O ȘTIRE VĂZUTĂ COMPLET DIFERIT DE PE O PARTE ȘI DE ALTA A DRUMULUI

4 minutes, 6 seconds

Săptămâna trecută, am scris despre cum presa sportivă de la noi a deformat adevărul când a tradus trunchiat un reportaj de atmosferă scris de corespondentul ziarului L’Equipe. Ieri, am avut parte de un alt episod în care situația a fost prezentată diferit și departe de realitate de o agenție de presă. Întâmplarea a făcut ca și eu și un reporter Agerpres să ne aflăm de o parte și de alta a intersecției dintre strada Brașov și Bulevardul Ghencea în jurul orei 18:15, când acolo și-a făcut apariția un BMW alb. De aici încolo, poveștile diferă.

Fotografia Agerpres în care eu apar încercuit. Se vede destul de clar că agentul de poliție nu are o atitudine cel puțin sfidătoare față de șoferul de BMW
Fotografia realizată de mine în care este surprins jurnalistul Agerpres, încercuit și el. Se observă cum șoferul BMW-ului ocupă ambele benzi ale tramvaiului 41, iar polițiștii au o atitudine destul de umilă față de acesta.
„Politia Romana la datorie! Nesimțitul cu BMW a blocat ambele benzi ale tramvaiului 41, iar cei doi polițiști din intersecție se rugau de el sa plece de acolo. Dar omul ținea morțiș sa meargă înainte, deși drumul era închis. După aproape 10 minute in care s-au mai strâns și alte tramvaie în spate, omul a plecat intr-un final, iar purtătorii ilegali de uniforma au putut răsufla ușurați. Ca la noi la nimeni!” – asta am postat pe pagina mea de Facebook la puțin timp după episodul cu pricina, neștiind cine este la volanul autoturismului produs în Bavaria. Peste câteva ore, am citit o cu totul altă versiune a evenimentului pe Agerpres, unde se scria în titlu că Iovan ar fi fost amenințat de un agent de circulație și împiedicat să ajungă la stadion.
Parcurgând știrea, am aflat că, de fapt, a fost amenințat că i se ridică permisul de conducere, dar a evitat să afirme că ar fi fost jignit. În plus, nu știu de unde a auzit jurnalistul Agerpres tot felul de invective adresate de polițiști în condițiile în care eu eram șocat chiar cum naiba de aproape că îl implorau să o ia în altă direcție, după ce aceștia îi explicaseră civilizat că pe acolo se circulă doar pietonal. Și nici nu aveau cum să îi spună să tragă pe dreapta pentru că el chiar era pe dreapta și, dacă prin absurd ar fi făcut asta, omora întreaga intersecție!
Dincolo de faptul că nu trecea nicio galerie în acel moment, autorul articolului nu pomenește nicio clipă faptul că timp de aproape 10 minute, Iovan a blocat ambele linii ale tramvaiului 41, deși se putea  mișca vreo câțiva metri pentru a elibera drumul și pentru a-și continua dialogul cu agenții de poliție. Astfel, la un moment dat, s-au strâns trei tramvaie în stația din apropiere în spatele celui care aștepta ca fostul căpitan de la Sevilla să se dea la o parte.
Mai mult, vatmanul tramvaiului l-a atenționat sonor de două ori la intervale de câteva minute pe Măria Sa, Fane Iovan, să elibereze linia, neluate în seamă, însă, de fosta glorie a Stelei. Dincolo de faptul că el a fost primul român care a ridicat Cupa Campionilor Europeni deasupra capului, nimic nu îi dădea dreptul lui Ștefan Iovan să aibă o asemenea atitudine față de câteva zeci de călători STB, care, probabil, se grăbeau să ajungă acasă după o zi grea de muncă, fără a beneficia de confortul unei mașini de lux, sau chiar la stadion, unde îi aștepta o altă îngrămădeală la unica poartă de acces! În tot acest timp, încă vreo doi șoferi au mai încercat să meargă în sensul dorit și de Ștefan Iovan, dar s-au conformat imediat după ce au fost redirecționați de polițiști. Oare dacă ar fi fost orice altă persoană care să aibă comportamentul lui Iovan, oare agenții ar fi fost la fel de blânzi?
Și oamenii din tramvai ce vină au avut de au fost nevoiți să aștepte în tramvaiele blocate în drum, în plină caniculă, pentru că lui Fane Iovan nu i s-a permis să treacă pe acolo pe unde nimeni altcineva nu avea acces?! Și chiar și dacă era așteptat de Ministrul Apărării Naționale la stadion, așa cum a declarat în știrea Agerpres, Iovan ar fi trebuit să știe, fie și pentru că are gradul de colonel în rezervă în Armata Română, că acei polițiști respectă niște ordine. Iar ordinul nu se discută, ci se execută! Nu-i așa, domnul colonel?!
Facebook Comments

There are 2 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: