Jonah Lomu a fost omul care a schimbat definitiv şi ireversibil rugby-ul prin stilul său de joc. El a fost pentru rugby ceea ce a însemnat Ayrton Senna pentru Formula 1 sau Muhammad Ali în box! Personajul care a oferit sportului cu mingea ovală o magie specială cum nu a mai reuşit nimeni nici înaintea sa, nici după el! Lomu a transformat rugby-ul dintr-un sport elitist într-unul popular, fiind primul superstar la nivel global al Ovaliei. „Toată lumea voia să fie Jonah!”, a spus-o căpitanul All Blacks din anii ‘90, Sean Fitzpatrick. Iar Ma’a Nonu, campionul mondial din 2015, l-a descris drept cel mai umil și generos superstar care a pășit vreodată pe Pământ.
Acesta este un text desprins din cartea „100 de sportivi legendari”, care va aparea in 2020.
Un adevărat campion, deşi nu a reuşit să cucerească vreodată Cupa Mondială, Jonah Lomu a oferit rugby-ului o aură nobilă în mod paradoxal tocmai prin simplitatea sa și a jocului său. Datorită lui, rugby-ul nu a mai fost privit vreodată la fel ca înaintea apariției sale. Și asta pentru că nu va mai exista un alt Jonah. Niciodată! Poate că vor mai apărea alte aripi care să înscrie mai multe eseuri decât el, dar nimeni nu va mai putea egala măcar impactul pe care Jonah l-a avut asupra rugby-ului. Așa cum Michael Jordan a schimbat fața baschetului sau Diego Maradona, fotbalul, Jonah Lomu a fost omul care a redat rugby-ul mulțimilor. Grație lui, mult mai mulți copii au ales să practice acest sport superb, iar cei care nu auziseră până atunci de rugby au ajuns să-l vadă cu alți ochi.
Născut pe 12 mai 1975 la Greenland, o suburbie a Auckland-ului, Jonah Tali Lomu s-a evidențiat pentru prima dată într-o competiție internațională în 1994 la turneul de rugby în șapte de la Hong Kong, câștigat de Noua Zeelandă. În același an, a debutat și în selecționata All Blacks într-un meci împotriva Franței, devenind, la 19 ani și 45 de zile, cel mai tânăr internațional neo-zeelandez din istorie, doborând un record ce rezista încă din 1905.
Deși avea doar două selecții în reprezentativa de seniori a Noii Zeelande, Lomu a fost inclus în lotul pentru Cupa Mondială din Africa de Sud, din 1995, unde avea să explodeze. Uriașa aripă, de 1,95 metri și 125 de kilograme, specimenul cel mai impresionant din punct de vedere fizic pe care lumea rugby-ului l-a văzut, a fost un hit instant, reușind șapte eseuri, dintre care patru în semifinala cu Anglia. Totuși, Lomu nu a putut să își ajute naționala să cucerească trofeul William Webb Ellis întrucât în ultimul act, în care nu s-a înscris vreun eseu, Africa de Sud s-a impus cu 15-12 printr-un drop-gol marcat în prelungiri.
Însă, el devenise deja un star, mai ales, datorită prestației de vis din semifinala cu Anglia, primul său eseu fiind votat drept cel mai frumos al întregului turneu, iar publicul din Marea Britanie l-a plasat pe locul al 19-lea, în 2002, într-un top al celor mai spectaculoase 100 de momente sportive. De altfel, în cea mai bună formă a sa, Jonah Lomu era de neoprit și orice adversar care a îndrăznit să stea în calea lui la Cupa Mondială din 1995 poate depune mărturie. Englezul Rory Underwood a simțit pe propria piele incredibila forță a naturii, declarând recent că Lomu a fost jucătorul cel mai mare impact din istorie asupra unei ediții a Cupei Mondiale.
“Odată pornit, viteza sa, gabaritul, dimensiunile lui și lungimea pasului său însemnau că este un om foarte greu de pus la pământ. La vremea respectivă, nu prea a contat restul: în acea zi, au mai fost alți 14 All Blacks pe teren. Dar în mijlocul celor care alergau și se luptau, părea că el continuă să ajungă în terenul de țintă, ori de câte ori dorea, iarăși și iarăși. Revăzând imaginile cu eseurile lui, cum era ca un tăvălug peste jucătorii care îi ieșeau în cale, poți afirma că era înaintea timpului său cu cinci sau 10 ani. Era un atlet profesionist remarcabil, jucând impecabil la finalul erei amatorismului în rugby. Oponenții lui, pur și simplu, nu erau pregătiți pentru acel nivel de abilitate atletică. Lomu a fost de neoprit în acea zi memorabilă în Africa de Sud”, a spus Rory Underwood, care și-a amintit și cum neo-zeelandezul l-a lovit pe fratele său ca pe o muscă, așa cum subliniase comentatorul acelui meci de poveste.
Deși la sfârșitul lui 1996, a fost diagnosticat cu o disfuncție rară și serioasă a rinichiului, din cauza căreia a ratat prima ediție a Tri Nations Series, Jonah Lomu a devenit o legendă în 1999, la Cupa Mondială din Țara Galilor, unde a marcat opt eseuri, record absolut la o ediție a turneului final. Totodată, el a mai stabilit o altă performanță unică, de 15 eseuri la Cupa Mondială, egalată în 2015 de sud-africanul Bryan Habana. Cu toate acestea, All Blacks s-au oprit în semifinale, în urma eșecului cu 43-31 suferit în fața Franței.
Campion al Jocurilor Commonwealth-ului în 1998 cu echipa de rugby în șapte a Noii Zeelande, Jonah Lomu a câștigat și Cupa Mondială la rugby în șapte, în 2001, dar un an mai târziu, a trebuit să se retragă din reprezentativa All Blacks din cauza sindromului nefrotic de care suferea și care îi va grăbi sfârșitul. În cele 63 de selecții, el a reușit 185 de puncte, venite în urma a 37 de eseuri.
Însă, pe cât de puternic a fost pe teren, tot atât de fragil a fost în afara lui. O veritabilă forță a naturii, Jonah Lomu nu a îngenuncheat în fața greutăților vieții, deși a fost chinuit de o afecțiune renală încă de când juca la cel mai înalt nivel. A căzut de atâtea ori și s-a ridicat mereu. Dar pe 18 noiembrie 2015, nu a mai putut face asta și a lăsat în urmă o lume șocată de dispariția lui prematură, la doar 40 de ani. Poate că Noua Zeelandă ar fi ales chiar să nu câștige Cupa Mondială în 2015 doar ca Jonah să mai trăiască. Pentru că el a fost, de fapt, cel mai de preț trofeu din istoria All Blacks!