CÂT COSTĂ SĂ VEZI PE VIU ETERNUL DERBY LA BELGRAD

6 minutes, 31 seconds

Sunt mulți cei cărora ideea de a vedea pe viu un derby adevărat, indiferent de locul acestuia de desfășurare, este prohibită din cauze financiare. Însă, în acest articol, voi încerca să vă ofer câteva ponturi utile care să vă ajute să trăiți live experiența unui derby la Belgrad cu bani puțini.

Ca să ajungeți în capitala Serbiei, puteți merge fie cu mașina personală, durata unei călătorii de la București fiind de aproximativ opt ore, fie cu avionul, Air Serbia având curse regulate spre Belgrad. Biletul unui zbor dus-întors, care durează puțin mai mult de o oră, este între 120 și 130 de euro.

Ajunși pe aeroportul Nikola Tesla, aveți două opțiuni de a ajunge în centrul orașului: cu un taxi, care costă aproape 90 de lei, dacă îl rezervați de pe Booking.com, sau cu autobuzul, prețul unui bilet dus fiind de aproximativ 6 lei. Dacă aveți de vorbit la telefon pe durata șederii în Serbia, sfatul meu ar fi să vă cumpărați o cartelă PrePay în aeroport care costă 10 euro, chiar lângă locul de recuperare a bagajelor, pentru a nu vă trezi la întoarcerea în țară cu factura încărcată.

Pentru cazare, vă recomand să vă rezervați o cameră cât mai aproape de centru pentru a vă putea bucura și de câteva dintre principalele atracții ale Belgradului. Astfel, pentru două nopți la un hotel de 4 stele, situat chiar lângă celebra stradă pietonală Knez Mihailova, am plătit 530 de lei pentru două persoane, în care a fost inclus și un mic dejun decent.

În imediata apropiere, parcul Kalemegdan, unde se află fortăreața Belgradului și grădina zoologică,  privește semeț de la înălțime panorama orașului, în stânga, și locul de îngemănare a râului Sava cu Dunărea, în dreapta.

Kalemegdan și locul de confluență al Dunării cu râul Sava

Strada Knez Mihailova este plină de magazine și buticuri cu suveniruri locale, numeroase dintre acestea fiind produse de artizanat, iar toate străzile adiacente găzduiesc restaurante și baruri însuflețite în fiecare seară de artiștii care oferă spectacole live. Într-unul dintre cele mai cunoscute localuri de acest gen din zonă, Manufaktura, o cină pentru două persoane, cu băuturi incluse, costă între 3000 și 4000 de dinari, adică 120-160 de lei, în condițiile în care 1000 de dinari înseamnă cam 10 euro sau vreo 42 de lei.

Knez Mihailova

Asta am aflat-o în momentul în care am cumpărat biletul pentru Eternul Derby, Steaua Roșie – Partizan, cu 1000 de dinari la tribuna a doua de pe un site specializat de ticketing, iticket.rs.

Dacă vreți să savurați mâncarea locală într-un local tradițional, nu ar trebui să ratați cumva strada Skadarlija, situată într-un cartier boem ce reamintește de spiritul vechiului Belgrad. Totuși, aveți grijă mare cu ce vă încălțați pentru că există riscul să vă rupeți tocurile printre pietrele acestei străzi cu un parfum de epocă aparte.  După Kalemegdan, Skadarlija este a doua atracție turistică a Belgradului și este una din cele 28 de străzi care nu și-au schimbat numele din 1872 încoace. Este remarcabil felul în care sârbii au regândit numeroasele subsoluri unde se adăposteau până nu demult de bombardamente și care astăzi găzduiesc baruri și restaurante dintre cele mai pitorești sau mai șic.

Un alt lucru important de care trebuie ținut cont la Belgrad este că aproape nu există vreun magazin, bar sau restaurant care să deschidă mai devreme de ora 10, fie că este weekend sau zi lucrătoare.

Dacă ajungi în capitala Serbiei, aproape că nu ai cum să nu încerci o pljeskavica, o combinație între burger și mici servită într-o chiflă cu diverse sosuri și legume și foarte gustoasă. O găsești aproape la orice chioșc cu mâncare stradală și costă între 250 și 300 de dinari. Echivalentul a 10 lei.

Deși puteți ajunge la stadion cu taxiul sau cu transportul în comun, sugestia mea este să luați la pas orașul. Asta pentru că în drumul dinspre centru spre Marakana sau arena lui Partizan, ambele fiind situate în aceeași zonă la doar un kilometru distanță, nu aveți voie să ocoliți Biserica Sfântului Sava, închinată întemeietorului Bisericii Ortodoxe. A doua cea mai mare biserică ortodoxă din lume, aceasta impresionează încă de la depărtare când începi să urci pe dealul Vracar. Iar povestea acestui lăcaș de cult este cu adevărat special și explică, oarecum, felul de a fi al sârbilor. În 1595, Sinan Pașa, cel pe care Mihai Viteazu l-a făcut să își piardă dinții în apa Neajlovului, a înăbușit revolta Banatului sârbesc împotriva stăpânirii otomane prin arderea moaștelor Sfântului Sava pe Vracar, devenit, ulterior, loc sfânt.

Biserica Sfântul Sava

Sârbii au promis că se vor răzbuna prin construcția unei biserici cum nu s-a mai văzut în acel loc.  Planurile bisericii au fost făcute în 1920, lucrările au început 15 ani mai târziu, dar au fost oprite pe durata celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi, în 1985, proiectul a fost reluat cu alte planuri fără a avea un termen concret de finalizare. Construit pe baza donațiilor, edificiul putea fi terminat mult mai rapid dacă patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe ar fi acceptat în urmă cu trei decenii sponsorizarea propusă de doi milionari locali stabiliți în Statele Unite. „Hram Svetog Save trebuie ridicată prin eforturile întregului popor. Nu sârbii construiesc biserica, ci biserica pe ei”, ar fi spus acesta conform National Geographic Traveler.

De la Biserica Sfântul Sava până la cele două mari stadioane ale Belgradului, mai sunt de străbătut vreo trei kilometri, dar ar fi bine să vă dozați astfel timpul încât să nu ajungeți cu mai mult de două ore înaintea startului meciului. Asta pentru că măsurile de securitate sunt foarte severe și polițiștii și jandarmii blochează majoritatea arterelor de circulație din zonă, nu permit cuiva să staționeze în părculețele din apropiere și nici măcar să mănânci în picioare la mesele din preajma chioșcurilor cu mâncare stradală deosebit de gustoasă și ieftină. Iar cafenelele și barurile din zonă sunt pline și datorită prețurilor mai mult decât accesibile, o cafea și o bere, de exemplu, costând aproximativ 15 lei.

În plus, nu luați cu voi pixuri pentru că la intrarea în stadion, veți fi puși de stewarzii de securitate să le aruncați la gunoi, deși în interior, veți fi surprinși de frumusețea sălbatică a peluzelor, care oferă un show pirotehnic cum foarte rar se mai vede în Europa.

   

De aceea, afirm cu tărie că Eternul Derby, Crvena Zvezda – Partizan, nu trebuie ratat în această viață, iar pentru a trăi pe viu o asemenea experiență, un buget de 350-400 de euro de persoană este suficient.

P.S. In aceeasi zi cu derby-ul de la Belgrad, un prieten de-al meu, a experimentat El Clasico, Real Madrid – Barcelona. Fan al catalanilor, acesta a prins un bilet in peluza, la 250 de euro, chiar deasupra galeriei Ultras Sur. Marea lui problemă a fost că a nimerit într-o zonă de socios, unde nu îl cunoștea nimeni, iar tipul de lângă el l-a tot întrebat vreo 20 de minute de unde are biletul și i-a cerut chiar să i-l arate! Altfel, exceptând eșecul Barcei, el s-a declarat încântat de aceasta aventura.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: