BEST. GEORGE BEST. SIMPLY THE BEST

4 minutes, 10 seconds

Miercuri, s-au implinit 15 ani de la moartea lui George Best. Cu acest prilej, vă propun să ne reamintim de fostul star al lui Manchester United prin intermediul acestui capitol apărut în cartea „100 de fotbaliști legendari”.

„Dacă aş fi fost urât, nu aţi mai fi auzit de Pele!”, este declaraţia-şoc a lui George Best, nord-irlandezul considerat drept cel mai talentat fotbalist pe care Marea Britanie l-a produs vreodată. Şi asta nu doar datorită numelui său, Best, care în engleză înseamnă cel mai bun. Federaţia nord-irlandeză de fotbal l-a numit „cel mai mare jucător care a purtat vreodată tricoul verde al Irlandei de Nord!”

Născut pe 22 mai 1946, George Best a ajuns la Manchester United la 15 ani, când a fost descoperit de scouter-ul Bob Bishop. Acesta i-a trimis o telegramă lui Sir Matt Busby în care i-a scris: „Boss, cred că am găsit un geniu!”

Best a debutat la Manchester United pe 14 septembrie 1963 într-un meci cu West Bromwich Albion, iar în acel sezon a marcat şase goluri în 26 de apariţii în campionat. La doar câteva zile după ce a împlinit 17 ani, el a debutat şi în naţionala de seniori a Irlandei de Nord într-un meci cu Anglia.

În sezonul 1964-1965, George Best a fost unul dintre jucătorii cheie ai lui United, alături de Bobby Charlton şi Denis Law („trinitatea sfântă”, după cum a fost denumită de mass-media engleză), în cucerirea primului titlu de campioană după dezastrul de la Munchen. În următoarea stagiune, Best a urcat la rangul de superstar la vârsta de doar 19 ani după o prestaţie de vis în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, când Manchester United a spulberat-o pe Benfica cu 5-1, iar el a marcat două goluri. Presa portugheză l-a denumit „Al cincilea Beatle” datorită asemănării cu membrii celebrei formaţii din Liverpool, The Beatles. La întoarcerea în Anglia, Best a fost fotografiat la aeroport purtând un sombrero, iar titlul de a doua zi din media britanică a fost: „El Beatle”.

 

CITEȘTE ȘI | HAPPY BIRTHDAY, BECKS!

 

George Best a fost primul fotbalist show-business, la acea vreme primind săptămânal o mie de scrisori de la admiratoare. Pentru un puşti modest din Belfast, această situaţie a fost greu de controlat şi toată celebritatea lui a avut un efect dăunător asupra carierei sale.

Până la decădere, Best a avut parte de gloria deplină: a cucerit două titluri de campion al Angliei, două Supercupe ale Angliei şi Cupa Campionilor Europeni, în 1968, după ce a marcat un gol în finala câştigată cu 4-1 pe Wembley cu Benfica. Tot în 1968, a fost desemnat cel mai bun jucător al anului în Europa şi a fost recompensat cu Balonul de Aur.

În 361 de meciuri, a înscris 136 de goluri pentru United, fiind considerat al treilea cel mai mare jucător all-time din istoria grupării de pe Old Trafford. Tot el deţine şi recordul de goluri într-un meci al unui jucător de-al lui Man. United în era post-Război: şase la număr într-un meci din Cupa Angliei, câştigat cu 8-2 în faţa lui Northampton Town în 1970. Acesta a fost anul în care fotbalul a trecut în plan secund pentru Best, lăsând locul scandalurilor. În acea perioadă, a fost suspendat două săptămâni de club pentru că a ratat trenul care o ducea pe United la Londra pentru un meci cu Chelsea. Motivul: Best a vrut să petreacă weekend-ul cu actriţa Sinead Cusack! George Best nu s-a înțeles cu noul manager al lui Manchester, Frank O’Farrell, iar problemele au continuat: o săptămână întreagă nu s-a prezentat la antrenamentele echipei pentru a petrece tot timpul alături de Miss Marea Britanie 1971, Carolyn Moore. Cu toate acestea, Johan Cruyff îi lăuda talentul uriaș: „Ceea ce are Best este unic, nu poate fi antrenat!”

 

CITEȘTE ȘI | DENNIS BERGKAMP, SIMBOLUL ELEGANȚEI

Încă din perioada de glorie, Best a avut probleme cu alcoolul, care avea să-l și distrugă. Însă mereu a știut să fie amuzant când venea vorba de dependența sa față de alcool: „În 1969, am renunțat la femei și alcool. Au fost cele mai urâte 20 de minute din viața mea!”, a spus George, care a suferit și un transplant de ficat în 2002. Imediat după intervenție, a declarat: „Medicul mi-a spus că nu mai am voie să pun alcool în gură. Preferam să mor!”

După ce a plecat de la Man. United, Best a jucat la diferite echipe din ligile inferioare engleze, în Scoția, Hong Kong, Australia și Statele Unite. Pe vremea când juca în SUA, în 1981, a furat bani din geanta unei femei pe care nu o cunoștea doar pentru a cumpăra băutură! George Best a încetat din viață pe 25 noiembrie 2005, la vârsta de 59 de ani.

Facebook Comments

There are 6 comments .

    • Așa este. Chiar am citit de curând un articol despre el în care era explicat faptul că noi judecăm viața și componentul lui Best prin prisma zilelor noastre, cu toate că în acele vremuri, existau niste restricții aproape imposibil de înțeles de către noi.

  1. Pingback: MOURINHO ȘI SĂRUTUL DULCE AL CUPEI - Bogdan Socol

  2. Pingback: ZIUA CAND FLUTURELE GRANATA SI-A FRANT ARIPILE - Bogdan Socol

  3. Pingback: MATTI NYKANEN, OMUL CARE A CĂZUT ATÂT DE MULT CĂ NU S-A MAI PUTUT RIDICA - Bogdan Socol

  4. Pingback: Nobby Stiles, tigrul știrb, a murit | R3Media

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: