HERTHA – UNION BERLIN, PRIETENI ȘI RIVALI

4 minutes, 44 seconds

Berlinul a produs cele mai multe cluburi care au jucat in Bundesliga, dar, cu toate acestea, derby-urile din capitala Germaniei au fost o raritate în elita fotbalului german. Mai mult chiar, abia în acest sezon, am avut parte pentru prima dată de un derby al Berlinului în Bundesliga după reunificarea țării în 1989. Iar mâine, Hertha și Union Berlin vor sta din nou față în față într-unul dintre cele mai speciale dueluri locale din fotbalul german și european.

Cunoscută și drept „Bătrâna Doamnă”, Hertha a disputat până în prezent 36 din cele 56 de stagiuni din Bundesliga, dar foarte rar a încrucișat săbiile pe terenul de joc cu vreo opozantă din Berlin. Asta, deși, de-a lungul timpului, au existat cinci cluburi din capitala Germaniei prezente în prima divizie: Tasmania, Blau-Weiss, Tennis Borussia, Hertha și Union. Însă, până la promovarea în premieră a trupei lui Urs Fischer în prima divizie în 2019, au fost consemnate doar patru derby-uri berlineze, în care protagoniste au fost Hertha și Tennis Borussia, mai familiară fanilor drept TeBe. Aceasta este, de altfel, singura echipă, alaturi de „Bătrâna Doamnă”, care a petrecut mai mult de un sezon în Bundesliga. Iar când Tasmania și Blau-Weiss jucau în elită, în edițiile 1965-1966, respectiv 1986-1987, Hertha nu era prezentă.

Primul derby la nivel înalt al Berlinului de Vest a avut loc pe 16 noiembrie 1974 pe Olympiastadion și a fost câștigat clar de Hertha cu 3-0. Alb-albaștrii s-au impus și în următoarele două întâlniri, pierzând apoi cu 2-0 în 1977 ceea ce avea să devină ultimul derby berlinez până anul trecut.

De partea cealaltă a Zidului ridicat în 1961, Union, club fondat în 1966, a fost ca o mișcare de rezistență în fața atotputernicului Dynamo Berlin, grupare susținută de serviciile secrete Stasi și care a dominat peisajul fotbalului est-german împreună cu Vorwarts. Reputația sa era atât de puternică încât circula o glumă în acea perioadă: „nu orice fan al lui Union este inamicul statului, dar orice inamic al statului este un fan al lui Union!”

În spatele Cortinei de Fier, avea să se lege o relație cu totul specială între fanii lui Union și cei ai Herthei. Astfel, cum locuitorilor din Berlinul de Vest le era permis să meargă în jumătatea estică a orașului, suporterii „Bătrânei Doamne” se adunau pe Stadion An der Alte Forsterei la meciurile lui Union, unde fraternizau cu susținătorii alb-roșiilor ca o formă de disidență față de regimul opresiv din Republica Democrată Germană.

Fanii lui Union au răspuns prin a o însoți pe Hertha la partidele din cupele continentale disputate în țările din blocul comunist. Memorabilă a fost deplasarea efectuată în Cehoslovacia în 1979, cu ocazia jocului cu Dukla Praga din sferturile Cupei UEFA, când 15 mii de berlinezi, mulți dintre ei suporteri ai lui Union, au încurajat-o pe Hertha din tribune. Nu întâmplător, în acele vremuri tulburi, s-a născut sloganul „Hertha und Union – eine Nation” (Hertha și Union, o națiune).

La nici trei luni după căderea Zidului Berlinului, în 9 noiembrie 1989, cele două echipe s-au întâlnit și pe teren într-un amical disputat pe Olympiastadion în fața a peste 51 de mii de spectator. Atmosfera a fost de vis, după cum își amintește Sven Kretschmer, fostul atacant al Herthei în meciul câștigat de echipa lui cu 2-1: „Spectatorii se țineau în brațe și fredonau cântece dedicate Germaniei unificate”.

Două decenii mai târziu, Union Berlin ajungea în 2.Bundesliga, după o perioadă cumplită în care a evoluat și în a patra divizie și a fost salvată de fanii săi. Aceștia au organizat o campanie de donare a sângelui intitulată „Sângerați pentru Union”. Suporterii au oferit clubului banii primiți în urma donării de sânge, asigurându-i supraviețuirea, iar la redeschiderea stadionului Alte Forsterei, pe 8 iulie 2009, Union și Hertha s-au înfruntat într-un meci amical, câștigat de oaspeți cu 5-3.

Nu peste mult timp, cele două echipe s-au duelat pentru prima dată într-un joc oficial, după retrogradarea Herthei în liga secundă. Pe 17 septembrie 2010, Union și Hertha au remizat, scor 1-1, iar în retur, în fața a aproape 75 de mii de spectatori, alb-roșii s-au impus neașteptat cu 2-1.  În ciuda eșecului, Hertha avea să promoveze în Bundesliga, dar s-a reîntâlnit cu Union peste două sezoane, când a câștigat cu 2-1 în deplasare și a remizat acasă, 2-2.

Totuși, cele două rivale din Berlin au mai avut de așteptat până în 2019 pentru a se întâlni pentru prima dată pe scena de elită a fotbalului german. În momentul stabilirii calandarului, cei de la Hertha au propus ca derby-ul să se desfășoare pe 9 noiembrie, la fix 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, argumentând că ar fi o zi fantastică pentru derby-ul Berlinului.

Însă, președintele lui Union, Dirk Zingler, a văzut lucrurile complet diferit, spunând: „Este vorba de o rivalitate și de o demarcație clară. Cred că este absurd să îi dăm acestui meci un caracter amical sub mantra că jucăm pentru unitatea Germaniei.”

Union a câștigat primul derby al Berlinului din Bundesliga dintre Est și Vest cu scorul de 1-0 prin golul lui Sebastian Polter, dar Hertha abia așteaptă revanșa. Cele două cluburi sunt legate de o prietenie aparte care are la bază aspecte istorice și politice care conferă un context special acestui derby. Iar solidaritatea din trecut s-a dezvoltat într-o rivalitate competitivă, demnă de capitala Germaniei.

surse: Bundesliga.com, BoxToBoxFootball.com

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: