CUM BOCA II REAMINTESTE MEREU LUI RIVER CA A JUCAT IN B

6 minutes, 10 seconds

In aceasta seara, se va disputa cel de-al doilea Superclasico din 2021, Boca Juniors – River Plate. Cu aceasta ocazie, va invit sa intrați în atmosfera meciului prin intermediul acestui fragment desprins din cartea „Călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei”, care va apărea în acest an.

Am luat pulsul din preajma stadionului până după orele prânzului și era evident că toată viața din La Boca vibra în așteptarea marelui meci. Toți fanii Bocăi erau conștienți de valoarea rivalilor și, mai ales, de iscuțimea antrenorului Marcelo Gallardo, nu întâmplător poreclit și „Micul Napoleon” datorită strategiilor sale câștigătoare în momentele-cheie, care l-au impresionat și pe Pep Guardiola. Spaniolul care a câștigat două trofee Champions League cu Barcelona și a luat titlul în Spania, Germania și Anglia a spus că nu înțelege de ce, an de an, Gallardo nu se regăsește în primii trei antrenori din lume: „Ceea ce a făcut la River Plate este incredibil. La nivel de rezultate, a avut consistență în fiecare an. Jucătorii pleacă, dar nivelul rămâne același. Sunt lucruri pe care nu pot să mi le explic. Sunt trei oameni nominalizați pentru titlul de cel mai bun antrenor al anului, dar el nu se numără niciodată printre ei. Se pare că doar Europa există în această lume.”

Dincolo de numărul impresionant de trofee cucerite de Marcelo Gallardo, marele său atu îl reprezintă faptul că a reușit într-un timp record să șteargă aproape complet amărăciunea retrogradării lui River din 2011, cea mai neagră pată din istoria de 120 de ani a clubului. Chiar dacă cei de la Boca le reamintesc mereu „milionarilor” de rușinea imensă din urmă cu un deceniu prin cântece și numeroase ironii, River a răspuns pe teren prin rezultatele obținute. Astfel, după revenirea în prima ligă din 2012, River Plate a eliminat-o pe Boca Juniors ori de câte ori cele două rivale și-au încrucișat drumurile: în Copa Sudamericana din 2014, în Copa Libertadores din 2015 și 2018 și în finala Supercupei Argentinei din 2017. Mai mult, de fiecare dată după ce a trecut de Boca, River a și cucerit trofeul! Iar acum, Gallardo era la doar 90 de minute distanță de o nouă eliminare a Bocăi după ce câștigase turul semifinalei cu 2-0.

Cu toate acestea, „genovezii” au grijă de fiecare dată când au ocazia să le readucă aminte celor de la River Plate de umilința trăită în 2011. Părea ceva imposibil, mai ales că sistemul de retrogradare din Argentina este conceput pentru a proteja granzii de o posibilă cădere în liga secundă. Astfel, sunt luate în calcul ultimele trei sezoane din prima divizie, iar echipa cu cel mai mic procentaj al punctelor obținute în raport cu numărul de meciuri disputate retrogradează, iar următoarele trei aflate deasupra dispută un meci de baraj în dublă manșă cu cluburile de pe locurile 2-4 din liga secundă. Practic, chiar și în cazul unei stagiuni dezastruoase, o echipă de top are șansa de a se redresa în următorii doi ani pentru a nu păți o asemenea rușine, în timp ce o nou-promovată trebuie să aibă un sezon mai mult decât onorabil pentru a se menține în elită. Și chiar dacă un gigant al Argentinei ar ocupa penultima poziție în această ierarhie, tot ar mai beneficia de oportunitatea iertării păcatelor trecutului recent în purgatoriul barajului, unde ar înfrunta o echipă venită din liga a doua, de o valoare și experiență net inferioare. Practic, o plasă de siguranță pentru cei care tot insistă să joace la ruletă cu diavolul.

Cu toate acestea, în 2011, toate planetele s-au aliniat împotriva lui River Plate! Totul a început, de fapt, în 2008, când gruparea de pe El Monumental a terminat ultima turneul Apertura sub comanda lui Diego Simeone, după ce cucerise titlul în Clausura cu doar o jumătate de an mai devreme. În acel campionat, River a câștigat doar două meciuri și a pierdut nouă în 19 etape. Situația nu s-a îmbunătățit considerabil nici în următoarele două sezoane, deși în ediția 2010-2011, „milionarii” s-au clasat pe locul patru în Apertura și pe nouă în Clausura, însă în clasamentul ultimilor trei ani au ocupat locul 17 și au înfruntat-o la baraj pe Belgrano, echipa clasată pe poziția a patra în Primera B.

Forma sportivă a lui River Plate din acea perioadă era strâns legată și de situația financiară dezastruoasă a clubului, care acumulase datorii de peste 70 de milioane de dolari sub conducerea președintelui Jose Maria Aguilar, înlocuit în același an 2011 de fosta mare glorie a „milionarilor”, Daniel Passarella. Numai că nici acesta nu a reușit să își salveze echipa de suflet de la o umilință de neimaginat în perioada în care a strălucit fie ca jucător sau ca antrenor. După un eșec cu 0-2 la Cordoba în prima manșă a barajului, River și-a primit condamnarea în fața unui Monumental transformat pe durata celor 90 de minute dintr-un monument al speranței într-unul al disperării. Gazdele au condus cu 1-0 încă din primele minute, astfel că 70 de mii de fani au început să creadă într-o remontada epică. Însă, lovitura de grație a fost dată chiar de un suporter de-al lui River, Guillermo Farre, care a egalat imediat după pauză, iar tragedia a fost desăvârșită de penalty-ul ratat de Mariano Pavone. Dacă mai era nevoie de încă un semn că tot Universul conspiră împotriva sa, River l-a primit! Iar furia și frustrarea suporterilor „milionarilor” au fost fără margini, astfel că meciul a fost oprit în ultimele minute din cauza incidentelor provocate de aceștia pe stadion și în afara acestuia.

Atât au așteptat cei de la Boca Juniors, care au pornit seria ironiilor nesfârșite la adresa marilor rivali: au marcat retrogradarea lui River printr-un marș funerar pe străzile din Buenos Aires și i-au pomenit într-o serie întreagă de cântece pe marginea acestui eveniment trist în istoria lor. Mai mult chiar, cu ocazia finalei Libertadores de la Madrid, am văzut un fan al Bocăi cu un tricou cu numărul 0, iar în locul numelui unui jucător era scris Descensos, adică zero retrogradări! Încă un motiv de mândrie pentru „genovezi” în disputa de la distanță cu cei de la RiBer Plate, cum i-au rebotezat după căderea în liga secundă. Iar la Buenos Aires, am remarcat un B mare, din carton, în culorile lui River, alb și roșu, arătat cu dispreț de fanii Bocăi în drumul spre Bombonera, în timp ce cântau: „River, spune-mi ce simți când joci în liga secundă? Îți jur că nu vom uita niciodată chiar dacă anii trec că ai jucat în B și ai ars Monumentalul!” Totodată, într-un alt cântec, los Xeneizes își arată mândria pentru numărul de trofee câștigate, dar și pentru că nu au retrogradat vreodată, ceea ce a devenit o marcă proprie, subliniată mereu în tot repertoriul fanilor de pe Bombonera: „El que mas copa gano, el que nunca descendio” (Cea care a câștigat cele mai multe Cupe, cea care nu a retrogradat niciodata).

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: