Soarele a pus stapanire pe Beijing o data cu startul sportului rege la Jocurile Olimpice, atletismul. Cuibul de pasare s-a scaldat sub razele soarelui inca din ziua de 15 august, iar seara am asistat chiar la un miracol, dupa cum imi spuneau oamenii de la Ambasada Romaniei. Am putut admira luna si stelele pe cerul Beijing-ului, ceva neobisnuit in aceasta perioada a anului. Tot ieri, am inteles cu adevarat valoarea Jocurilor Olimpice si a unui campion olimpic o data cu intrarea pe Stadionul National la prima zi a intrecerilor atletice.
Vorbele lui Mihai Covaliu, care a spus cu doua zile in urma ca senzatia pe care o traiesti atunci cand cuceresti o medalie la Jocurile Olimpice nu se compara cu nimic in lume, au capatat o valoare imensa la intrarea pe Stadionul National din Beijing. Atunci, mi-am dat seama cat de important a fost pentru omenire Pierre de Coubertin, care a resuscitat vechile Olimpiade. Nu credeam ca voi fi atat de emotionat cand am vazut primele doua titluri olimpice de la Beijing la sportul sporturilor, obtinute de polonezul Tomasz Majevsky, la aruncarea greutatii, si de etiopianca Tirunesh Dibaba, la 10 000 de metri (cu record olimpic si performanta de a fi a treia femeie din lume care alearga aceasta proba sub 30 de minute).
Am simtit, pur si simplu, ca sunt martor la un moment cu adevarat istoric. Iar impresionantul Stadion National iti taie rasuflarea cand te apropii de el, dar mai ales pe masura ce urci spre inaltul tribunei! Atmosfera este cu adevarat inaltatoare, cu suporteri din toata lumea incurajandu-si favoritii si cu chinezii care fac absolut totul sa-si poarte sportivii spre titlu. Am vazut cu ochii mei cum traiesc gazdele fiecare cursa a favoritilor. Ii incurajeaza cu atata incredere si tarie incat ai crede ca vor si chiar pot sa le trimita sportivilor chinezi o forta de nebanuit si o energie suplimentara pentru a izbandi.
Aceste Jocuri Olimpice sunt pariul Chinei in fata intregii lumi. De aceea, asiaticii fac totul pentru a lua fata tuturor natiunilor participante, dar mai ales Statelor Unite. Si pentru asta au investit enorm, nu doar in infrastructura, in minunile numite Cubul de Apa si Cuibul de Pasare, dar si in pregatirea sportivilor la toate disciplinele posibile. Au adus antrenori straini, unde a fost nevoie, si asa s-a ajuns in situatia sa vedem China, de exemplu, in concursul de beach volley, unde nu conta pana acum. Iar exemplele pot continua cu unele sporturi in care chinezii au ajuns in prim-plan, cum este si scrima.
Pentru toate acestea, China si-a castigat respectul intregii planete.
Facebook Comments
You may also want to read