CUM A INTRAT LACATUS IN FOLCLORUL FANILOR LUI OVIEDO

5 minutes, 43 seconds

Toti iubitorii fotbalului romanesc si, mai ales, suporterii Stelei si-l amintesc pe Marius Lacatus drept Fiara neimblanzita din Ghencea, care nu renunta niciodata la lupta. Pentru foarte multi fani, Lacatus a intrupat toate calitatile unui fotbalist unic datorita spiritului sau combativ, fiind apreciat din acest punct de vedere si de marii rivali de la Dinamo sau Rapid. De aceea, el este considerat  de atatia stelisti chiar drept cel mai mare jucator care a imbracat vreodata tricoul ros-albastru. Insa, Lacatus a ramas in memoria suporterilor lui Oviedo intr-un mod oarecum mai putin onorant pentru un fotbalist de talia lui …

Dupa ce facuse furori la Coppa del Mondo din 1990, unde a marcat doua goluri in poarta uneia dintre victimele sale preferate, Rinat Dassaev, in victoria Romaniei cu URSS, 2-0, Lacatus a luat drumul Italiei, atras de mirajul celui mai puternic campionat din lume de atunci, Serie A. Insa, la Fiorentina, Lacatus nu a putut fi acel idol pe care il asteptau fanii Viola, dupa amarul plecarii lui Roberto Baggio la Juventus. Doar trei goluri in 21 de meciuri nu au fost suficiente ca fostul septar al Stelei sa convinga pe Artemio Franchi din Firenze si, dupa doar un an, in 1991, Lacatus a fost cedat la Real Oviedo.

Aici incepe, de fapt, povestea noastra. Intr-una din zilele in care aveam liber de la filmarile pentru Exatlon Romania, l-am descoperit pe Santi, seful unei agentii locale care organizeaza excursii la principalele atractii turistice ale peninsulei Samana, din Republica Dominicana.

De indata ce m-am urcat in microbuz, am auzit cum un grup de italieni il tachinau, spunandu-i: Hala Madrid! „Hombre, yo soy del Barca!”, a raspuns el zambind, dupa care drumul a continuat fara alte sicane. La destinatie, cand urma sa platesc excursia, Santi m-a intrebat de unde sunt.

– Din Romania, i-am spus. Dar tu?

– Din Spania.

– Ce provincie?

– Asturia.

– Esti din Gijon?, l-am intrebat cand mi-a venit in minte primul oras din Asturia.

– Nu, din Oviedo, mi-a raspuns zambind.

– Aaa, stii ca a fost un roman care a jucat pentru Oviedo?

– Nu-mi spune numele lui ca il stiu! Nu am cum sa-l uit vreodata, a spus Santi, care incepuse deja sa sape in memorie pentru a-si aminti despre cine era vorba. Este …

– Lacatus, l-am ajutat eu.

– Da, asa este. Stii de ce il tin minte? Pentru ca la prima participare in Europa a lui Oviedo, el a fost eliminat. Am castigat meciul tur cu Genoa de acasa cu 1-0, apoi in Italia, Lacatus l-a lovit pe un jucator advers in prima repriza si a luat cartonasul rosu. Si evident ca am pierdut partida cu 3-1 si am fost eliminati! Pentru asta, nu pot sa-l uit pe Lacatus!

Santi habar nu avea ca Lacatus castigase cu doar cinci ani inainte Cupa Campionilor Europeni la Sevilla tocmai in fata Barcelonei, cealalta echipa cu care el simpatizeaza. A fost oarecum surprins cand i-am spus ca a si marcat unul din cele doua goluri ale finalei, alaturi de Gabi Balint. Pentru el, tot ceea ce conta si tot ceea ce stia despre Marius era ca a fost eliminat cu Genoa pentru ca ar fi pocnit un adversar si, de aceea, Oviedo a ratat calificarea in turul secund al Cupei UEFA!

Adevarul, insa, este undeva la mijloc! In primul rand, inaintea lui Lacatus, la Oviedo a mai jucat Nicolae Simatoc, care si-a incheiat cariera la gruparea asturiana dupa ce devenise primul jucator roman din istoria lui Inter Milano si a Barcelonei, in anii ’40-’50. Apoi, trebuie explicata povestea participarii lui Real Oviedo in editia 1991-1992 a Cupei UEFA.

In 1991, clubul din Asturia a terminat pe locul al saselea in Primera Division, aceasta fiind cea mai buna clasare din istorie dupa performanta din 1963, cand a ocupat pozitia a treia. Astfel, Oviedo a avut dreptul de a juca in premiera in Cupa UEFA, unde a dat in primul tur peste Genoa 1893. Genovezii au reprezentat una dintre revelatiile acelei editii a cupelor europene, ajungand pana in semifinale, dupa ce le-au eliminat pe traseu pe Dinamo, Steaua si Liverpool, inainte de a fi scoase din competitie de Ajax-ul lui Dennis Bergkamp, care a si cucerit trofeul. Cu Osvaldo Bagnoli pe banca si cu jucatori experimentati precum cehul Tomas Skuhravy, uruguayanul Carlos Aguilera, brazilianul Branco, Gianluca Signorini, Gennaro Ruotolo, Mario Bortolazzi si internationalul italian Stefano Eranio, Genoa isi traia atunci ultima perioada de gratie dupa un trecut fabulos, care insuma noua scudetti.

Cu toate acestea, Oviedo nu s-a lasat impresionata la debutul in Cupa UEFA si a castigat meciul din prima mansa disputat pe Estadio Carlos Tartiere cu scorul de 1-0 prin golul lui Bango. In afara lui Lacatus, asturienii nu aveau un nume mai sonor in echipa, doar internationalul croat Nikola Jerkan mai distingandu-se la citirea formulei de start. Insa, atu-ul major al lui Oviedo era pe banca si se numea Javier Irrureta, omul care avea sa construiasca un deceniu mai tarziu marele SuperDepor in La Coruna.

Oviedo mai avea un motiv sa isi doreasca un parcurs cat mai lung in Europa: in acelasi sezon, si rivala sa din regiune, Sporting Gijon, a jucat in Cupa UEFA, unde a trecut in primul tur de Partizan Belgrad pentru a fi scoasa din competitie in faza urmatoare de Steaua, dupa 2-2 in Spania si 0-1 in Ghencea.

Asadar, returul de pe Luigi Ferraris a pornit de la rezultatul de 1-0 pentru spanioli, ceea ce insemna ca Genoa era obligata sa castige la doua goluri diferenta pentru a face pasul in turul secund. Italienii au inceput foarte bine partida si dupa 20 de minute au anulat avantajul din prima mansa al lui Oviedo gratie reusitei lui Skuhravy. Insa, trupa lui Irrureta a egalat cu sapte minute inainte de pauza prin decarul Carlos Antonio Munoz, astfel ca genovezii aveau nevoie sa mai marcheze de doua ori in repriza a doua pentru a obtine calificarea.

Oviedo a rezistat bine pana in minutul 63, cand Lacatus a fost eliminat dupa o faza destul de controversata petrecuta la mijlocul terenului, asa cum se poate observa si in filmul complet al meciului.

Cu un om in plus pe teren, Genoa a facut 2-1 in minutul 74 prin Carricola, iar golul calificarii l-a inscris in penultimul minut prin acelasi Skuhravy. Astfel, se incheia scurta si singura participare in cupele europene a lui Real Oviedo, echipa care a mai rezistat in La Liga pana in 2001, apoi a intrat in purgatoriul ligilor inferioare din Spania, ajungand la un moment dat chiar in a patra divizie valorica.

Pentru multi fani ai asturienilor, vinovat pentru acea eliminare din 1991 a fost Marius Lacatus, chiar daca adevarul este foarte mult trunchiat. Dupa ce a inscris sapte goluri in 51 de aparitii pentru Oviedo, Fiara s-a intors in 1993 in habitatul sau natural, in Ghencea, unde si-a desavarsit legenda de cel mai bun si mai iubit jucator din istoria Stelei.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: