SCOTIA – ANGLIA, RIVALITATEA CU CARE A INCEPUT FOTBALUL

1 minutes, 28 seconds

Astazi, se va consuma cel de-al 115-lea episod din istoria bataliilor pe terenul de fotbal dintre Scotia si Anglia. Dar rivalitatea sportiva dintre cele doua natiuni are un background mult mai profund, cu o vechime de secole.
Confruntarea care pune fata in fata nationalele Angliei si Scotiei a oferit mereu ceva special. In primul rand, datorita unei rivalitati cum nu mai exista in sportul mondial pentru ca fiecare ciocnire dintre cele doua natiuni pe gazon a avut ceva si din trecutul tumultuos al istoriei Marii Britanii.

Asta pentru ca in momentul cand rivalitatea in fotbal era in faza incipienta, Anglia si Scotia se infruntau mai mult pe campul de lupta si nu pe cel sportiv. Practic, rivalitatile din fotbal au inceput cu primul meci international din istorie, disputat in 1872 la Glasgow si incheiat cu scorul de 0-0.

De atunci, s-au disputat 113 partide, dintre care 48 au fost castigate de englezi, 41 au revenit scotienilor si de 25 de ori au fost consemnate egaluri. Despre aceasta disputa, BBC a spus ca reprezinta tot ceea ce este bun si tot ceea ce este rau in fotbal de la primul joc, in timp ce cotidianul The Guardian a scris ca „pentru milioanele de oameni aflate de o parte si de alta a granitei, intalnirea directa inseamna o sansa la victoria finala asupra vechiului inamic”.

CITESTE SI | 25 DE ANI DE PREMIER LEAGUE

Mereu, a existat o motivatie aparte in randul highlander-ilor cand au avut in fata tricoul alb al englezilor pe care au facut tot posibilul sa-l tavaleasca prin noroaie in goana dupa balon, indiferent de deznodamantul meciului. Dincolo de toate aspectele sportive, derby-ul dintre Scotia si Anglia este impregnat de sange, transpiratie si un respect tacit din vremuri cand nu exista un alt etalon in ceea ce priveste rivalitatea in fotbal.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: