SEVILLA – BETIS, CEL MAI FIERBINTE DERBY

4 minutes, 12 seconds

In acest weekend, La Liga va avea parte din nou de cel mai fierbinte derby al Spaniei, Betis – FC Sevilla, pe Benito Villamarin. Niciun alt meci din Peninsula Iberică nu generează atât de multe orgolii şi pasiuni precum confruntarea dintre cele două grupări din Andaluzia, a căror rivalitate a luat naştere la începutul secolului 20.

La fel ca şi în cazul rivalelor de pe Merseyside, Liverpool şi Everton, Betis s-a născut dintr-o coastă a celuilalt club cu care împarte acelaşi oraş şi acelaşi cer însorit mai bine de 300 de zile pe an.

FC Sevilla a fost fondată în 1905 de un grup de englezi expatriaţi, iar doi ani mai târziu, ca urmare a unui conflict intern, câţiva membri au înfiinţat ceea ce va deveni Real Betis Balompie. Primul derby a avut loc pe 8 octombrie 1915 şi a fost câştigat de jumătatea alb-roşie a oraşului de pe malul Guadalquivir-ului cu scorul de 4-3. De atunci, cele două echipe s-au ciocnit de 131 de ori în mai multe competiţii, Primera Division, Segunda şi Copa del Rey, totul culminând cu dubla de senzaţie din optimile Europa League din sezonul 2013-2014.

Cu toate că tensiunea din săptămâna premergătoare derby-ului atinge temperatura de fierbere în pragul meciului, ajutată şi de vremea toridă din Andaluzia, Sevilla şi Betis nu se pot lăuda decât cu câte un titlu de campioană, pierdute în negura timpului şi obţinute într-o perioadă foarte tulbure nu doar pentru Spania, ci şi pentru întreaga omenire. Betis a luat titlul în 1939, anul terminării Războiului Civil, care a dus şi la destrămarea acelei echipe, în timp ce Sevilla a devenit campioană în 1946, imediat după a doua conflagraţie mondială. Titlul grupării din Nervion a coincis şi cu retrogradarea marii rivale în a doua ligă, unde avea să rămână şapte ani.

Un alt episod care a sporit animozităţile dintre cele două jumătăţi ale celui mai important oraş al Andaluziei a avut loc în 1978, Sevilla, aflată pe un loc liniştit la mijlocul clasamentului, a pierdut pe terenul lui Hercules în ultima etapă, contribuind indirect la retrogradarea lui Betis, care şi acum mai aminteşte de ceea ce a devenit cunoscut drept „complotul din Alicante”.

„Totul se opreste, nu stiu vreun alt oras care sa traiasca astfel fotbalul. Este tot ceea ce conteaza si inseamna enorm pentru fani. Daca noi castigam, a doua zi dupa meci, abia asteapta sa isi ironizeze colegii la serviciu. Dar daca pierdem, este o saptamana intreaga de suferinta”, spune Joaquin, legendarul jucator al lui Betis.

Momentul de apogeu s-a consumat în 2014, la jumătatea lunii martie, când Betis şi FC Sevilla au oferit una dintre cele mai dramatice duble din istoria recentă a cupelor europene. Alb-verzii erau în lupta pentru supravieţuire în La Liga şi au câştigat meciul tur de pe Ramon Sanchez Pizjuan cu 2-0 prin golurile lui Leo Baptistao şi Salva Sevilla.

Pentru los rojiblancos părea o misiune imposibilă să remonteze handicapul pe Benito Villamarin, numai că, la o săptămână distanţă, Jose Antonio Reyes, cel mai prolific marcator din istoria acestui derby, cu cinci reuşite, şi Carlos Bacca au făcut minunea posibilă, trimiţând partida în prelungiri. Până la urmă, s-a ajuns la lovituri de departajare, unde Sevilla s-a impus cu 4-3, deşi Vitolo irosise primul penalty, însă a fost salvat de ratările lui N’Diaye şi Nono Delgado. Pentru ca umilinţa să fie completă, o lună mai târziu, echipa antrenată la acea vreme de Unai Emery a câştigat cu 2-0 şi în campionat pe Villamarin, prin dubla lui Kevin Gameiro, împingând-o pe Betis pe toboganul spre Segunda Division.

Totuşi, această rivalitate aprinsă a hrănit iluziile fiecărei echipe, ajutând-o să revină faţă în faţă cu inamicul public numărul 1 chiar şi din subsolul fotbalului spaniol, iar după un singur an, Betis s-a întors în La Liga cu speranţa revanşei. Dincolo de ambiţiile uriaşe din derby, tragedia lui Antonio Puerta din 2007 a unit cele două cluburi, întreaga suflare betico fiind alături de Sevilla în această pierdere cumplită.
Atat de fierbinte este pasiunea pentru propriile culori in El derbi sevillano incat Betis nici nu accepta culoarea rosie pe propria arena! Astfel, la semnarea unui contract de sponsorizare cu Coca-Cola, clubul de pe Benito Villamarin a solicitat ca logo-ul companiei sa isi schimbe culoarea in verde, lucru care a mai fost acceptat doar in cazul celor de la Boca Juniors! Mai mult chiar, un angajat al lui Betis a spus ca ii interzice fiului sau sa poarte vreodata rosu!

FC Sevilla deţine recordul de succese în derby: 62 faţă de cele 38 ale lui Betis. Dar indiferent de cine va câştiga, ştim că sâmbătă vom avea parte de un spectacol total şi în tribune şi în teren. Pentru că El Derby sevillano este unic!

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: