ZEMAN, OBLIO DIN IL CALCIO

8 minutes, 21 seconds

Atunci când cineva este diferit de ceilalţi din jurul său, ajunge să fie privit ciudat şi cu oarecare reţinere, ba chiar să fie şi marginalizat doar pentru că iese din tipare. Este o situaţie întâlnită frecvent în orice domeniu, în orice activitate, fie că este vorba de medicină, muzică, învăţământ sau jurnalism, unde cel care este un pic altfel are de suferit doar din această cauză, fiind  chiar stigmatizat. Lucrurile nu stau diferit nici când vine vorba de fotbal, iar Zdenek Zeman este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens.Mult timp, el a fost privit precum Oblio, simpaticul băieţel din filmul de animaţie cu acelaşi nume trimis în Pădurea Fără Sens, alături de câinele lui, Săgeată, doar pentru că se născuse cu capul rotund într-o ţară unde toţi aveau capetele ţuguiate! În odiseea sa, Oblio a aflat că toate lucrurile au, totuşi, un rost, inclusiv Pădurea Fără Sens, doar că cineva trebuie să şi observe asta!

Iar Zeman a fost, de la început, privit ca un Oblio în Il Calcio. Asta, poate, şi pentru că nu a jucat niciodată fotbal. Născut la Praga în 1947, Zdenek Zeman s-a dedicat altor sporturi, precum handbalul şi voleiul, unde a performat până la statutul de internaţional de tineret, dar şi hocheiul pe gheaţă, una dintre cele mai iubite discipline din fosta Cehoslovacie şi care i-a servit ulterior drept model în metodele de antrenament din fotbal.

În vara lui 1968, el a ajuns în Sicilia pentru a petrece patru luni la unchiul său, Čestmír Vycpálek, un fost jucător la Juventus, Parma şi Palermo. Pe 20 august, s-a semnat Pactul de la Varşovia prin care Cehoslovacia a fost invadată de trupele sovietice, iar Zeman a decis să rămână în Sicilia, unde avea să-şi cunoască şi viitoarea soţie şi unde şi-a început cariera de antrenor. Avea să fie, poate, singura decizie pragmatică luată vreodată de el, după cum scrie site-ul These Football Times.

În 1979, şi-a obţinut licenţa la Coverciano, în aceeaşi promoţie cu Arrigo Sacchi, un alt anonim care va revoluţiona Il Calcio. Zeman a început să antreneze la Licata, o echipă din liga a patra, pe care a dus-o spre titlu în Serie C2 în 1985, cu mulţi jucători tineri promovaţi din academie care au îmbrăţişat stilul său superofensiv, înscriind 58 de goluri în 34 de meciuri. Această performanţă l-a adus peste un an în Serie B, la Foggia, apoi, după ce a mai trecut pe la Parma şi Messina, pe care a transformat-o în cea mai ofensivă grupare din campionat, a revenit la Foggia pentru a-şi desăvârşi opera.

Într-un fotbal înnebunit după catenaccio, Zeman s-a distins prin fotbalul intens promovat printr-un sistem 4-3-3, care a surprins pe toată lumea, inspirat de mentorul sau, romanul Pisti Kovacs, dublu castigator al Cupei Campionilor Europeni cu Ajax si fost selectioner al Frantei si al nationalei Romaniei. „Marele meu model in fotbalul profesionist a fost Stefan Kovacs. Avea idei foarte moderne si un simt puternic al colectivului. Kovacs venea din ceea ce numeam scoala dunareana”, a povestit Zdenek Zeman intr-un interviu acordat revistei France Football.

După ce a urcat clubul în elita fotbalului italian, cehul a continuat să impresioneze cu o squadra în care străluceau printre alții Giuseppe Signori, Dan Petrescu și rușii Igor Șalimov și Igor Kolyvanov, iar în ediția 1991-92, Foggia a avut a doua linie de atac din Serie A, după SuperMilan-ul lui Fabio Capello, cu 58 de goluri înscrise, dar și cu a treia cea mai slabă apărare, marea problemă a tuturor echipelor sale.

În patria lui Machiavelli, într-un campionat unde scopul scuză mijloacele de atâtea ori, Zeman a ieșit în evidență prin dezinteresul aproape total pentru faza defensivă și dorința continuă de a produce spectacol. „0-0 este un rezultat plictisitor. Mai bine pierzi cu 5-4, macar exista un pic de divertisment in asta!” si „Când înscrii 90 de goluri, nu ar trebui să te preocupe prea mult câte primești!”, au fost doua dintre declarațiile sale care au creat rumoare în Il Calcio.

Criticat de multe ori pentru ca nu acorda o prea mare importanta fazei defensive, Zeman a raspuns intr-un interviu acordat jurnalistilor de la France Football in 2012: „Daca intrebi un jucator ce prefera sa lucreze la antrenament, iti va raspunde aproape intotdeauna ca fazele de atac. Iar spectatorii ce isi doresc: goluri si spectacol sau betonare? Ei bine, eu ascult ceea ce vrea publicul!”

O altă calitate aparte a sa a reprezentat-o promovarea insistentă a tinerelor talente, el fiind omul care a contribuit major la explozia unor jucători precum Alessandro Nesta, Francesco Totti, Marco Verratti, Lorenzo Insigne sau Ciro Immobile. De altfel, acesta a fost unul dintre crezurile sale de baza in cariera: „Sunt multi antrenori astazi care doar antreneaza, fara a incerca sa-si ajute jucatorii sa progreseze. Asta desi jucatorii il fac pe antrenor important. Sunt atat de putini antrenori care isi slefuiesc astazi jucatorii, iar eu simt ca ma inscriu in acest grup restrans.”

De cele mai multe ori, un antrenor ramane in istorie pentru trofeele castigate. Dar in cazul lui Zdenek Zeman, ca si al lui Marcelo Bielsa, mult mai importante sunt amintirile afective ale fanilor pentru jocul minunat si mostenirea lasata prin modelarea atator fotbalisti ajunsi in top.

Ajuns ulterior pe banca lui Lazio și a Romei, cehul a continuat să faca ceea ce stie cel mai bine si ceea ce ii place cel mai mult: sa creeze spectacol marca Zemanlandia, termenul utilizat frecvent dupa miracolul Foggia! Cu Lazio, a reusit succese colosale in primul sezon, precum 8-2 cu Fiorentina, 4-0 cu AC Milan, campioana en-titre, 3-0 pe terenul lui Juventus, care avea sa castige titlul in acel sezon sau 6-1 la general in dubla cu Inter. Locul secund a fost rasplata pentru aceste performante uluitoare, confirmate si in stagiunea urmatoare, cand Lazio a spulberat-o pe Juventus, campioana Europei la acea data, cu 4-0 pe Olimpico, ocupand la final pozitia a treia in Serie A.

 

CITEȘTE ȘI | CEA MAI FRUMOASĂ ECHIPĂ CARE NU A CUCERIT LO SCUDETTO

 Apoi, in vara lui 1998, dupa un loc patru cu AS Roma, Zeman a deschis cutia Pandorei, cand a declarat intr-un interviu ca fotbalul italian trebuie sa iasa din laboratorul de chimie, facand trimitere directa la „explozia de muschi” a unor jucatori de la Juventus. Aceasta acuzatie de dopaj a declansat un imens scandal in Peninsula si un proces intins pe durata a cinci ani, in care medicul sportiv al bianconerilor, Riccardo Agricola, a fost condamnat initial la 22 de luni de inchisoare in 2004, decizie anulata ulterior, in 2007, la Curtea de Apel.

Gianluca Vialli, unul dintre cei vizati de declaratiile cehului, l-a facut „terorist” pe Zeman, care s-a trezit curand in afara jocului. Chiar el admite faptul ca asupra presedintelui de atunci al Romei, Franco Sensi, s-au facut mari presiuni sa nu ii mai prelungeasca contractul, la fel cum au existat si asupra altor sefi de cluburi pentru a nu-l angaja. „Mult timp, m-am intrebat de ce naiba atatia presedinti vorbesc asa frumos despre mine, dar niciunul nu imi ofera un contract”, a povestit mai tarziu cehul.

Dupa despartirea de Roma in 1999 si un scurt periplu in Turcia, la Fenerbahce, fara rezultate notabile, portile cluburilor de top din Il Calcio i s-au inchis in fata si a trebuit, iarasi, sa o ia de jos. Napoli aflata in 2000 in picaj, Salernitana, Avellino, Lecce, Brescia, Foggia si Pescara au fost bornele sale in ultimul deceniu si jumatate inainte de a reveni la AS Roma, in 2012.

Asta dupa un sezon de poveste la Pescara, pe care a promovat-o in elita fotbalului italian din postura de campioana in Serie B. Cu Marco Verratti, Lorenzo Insigne si Ciro Immobile in echipa, „delfinii” au pictat in liga secunda, 90 de goluri in 42 de meciuri, record absolut in istoria Serie B, iar Zeman era anuntat la revenirea pe Olimpico drept „Cavalerul Jedi al fotbalului” de revista The Wall Street Journal. Povestea de dragoste a cehului cu giallorossi a tinut, insa, doar pana in februarie 2013, cand a fost demis intrucat clubul se afla pe locul 8, dupa 23 de etape.

In 2017, la 69 de ani, Zdenek Zeman a revenit la Pescara intr-o situatie critica: echipa nu mai castigase sub comanda lui Massimo Oddo de 24 de etape si se afla pe ultimul loc in Serie A, cu doar noua puncte acumulate, dintre care trei fusesera obtinute la „masa verde”, in urma jocului pierdut pe teren cu Sassuolo, in care „crocodilii” au folosit un jucator nelegitimat. Din start, misiunea parea imposibila, dar Zeman nu s-a speriat deloc. Ba chiar, inaintea primului sau meci, impotriva celor de la Genoa, a oferit o noua mostra din spontaneitatea caracteristica, spunand: „Ma aflu aici doar pentru a vedea daca ne putem distra putin!” Iar continuarea de pe teren a fost fabuloasa: 5-0 in fata genovezilor, succes dupa care cehul a declarat la fel de spumos: „Poti fi pe ultimul loc, dar important este sa o faci cu demnitate. E important sa ne bucuram de partidele pe care le mai avem de jucat chiar daca ma indoiesc ca vom mai castiga multe altele cu 5-0!”

Intr-adevar, miracolul a tinut doar 90 de minute, Pescara pierzand urmatoarele patru meciuri cu un golaveraj de 2-11. Numai ca Zeman a iesit din nou in evidenta in ultima etapa din Serie A, cand a pus o piedica Milanului in drumul spre Europa, remizand 1-1. Chiar daca nu a putut evita retrogradarea, Zdenek Zeman a avut grija ca macar fanii si jucatorii „delfinilor” sa se distreze pana la finalul stagiunii. Pana la urma, este ceea ce stie cel mai bine sa faca! Si asta, Perche non cambi mai, asa cum spune unul din versurile cantecului La Conscienza di Zeman, pe care Antonello Venditti, un mare fan al Romei, i l-a dedicat in 1999. Adica, pentru ca nu se schimba niciodata!

Facebook Comments

There are 4 comments .

  1. daca imi permiti: verratti, insigne si immobile au jucat doar in Serie B la Pescara. dupa promovare zeman a plecat la as roma, verratti la paris, insigne a revenit dupa imprumut la napoli, iar immobile a fost cedat de juventus in copropietate la fc torino. in rest nota 10 pentru articol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: