CUM A SCAPAT INTER DE CEL MAI RUSINOS ESEC EUROPEAN

5 minutes, 46 seconds

Pana la triumful din 2010 de pe Santiago Bernabeu, Internazionale Milano a asteptat aproape 40 de ani pentru a juca o noua finala de Cupa Campionilor Europeni. Putini mai stiu, insa, ca in 1972, nerazzurrii au ajuns in ultimul act al celei mai importante competitii continentale dupa ce au suferit o corectie umilitoare in Germania. Numai ca acel esec a fost sters, pur si simplu, cu buretele din cauza unei … cutii de Coca-Cola!

Daca, din curiozitate, cautati pe Google ‘Inter worst European defeat’, veti gasi acel 1-5 din editia 2003-2004 a grupelor Champions League cu Arsenal. Insa, gruparea milaneza a indurat o infrangere si mai drastica in turul secund al Cupei Campionilor in drumul care s-a oprit, totusi, abia in finala de la Rotterdam, pierduta in fata Ajax-ului lui Stefan Kovacs. Se intampla tot pe vremea asta, in 1971, pe 20 octombrie, cand Inter a descins pe un Bökelbergstadion plin ochi cu aproape 28 de mii de fani, dintre care 10 mii erau italieni care munceau in Germania. Trupa antrenata la acea vreme de Giovanni Invernizzi o infrunta pe Borussia Monchengladbach, care abia castigase al doilea sau titlu din istorie in Bundesliga in urma unui sezon magnific. Gunter Netzer era starul central al echipei unde mai stralucea si tandemul ofensiv format din Jupp Heynckes si Herbert Laumen, care marcasera impreuna 61 de goluri in stagiunea precedenta in Germania.

Dupa ce a cucerit cel de-al 11-lea scudetto, Inter si-a inceput aventura in Europa cu AEK Atena, de care a trecut cu 6-4 la general, dupa 4-1 acasa si 2-3 in Grecia. Die Fohlen tocmai o pulverizasera pe campioana Irlandei cu 7-1 in ambele manse si erau intr-o forma excelenta. Meciul trebuia televizat, dar intelegerea a cazut intrucat Gladbach a solicitat postului ARD sa plateasca si TVA-ul de sase mii de marci germane, pe langa suma de 60 de mii de marci pentru transmisie. Cum cei de la ARD au refuzat, partida nu a putut fi vazuta decat de cei prezenti pe arena Borussiei.

 

CITESTE SI | CUM A FOST DEMASCATA FARSA SECOLULUI IN FOTBAL

 

Cei de la Gladbach si-au respectat porecla de manji si au pornit jocul in tromba, precum un cal de rasa la curse. Dupa doar sapte minute, Jupp Heynckes a deschis scorul, insa Roberto Boninsegna, golgeterul Interului, a egalat in minutul 20 in plina dominare a gazdelor. Borussia a revenit in avantaj peste numai un minut gratie reusitei lui Ulrik Le Fevre. Apoi, in minutul 29, a venit momentul crucial, care avea sa decida soarta calificarii in culise. Fundasul lui Gladbach, Ludwig Muller, si Boninsegna se certau in privinta posesiei mingii la un aut, cand atacantul italian a fost lovit de o cutie de Coca-Cola aruncata din tribune. Cel poreclit Bonimba s-a prabusit pe gazon si, de aici, a inceput haosul. Muller isi aminteste ca un coechipier, Sandro Mazzola, i-a strigat lui Boninsegna sa cada, dupa care ceilalti jucatori ai Interului l-au inconjurat pe arbitrul olandez Jens Dorpmans, care nu a vazut incidentul, dar a fost instiintat de unul dintre tusieri.

Au urmat sapte minute de panica, in care trebuia hotarat daca meciul mai poate continua. Dorpmans a povestit ulterior ca seful politiei din Monchengladbach i-a cerut sa nu suspende partida intrucat erau aproape 10 mii de italieni in tribune. Olandezul l-a avertizat si pe Gunter Netzer ca va opri definitiv meciul daca se mai repeta un asemenea incident, apoi a decis continuarea jocului. Cei de la Inter au acuzat faptul ca acea cutie de suc era plina, desi probele ulterioare au dovedit contrariul, si ca lovitura l-a adus intr-o stare de inconstienta pe Boninsegna, care a fost inlocuit.

Fara principalul lor om de gol, nerazzurrii au fost coplesiti de nemti, incasand gol dupa gol. La pauza era deja 5-1, dupa ce Le Fevre si Heynckes au reusit, fiecare, cate o dubla si dupa un prim gol al lui Netzer. Acesta a mai punctat o data in repriza secunda, iar tabela a fost inchisa de Sieloff, care a marcat pentru 7-1 din penalty. „Atunci, am facut meciul vietii noastre. Nimeni nu ne-ar fi putut sta in cale. Am fi invins Interul si daca nu era acea cutie si chiar si daca Boninsegna ar fi ramas pe teren”, a povestit mult mai tarziu Gunter Netzer, unul dintre artizanii acelui succes fabulos. Italienii au, insa, o alta versiune. „Dupa ce Bonimba a iesit de pe teren, nu am mai avut mentalitatea potrivita”, a spus Lele Oriali, completat de Giacinto Facchetti: „Incidentul s-a petrecut la scorul de 2-1. Din acel moment, nu a mai existat niciun meci. Pe teren, ne intrebam doar ce urma sa se mai intample. Unii se gandeau la o rejucare, altii la o victorie automata, iar unii nu mai voiau, pur si simplu, sa joace.”

Regulile UEFA de la acea vreme nu ofereau victoria la masa verde in asemenea conditii, astfel ca Inter a facut presiuni la cel mai inalt nivel pentru a obtine, totusi, o decizie favorabila in acest caz. Avocatul Peppino Prisco, vicepresedintele Interului din 1963, a stiut sa apere excelent cauza italienilor, iar forul continental a decis rejucarea partidei pe un alt stadion. „Nu vreau sa fiu sugestiv, dar Inter a avut oamenii potriviti in cele mai bune pozitii”, a declarat arbitrul Jens Dorpmans, facand trimitere la faptul ca, in acea perioada, Italia avea foarte multi reprezentanti in comisiile UEFA. Mai tarziu, avea sa se descopere ca cel care a aruncat cutia de Coca-Cola a fost un fan olandez al Borussiei, care nu a mai fost apoi la niciun meci de fotbal pe stadion!

Astfel, acel 7-1 a fost sters cu buretele si partida retur, de pe Giuseppe Meazza, a contat, practic, pentru prima mansa a dublei cu Gladbach. Pe 3 noiembrie, la Milano, Inter a inceput in tromba meciul, conducand cu 2-0 dupa numai 13 minute gratie reusitelor lui Bellugi si Boninsegna. Rezultatul final a fost 4-2 pentru italieni, dupa ce Jair si Ghio au mai punctat, golurile nemtilor apartinand lui Le Fevre si Wittkamp. Astfel, la meciul retur, programat pe 1 decembrie, la Berlin pe Olympiastadion, Borussia pornea din postura de outsider, desi marcase de sapte ori in urma cu o luna si jumatate. Nemtii au dominat clar partida, insa nu au putut inscrie deloc, scorul de 0-0 consemnand eliminarea lor!

Ulterior, Internazionale a mai trecut de Standard Liege si Celtic, pierzand finala in fata Ajax-ului cu 2-0. Povestea cutiei de Coca-Cola nu se opreste, insa, aici! Jens Dorpmans a oferit obiectul buclucas clubului sau de suflet, Vitesse Arnhem, care l-a expus in muzeul sau de pe GelreDome, iar in 2012, la solicitarea presedintelui Borussiei, Stephan Schippers, olandezii au trimis cutia acolo de unde si-a inceput epopeea, la Monchengladbach!

Poate parea greu de crezut, dar acea bucata de aluminiu este considerata la fel de pretioasa ca toate celelalte trofee majore cucerite de Die Fohlen. Asta pentru ca reaminteste tuturor de cel mai mare succes european al Borussiei, chiar daca el a fost sters din cartile de istorie in momentul in care celebra cutie de Coca-Cola a aterizat in capul lui Boninsegna.

 

Facebook Comments

There is 1 comment .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: