mai bine în careul advers, unde dezvoltă un al șaselea simț de a găsi spații libere printr-o poziționare excelentă, precum și o capacitate incredibilă de a anticipa unde va ajunge mingea, o calitate specifică doar marilor atacanți. El se distinge și printr-un pressing foarte eficient, insistențele sale punându-i în mare dificultate pe portarii și apărătorii rivali. Astfel, atacantul lui River a avut o medie de 3,69 de baloane recuperate în jumătatea adversă, o cifră impresionantă pentru un atacant.

Inteligent, rapid și neînfricat, un marcator înnăscut, Julian Alvarez a fost descris de Gonzalo Higuain, fostul vârf legendar al „milionarilor”, drept un număr 9 complet. De aceea, este de așteptat ca în scurt timp să facă pasul spre un club de top din Europa. Mai ales că acesta este și obiectivul său, după cum a declarat recent pentru Radio La Red: „Să joci în Europa este visul oricărui fotbalist datorită calității acelor campionate și a ceea ce înseamnă să fi la acele cluburi. Va veni și timpul meu grație muncii mele. Pe PlayStation, joc cu Barcelona sau Manchester City.”

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: