Era tot 28 octombrie, dar în 1949. Alte vremuri, alți oameni. Marcel Cerdan, cel mai mare pugilist din istoria Franței, tocmai se pregătea să înceapă pregătirile la Paris pentru revanșa cu Jake LaMotta, care îl deposedase de titlul mondial al profesioniștilor la categoria mijlocie cu doar patru luni înainte, la Detroit. Nu avea de unde să știe atunci că nu va mai apuca să urce vreodată în ring. Pentru că înainte de a se dedica exclusiv antrenamentelor intense, a vrut să o mai vadă o dată pe marea sa dragoste, Edith Piaf, care se afla într-un turneu la New York. Pentru celebra cântăreață, Cerdan era în stare de absolut orice. Își părăsise soția și cei trei copii pentru a fi împreună cu Piaf, pe care o cunoscuse în ianuarie 1948 într-un cabaret din metropola americană, unde cânta.
Chemarea inimii a fost prea puternică și Cerdan a făcut chiar imposibilul pentru a se urca în cursa Air France spre Statele Unite: cum nu mai găsise vreun loc disponibil, a insistat până când unul dintre pasageri a renunțat la bilet în favoarea sa. Avea să fie ultimul său drum pentru că avionul s-a prăbușit deasupra Atlanticului în apropierea Insulelor Azore, iar toți cei 11 membri ai echipajului și cei 37 de călători au murit.
Astfel, la doar 33 de ani, dispărea în plin apogeu cel supranumit „Bombardierul marocan”, unul dintre cei mai buni boxeri ai acelor vremuri. În cele 114 meciuri disputate în ring, Marcel Cerdan a câștigat 110, dintre care 65 prin KO, și a pierdut doar de patru ori.
Născut pe 22 iulie 1916 în Algeria aflată sub dominație franceză, Cerdan a devenit campion european al categoriei mijlocie mică în 1939, titlu pe care l-a mai câștigat de câteva ori, înainte de a cuceri centura mondială la mijlocie, după ce l-a învins prin KO în repriza a 12-a pe campionul în exercițiu, Tony Zale, pe 21 septembrie 1948, la New Jersey.
Devenit un adevărat erou național după acel succes, Cerdan și-a păstrat titlul până la disputa cu „Taurul furios”, Jake LaMotta, din iunie 1949, când a fost trimis la podea în prima rundă, și-a dislocat umărul, iar în repriza a zecea a fost nevoit să abandoneze. Deși urma să existe și o revanșă, aceasta nu a mai avut loc niciodată. A doua zi după ce a aflat de moartea lui Cerdan, LaMotta a spus: „Trebuia să lupți împotriva lui așa cum am făcut eu pentru a afla ce sportiv rafinat a fost.”
Edith Piaf a fost devastată după dispariția iubitului său, căruia i-a dedicat în 1950 una dintre cele mai faimoase melodii ale sale, Hymne a l’amour.