Peru si Chile sunt inaintea unui nou duel important al unei rivalitati imense, ce dureaza de mai bine de un secol, si care a inceput pe campul de razboi si a continuat pe terenul de fotbal. Atat de intensa este adversitatea intre cele doua natiuni sud-americane incat atacantul peruvian Paolo Guerrero a declarat ca „impotriva chilienilor, nu exista amicale”. Toata aceasta rivalitate din El Clasico del Pacifico isi are originile in perioada 1879-1884, cand Peru si Chile au fost inamici in lupta pentru teritorii, care s-a lasat si cu varsare de sange, din Razboiul Pacificului, cunoscut si drept Guerra del salitre.
Conflagratia de la sfarsitul secolului 19 a avut drept miza regiunea de coasta, bogata in minereuri din desertul Atacama, ce apartinea Boliviei. Companiile miniere din Chile au fost contractate de conducatorii bolivieni, care promisesera in 1874 ca nu vor impune noi taxe pentru urmatorii 25 de ani.
Insa, in februarie 1878, acestia au uitat de cuvantul dat si au cerut o taxa pe mineralele extrase, ceea ce i-a facut pe chilieni sa anunte guvernul Boliviei ca vor considera nul tratatul incheiat cu patru ani in urma. In acel moment, autoritatile locale au confiscat proprietatile chilienilor, care au ripostat ocupand armat orasul-port Antofagasta.
Peru a incercat sa medieze conflictul, dar pe 1 martie 1879, Bolivia a declarat razboi statului Chile si a cerut peruvienilor sa activeze alianta incheiata in urma unui tratat secret, in 1873. Totodata, chilienii au cerut celor din Peru sa isi declare neutralitatea, insa cum acest lucru nu s-a intamplat, au declarat razboi ambelor natiuni.
Chile a avut castig de cauza, dupa victoria din batalia navala cu peruvienii din Pacific si dupa ce au ocupat Lima in ianuarie 1881, iar in urma tratatului de la Ancon, din 20 octombrie 1883, a obtinut anexarea regiunii de coasta a Boliviei bogata in nitrati, teritoriul Tarapaca din Peru si controlul temporar al provinciilor peruviene Tacna si Arica. Ulterior, in 1929, Tratatul de la Lima a readus Tacna sub tutela Perului, iar Arica a ramas sub control chilian.
Cele doua state si-au disputat recent si suveranitatea asupra granitelor marine, in 2014, Tribunalul International de la Haga obligand Chile sa cedeze peste 20 de mii de kilometri patrati din Pacific peruvienilor. Chiar daca relatiile diplomatice dintre cele doua tari s-au imbunatatit in ultima vreme, totusi, rivalitatea fotbalistica este la fel de apriga precum a fost si la primul duel, desfasurat in 1935, la Copa America, si castigat de Peru cu 1-0, la Lima.
De atunci pana astazi, s-au disputat 81 de meciuri directe, dintre care mai bine de jumatate au revenit chilienilor, 45, si doar 22 s-au terminat cu triumful Perului, printre care si ultima intalnire, din octombrie 2018, 3-0. Totusi, in ciuda acestui palmares defavorabil, La Blanquirroja a avut mai mult succes in trecut in Copa America, unde a obtinut doua trofee, in 1939 si 1975, ultimul fiind repurtat in perioada de glorie a legendarului Teofilo Cubillas, cel mai bun jucator peruvian al tuturor timpurilor. In acelasi timp, Peru detine si recordul de scor in El Clasico del Pacifico, 6-0, stabilit pe 19 aprilie 1995.
Pana in 2015, Chile se numara, alaturi de Ecuador si Venezuela, printre nationalele care nu au cucerit niciodata cel mai pretios trofeu intertari din America Latina. Insa, generatia lui Alexis Sanchez, Arturo Vidal, Jorge Valdivia, Edu Vargas si Claudio Bravo a schimbat istoria, castigand Copa America doi ani la rand, in 2015, pe teren propriu, si in 2016, editia centenara, desfasurata in Statele Unite.
Totodata, cele doua natiuni mai au o disputa particulara legata de originile foarfecii din fotbal. Una dintre cele mai spectaculoase executii mai este cunoscuta si drept La Chilena, datorita tarii care are pretentia de a o fi brevetat. Totul se intampla in 1914, cand Ramon Unzaga, un jucator basc venit din Spania cand avea 12 ani, a efectuat prima foarfeca in orasul-port Talcahuano. Cum locuitorii din zona sunt cunoscuti drept choreros, executia a mai fost denumita si La Chorera. Ulterior, Unzaga a facut cunoscut procedeul si la nivel international, reprezentand Chile la editiile din 1916 si 1920 ale Copei America.
Insa, peruvienii nu sunt de acord si au propria lor versiune. Astfel, ei insista ca foarfeca s-a nascut, de fapt, la sfarsitul secolului al 19-lea in portul Callao, ai caror locuitori sunt denumiti chalacos. De aceea, in Peru, foarfeca este cunoscuta drept La Chalaca. Se spune ca un muncitor cu origini africane a fost primul care a incercat acest procedeu, iar ulterior, La Chalaca a fost exportata in Chile de marinarii peruvieni, care ii provocau adesea la un meci de fotbal pe vecinii lor. Conform acestei logici, Unzaga nu a fost inventatorul foarfecii, ci doar un beneficiar al ingeniozitatii peruviene.
Dar indiferent de motive, rivalitatea dintre La Blanquirroja si La Roja este mereu la cele mai inalte cote, iar maine noapte, El Clasico del Pacifico isi va disputa un nou episod ce va depasi temperatura de fierbere.
You may also want to read