BONIEK, MANDRIA POLONIEI

3 minutes, 13 seconds

Astazi, Zbigniew Boniek implineste 64 de ani. Cu acest prilej, va invit sa ne reamintim de fostul mare jucator polonez cu ajutorul acestui capitol al cartii „100 de fotbalisti legendari”.

Așa cum românii se laudă cu Gheorghe Hagi, polonezii își umflă mândri pieptul atunci când rostesc numele legendarului Boniek. Născut pe 3 martie 1956, Zbigniew „Zibi” Boniek este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști polonezi din toate timpurile. Inclus de Pele într-un clasament al celor mai buni 125 de fotbaliști în viață, Boniek va rămâne în istorie cu cele trei participări consecutive cu naționala Poloniei la Campionatul Mondial și pentru Cupa Campionilor Europeni cucerită în 1985, cu Juventus Torino.

Considerat a fi unul dintre cei mai buni dribleuri la vremea sa, Boniek a jucat la echipele Zawisza Bydgoszcz și Widzew Łódź, cu ultima câștigând două titluri ale Poloniei. Ulterior, la finalul carierei, Boniek avea să lupte din răsputeri să facă rost de sponsori pentru a salva cele două cluburi, intrate în colaps financiar.

În 1982, „Zibi” a luat calea Italiei, unde avea să scrie istorie cu Juventus. Boniek a ajutat Bătrâna Doamnă să câștige un scudetto în 1984 și o Cupă a Italiei, în 1983. Poreclit „Bello di notte” (Frumosul nopții) de Gianni Agnelli, Boniek a mai cucerit cu Juventus: Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei și Cupa Cupelor. După 14 goluri în 81 de meciuri la Torino, Boniek s-a mutat în capitala Italiei, la AS Roma, echipă cu care a câștigat cupa în sezonul 1985-1986.

 

CITESTE SI | REGELE MICHEL PLATINI

 

Inclus de FIFA în topul celor mai buni 100 de fotbaliști din toate timpurile, Boniek a înscris 17 goluri în cele 76 de partide jucate pentru echipa din Cetatea Eternă. Considerat o legendă în Polonia, Boniek a obținut un loc 3 cu naționala țării sale la Campionatul Mondial din 1982, performanță care l-a inclus în cea mai bună echipă a turneului. Boniek are 80 de prezențe la echipa națională, pentru care a reușit 24 de goluri. Puțini știu, însă, că Boniek a fost la un pas de a-și pierde locul din naționala Poloniei la Mondialul din Spania.

După ce echipa remizase în primele două meciuri, cu Italia și Camerun, presiunea și criticile erau la cele mai înalte cote. Victoria cu Peru, care a adus calificarea în următoarea fază a competiției, nu a fost suficientă pentru a liniști spiritele, dar situația s-a rezolvat în  meciul cu Belgia, în care Polonia a pornit cu șansa a doua. După numai patru minute, Lato a centrat ideal pentru Boniek, care a deschis scorul cu o execuție top-class. „A fost șutul perfect. Mingea a venit perfect pe piciorul meu. Dacă aș fi ratat-o cu un milimetru, nu ar mai fi intrat în poartă”, a povestit ulterior Zibi, care a reușit o triplă în acea partidă câștigată cu 3-0 în fața Belgiei și a deschis drumul Poloniei spre medalia de bronz, iar el a devenit un erou național: „Oamenii încă mai vorbesc de acel meci și mereu mă întreabă de acel hattrick.”

Între 1990 și 1996, Boniek le-a antrenat în Italia pe Lecce, Bari, Sanbenedettese și Avellino. În 2002, Boniek a fost numit selecționer la naționala Poloniei, însă a demisionat după doar cinci meciuri din cauza rezultatelor slabe. Ca și pe terenul de fotbal, Boniek a avut fler și în afaceri. El a fost președintele unei companii care în anul 2000 s-a ocupat cu televizarea meciurilor din campionatul Poloniei.

Pe 26 octombrie 2006, Boniek a fost ales președinte al Federaţiei Poloneze de Fotbal. În primele zile ale mandatului a spus că suporterii merită să aibă mai multe drepturi pe arenele din Polonia și a anunțat că este de acord cu legalizarea spectacolelor pirotehnice la meciurile din campionat, decizie care i-a adus un plus de popularitate în rândul fanilor.

Facebook Comments

There is 1 comment .

  1. Pingback: MICHAEL LAUDRUP, CEL MAI ELEGANT VIKING - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: