Imaginați-vă toată adrenalina și tensiunea acumulate într-un Superclasico, Boca – River, în Old Firm, Celtic – Rangers, in El Derby Sevillano, Betis – Sevilla, și în El Clasico, Barca – Real, toate adunate la un loc, înmulțiți cu zece și ați avea o imagine cât de cât apropiata a ceea ce reprezintă confruntarea dintre Beitar Ierusalim și Bnei Sakhnin din campionatul Israelului. Marile derby-uri ale fotbalului au la baza rivalități sociale, precum în El Superclasico, religioase, cum este cazul în derby-ul din Glasgow, sau în care este pusa în joc mândria locala sau a unei regiuni, precum în bătălia dintre Madrid și Catalunya sau în cea pentru supremație într-un oraș, cum se întâmplă la Sevilla, Manchester, Liverpool sau Belgrad. Încleștarea dintre Beitar și Bnei Sakhnin le însumează pe toate și le și depășește cu mult, reprezentând, de fapt, războiul fără sfârșit dintre Israel și Palestina transpus pe terenul de fotbal.
Cele două cluburi reprezintă, practic, extensia celor două tabere beligerante: Beitar Ierusalim reprezintă extrema dreaptă, având puternice legături cu Partidul Likud, iar galeria sa radicală, La Familia, este recunoscută pentru rasismul declarat, în timp ce Bnei Sakhnin este cea mai de succes grupare arabă din Israel.
Rivalitatea dintre cele două echipe a luat naștere la începutul anilor 2000, o dată cu promovarea lui Bnei Sakhnin în prima ligă și, mai ales, cu apariția grupării ultra La Familia. Până atunci, Beitar își câștigase un loc important în fotbalul israelian, după ce a cucerit șase titluri naționale, ultimul în 2008, și șapte Cupe ale Statului, dar s-a distins mai ales prin faptul ca este singurul club din Israel care nu a transferat vreodată un jucător arab. În 2013, în perioada când gruparea era condusă de Arcadi Gaydamak, Beitar a achiziționat doi jucători musulmani, cecenii Zaur Sadayev și Dzhabrail Kadiyev, iar mutarea a fost întâmpinată cu proteste furioase ale ultrașilor, care au afișat un banner la fiecare meci de pe teren propriu cu mesajul: „Beitar va rămâne mereu pur”! Mai mult, cei doi ceceni erau fluierați de o parte a fanilor la fiecare atingere a mingii, astfel că periplul lor la Ierusalim a fost de scurtă durată.
Unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Beitar este chiar prim-ministrul Benjamin Netanyahu, al cărui slogan în campania electorală din 1996, încheiată cu succes, a fost: „Likud este Beitar, Beitar este Likud”. Totuși, el a condamnat gesturile rasiste ale galeriei îndreptate în direcția lui Sadayev și Kadiyev.
De partea cealaltă, Bnei Sakhnin a luat ființă în 1991 și reprezintă un oraș situat la 150 de kilometri de Israel, cu un procentaj major de șomaj și sărăcie în rândul unei populații de numai 30 de mii de locuitori, cât ar umple tribunele Teddy Stadium, arena unde Beitar își desfășoară jocurile de acasă.
În 2004, la doar un an după promovare, Bnei Sakhnin a câștigat Cupa Israelului în fața lui Hapoel Haifa, oferind un moment de mândrie istorică pentru populația arabă din Israel, care a ieșit pe străzi pentru a celebra succesul. Astfel, Bnei Sakhnin a devenit singurul club de fotbal arab din întreaga lume care evoluează în competițiile europene ca urmare a faptului că Israelul este afiliat la UEFA. „Nu foarte multe lucruri ne fac fericiți, dar acea victorie chiar ne-a făcut fericiți. Sakhnin are suporteri arabi în întreaga țară. Este mai mult decât o echipă. Bnei Sakhnin este un simbol al comunității arabe”, a povestit jurnalistul Ahmad Awesat celor de la FourFourTwo. Cu toate că Bnei Sakhnin a părăsit repede Cupa UEFA, după ce a trecut de Partizani Tirana în primul tur cu 6-1 la general și a fost eliminată în turul secund de Newcastle cu 7-1 la general, acel moment a însemnat enorm pentru club și suporterii săi.
De atunci, rivalitatea a escaladat și pe fondul luptei continue dintre Israel și Palestina, iar în 2011, un fan al lui Sakhnin și-a pierdut un ochi la un derby Superpolitico, așa cum îl numesc israelienii. Poliția a declarat că accidentul s-a produs din cauza unor artificii, în timp ce suporterii spun că ar fi fost din cauza unui glonț de plastic.
Astfel, este de înțeles și felul în care au fost avertizați ziariștii revistei FourFourTwo în momentul intrării în Israel: „Mergeți la Beitar Ierusalim – Bnei Sakhnin? Aveți grijă, vor să se omoare între ei!”
Practic, acesta nu este un meci de fotbal. Este vorba despre politică. Este un război în adevăratul sens al cuvântului. Este Israel versus Palestina!
surse: FourFourTwo, FootballRepublik.com
You may also want to read