FÂNTÂNA NESECATĂ DE GOLURI A FRANȚEI

5 minutes, 36 seconds

Se spune că recordurile sunt făcute pentru a fi doborâte, dar cel al Just Fontaine pare de neegalat. La Cupa Mondială din 1958, Fontaine a marcat nu mai puţin de 13 goluri, performanţă care a rămas în picioare şi la mai bine de jumătate de secol de când a fost realizată.

La fel ca și alți mari fotbaliști francezi, Fontaine nu s-a născut în Franţa, ci la Marrakech, în Maroc, pe 18 august 1933, dintr-un tată normand şi o mamă spaniolă. Just şi-a început cariera la US Marocaine Casablanca, unde a evoluat între 1950 şi 1953, când a fost recrutat de Nice. La scurt timp după ce a ajuns la gruparea de pe Coasta de Azur, a debutat cu un hattrick în naţionala Franţei într-un meci câştigat cu 8-0 în faţa Luxemburgului. Totuşi, după această partidă, a trebuit să mai aştepte încă trei ani pentru o nouă convocare în prima reprezentativă.

În cele trei sezoane la Nice, în care a cucerit un titlu de campion şi o Cupă a Franţei, Fontaine a marcat 44 de goluri, atrăgând atenţia celei mai în vogă echipe din Franţa acelor vremuri, Stade Reims, care l-a transferat în 1956. Impactul a fost imediat: în 1958, a reuşit eventul campionat-cupă, după ce a marcat 30 de goluri în 21 de meciuri.

Dar chiar şi aşa, nu îl impresionase suficient pe selecţionerul echipei naţionale, Paul Nicolas, înaintea Cupei Mondiale din Suedia. După ce suferise o operaţie la genunchi în decembrie 1997, Fontaine a avut norocul de a fi convocat pentru turneul final doar pentru că Rene Bliart se accidentase într-un meci de pregătire cu puţin înaintea plecării spre Scandinavia. Restul este deja istorie.

Deşi marcase doar un gol pentru naţionala „cocoşilor galici” în ultimele 53 de luni, Just Fontaine a fost de neoprit la Cupa Mondială din 1958. A înscris în toate cele şase meciuri jucate de francezi la turneul final şi doar Brazilia lui Didi, Vava, Garrincha, Pele, Nilton Santos şi Mario Zagallo l-au oprit din drumul spre titlul suprem în semifinale. Fontaine şi-a deschis contul golurilor la Mundialul suedez cu o triplă în grupe împotriva Paraguayului, care a condus la un moment dat cu 3-2, dar s-a văzut spulberată la final cu 7-3. A urmat o dublă în succesul cu 3-2 în faţa Iugoslaviei, apoi o reuşită în victoria cu 2-1 împotriva Scoţiei, care a propulsat Franţa în sferturi. Aici, cel alintat Justo a semnat o dublă în meciul câştigat de Les Bleus cu 4-0 în faţa Irlandei de Nord.

În semifinala cu Brazilia, Fontaine a egalat la 1, dar Franţa a devenit victimă sigură, după ce Vava l-a accidentat grav pe căpitanul „cocoşilor”, Robert Jonquet, în minutul 36. Cum pe vremea aceea, nu erau permise schimbările de jucători în timpul meciului, francezii au continuat în 10 oameni, iar Brazilia s-a impus la final cu 5-2. Asta însemna că pentru a bate recordul lui Sandor Kocsis, de 11 reuşite la Cupa Mondială din 1954, Fontaine trebuia să marcheze de trei ori în finala mică cu Germania Federală. A înscris, însă, patru goluri şi Franţa a cucerit medalia de bronz după triumful cu 6-3.

Justo ar fi putut încheia turneul final cu mai mult de 13 goluri dacă ar fi executat şi un penalty pentru francezi în acest meci, dar aici responsabil era Raymond Kopa. Ce este şi mai interesant este faptul că Fontaine a marcat cele 13 goluri de la Cupa Mondială din 1958 cu ghetele pe care i le-a împrumutat un coechipier, Stephane Bruey. „Îmi place să cred că multe dintre golurile înscrise la turneul final au fost rodul inspiraţiei a două spirite reunite în aceeaşi gheată”, avea să dezvăluie Fontaine povestea celor 13 reuşite din Suedia.

Și la Reims, Just Fontaine a fost o adevărată mașină de înscris goluri: în 131 de meciuri disputate în șase sezoane, a avut 122 de reușite. El a câștigat două titluri de campion al Franței și în 1959 a ajuns în finala Cupei Campionilor Europeni, pierdută în fața Realului Madrid. În acea stagiune, Fontaine a fost cel mai prolific marcator din Cupa Campionilor, cu 10 goluri.

Just Fontaine ar fi putut fi un atacant şi mai mare decât l-a reţinut istoria dacă nu s-ar fi accidentat foarte grav în 1960 într-un meci de campionat cu Sochaux, când a suferit o dublă fractură de tibie şi peroneu. Astfel, ultimul său joc în naţionala Franţei a fost pe 11 decembrie 1960 împotriva Bulgariei, când avea doar 27 de ani. Cifrele sale în tricoul Les Bleus sunt demne de jocurile video din zilele noastre: 30 de goluri în 21 de meciuri, adică o medie de 1,43 de reuşite pe meci. Mai mult, în cele 10 meciuri oficiale disputate pentru reprezentativa Franţei, Fontaine a înscris 21 de goluri. Justo a încercat să revină pe teren la Reims, dar o altă accidentare l-a obligat să-şi încheie prematur cariera, la nici 29 ani, pe 5 iulie 1962.

După retragere, a fondat Uniunea Naţională a Fotbaliştilor Profesionişti, o asociaţie venită în sprijinul fotbaliştilor, care, până la apariţia acestui for, aparţineau pe viaţă cluburilor din Franţa. Aşa au apărut contractele de joc pe o durată limitată, iar astăzi UNFP este o forţă influentă în fobalul francez. Fontaine a devenit în 1967 „cel mai puţin longeviv selecţioner al Franţei”, după cum el însuşi a declarat ulterior. A condus naţionala „cocoșilor galici” în doar două meciuri amicale, ambele pierdute, după care a fost demis.

În 2003, Federația Franceză de Fotbal l-a desemnat cel mai bun fotbalist al ultimilor 50 de ani, iar în martie 2004, Pele l-a inclus în lista celor mai buni 125 de jucători ai tuturor timpurilor. Pentru cei care cred că pe vremea sa, era mult mai ușor să înscrii multe goluri decât în fotbalul actual, Just Fontaine a oferit următorul răspuns: „Nu era deloc ușor să marchezi în 1958. Starea mingii, durata deplasărilor și nivelul amator al celor din staff făceau totul mult mai complicat decât este astăzi. Eu am jucat cu ghetele altcuiva, de exemplu. Iar Ronaldo a jucat împotriva unor echipe precum China sau Costa Rica. Și în plus, arbitrii protejează atacanții mult mai mult decât în zilele mele. Așa că repet: 13 goluri înseamnă ceva enorm. Dacă îmi va bate cineva recordul? Nu cred că se va întâmpla vreodată!”

P.S. Povestea lui Just Fontaine poate fi citită în ediția a doua a cărții „100 de fotbaliști legendari”, care va apărea în acest an.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: