EL SUPERCLASICO: CULOARE, PASIUNE, INTENSITATE

4 minutes, 41 seconds

De fiecare data cand Boca Juniors si River Plate se ciocnesc in celebrul El Superclasico, Buenos Aires devine un oras paralizat complet datorita acestui fenomen unic in lumea sportului. Derby-ul care defineste cel mai bine pasiunea argentinienilor si care starneste una dintre cele mai acerbe rivalitati din fotbalul mondial a fost descris in 2004 de cotidianul englez The Observer drept evenimentul sportiv numarul 1 pe care trebuie sa-l vezi pe viu inainte de a muri!

„Ziua in care se joaca El Superclasico in Buenos Aires face ca derby-ul Old Firm sa arate ca o joaca de scoala primara”, au scris britanicii dupa ce au simtit pe pielea lor magnitudinea ciocnirii dintre River si Boca, cele mai iubite si mai galonate cluburi din Argentina. Ambele grupari isi au originea in La Boca, cartierul clasei muncitoare din zona docurilor din Buenos Aires. River Plate a fost fondata in 1901, iar patru ani mai tarziu, a aparut si Boca, la initiativa numerosilor imigranti italieni din regiune, majoritatea proveniti din Genova. De aici, si porecla celor de la Boca Juniors, „genovezii” sau „Los Xeneizes”. In 1925, cei de la River Plate s-au mutat in Nordul Capitalei, devenind ulterior cunoscuti drept „milionarii”, dupa ce au platit aproape 50 de mii de dolari pe doi jucatori in 1932, o suma colosala in acele vremuri.

Numele lui River si culorile Bocai au stransa legatura cu locul nasterii lor: in portul din Buenos Aires. Unul dintre membrii fondatori ai lui River a vazut cum muncitorii dintr-un doc au lasat treaba deoparte pentru a juca un meci de fotbal, iar numele aflat deasupra standului unde acestia lucrau, River Plate (traducerea in engleza a Rio de la Plata) a devenit si cel al clubului recent infiintat. In acelasi timp, Boca Juniors a avut probleme in a-si alege culorile echipamentului. Initial, „genovezii” au jucat in tricouri albe cu dungi negre, in stilul lui Juventus, apoi au adoptat culoarea bleu ciel, pe care o aveau si vecinii de la Nottingham de Almagro. Astfel, in 1906, cele doua echipe s-au infruntat pentru a se stabili cine va purta in continuare aceste culori, iar Boca a pierdut. Ce au facut „genovezii”? Au dat fuga in port si si-au zis ca drapelul primului vas care va ancora la Buenos Aires va da si culorile clubului. Iar castigatoare a fost nava suedeza The Drottning Sofia, astfel ca de atunci Boca a adoptat drept culori galbenul si albastrul. La inceput, si Boca avea aceeasi dunga diagonala pe tricou ca si River, dar din 1913, o data cu primul Superclasico, galbenul a trecut la orizontala.

Incet-incet, cele doua rivale s-au indepartat tot mai tare una de cealalta ca urmare a diferentelor sociale dintre suporterii lor: Boca este echipa poporului, a clasei muncitoare si a nevoiasilor, in timp ce River apartine celor mai instariti. Primul Superclasico din campionat a avut loc pe 24 august 1913 si a fost castigat de „milionari” cu 2-1, iar de atunci pana in prezent s-au disputat 370 de dueluri, dintre care 248 oficiale. Boca detine suprematia in confruntarile directe cu marii rivali, cu 88 de succese si 83 de esecuri, insa River se mandreste cu recordul de titluri in Argentina: 36 fata de cele 33 ale „genovezilor”.

In ciuda acestui mic decalaj, Boca Juniors are o mare problema: castiga prea multe titluri! Asta pentru ca este primul club din lume care isi trece cate o stea pe emblema ori de cate ori castiga un trofeu major, intern sau international, iar in prezent are nu mai putin de 55 de stelute, mai multe chiar decat drapelul Statelor Unite ale Americii! Cu siguranta, in 1970, cand pe sigla Bocai au aparut dintr-odata 30 de stelute, nimeni nu se gandea la aparitia unei asemenea probleme, dar vitrina clubului s-a imbogatit considerabil in ultimele doua decenii.

De peste un secol, Boca Juniors si River Plate sunt protagonistele, dar si prizonierele unei rivalitati nascute din cea mai intensa dragoste pentru fotbal a argentinienilor, o iubire bazata pe cele mai puternice emotii, sentimente si pasiuni, dar care s-a transformat de atatea ori in ura. Un episod aparte din istoria acestei adversitati il constituie retrogradarea lui River din 2011. Fanii Bocai au jubilat dupa caderea in premiera a marilor rivali in liga secunda ca pe un trofeu urias si i-au ironizat printr-un mars funerar pe strazile din Buenos Aires. „Milionarii” s-au revansat dupa revenirea in elita, produsa dupa un singur sezon, reusind sa o elimine pe Boca in 2015 in optimile de finala din Copa Libertadores, dupa un succes decis la masa verde. Castigatoare cu 1-0 in meciul tur de pe El Monumental, River a tinut piept Bocai pe Bombonera o repriza, la pauza intrandu-se la egalitate, 0-0. Numai ca pe tunelul care ducea dinspre vestiare spre teren, jucatorii „milionarilor” au fost atacati cu spray-uri cu ardei iute, unii dintre ei suferind arsuri la nivelul pielii. Boca a pierdut partida cu 3-0, iar River avea sa cucereasca a treia sa Copa Libertadores din istorie.

Mai mult, apogeul rivalitatii dintre cele doua cluburi a fost atins la sfârșitul lui 2018, când „milionarii” au câștigat al patrulea lor trofeu suprem în America Latina, după o finala antologica, decisa după prelungiri, la Madrid. Asta pentru ca returul finalei Libertadores de pe Monumental a fost suspendat după ce mai multi jucători ai Bocai au avut de suferit în urma incidentelor provocate de fanii lui River, care au spart geamurile autocarului oaspeților.

Astfel, River Plate s-a apropiat la doua titluri de rivalii lor in cea mai importanta competitie intercluburi a Americii Latine.

 Indiferent, insa, de adversitatea imensa dintre gruparile care aduna peste 70 la suta din fanii din Tara Tangoului, El Superclasico a fost mereu un spectacol grandios de culoare, sunet si lumina atat in teren, dar mai ales in tribune.

Facebook Comments

There are 6 comments .

  1. Foarte bun articolul! Ar fi frumos daca ai scrie si despre celelalte derby-uri mai importante din Argentina: Independiente – Racing, Rosario Central – Newell’s, Estudiantes – Gimnasia, San Lorenzo – Huracan.

  2. Pingback: PIONIERII MARILOR DERBY-URI - Bogdan Socol

  3. Pingback: JAVIER ZANETTI, MISTER INTER - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: