VA REUSI SAHISTUL QUIQUE SETIEN SA O SCOATA DIN SAH PE BARCELONA?

5 minutes, 1 seconds

Numirea lui Quique Setien ca antrenor al Barcelonei dupa demiterea lui Ernesto Valverde a parut o surpriza pentru majoritatea iubitorilor fotbalului, mai ales ca acesta iesise din circuit la finalul sezonului trecut, dupa despartirea de Betis. Dar mai ales pentru ca Setien nu a stat pe banca vreunei echipe la un meci de Champions League. Totusi, catalanii incearca sa iasa din sahul in care se afla de cateva mutari bune cu un antrenor pasionat de sportul mintii si care a spus-o de mai multe ori ca dragostea pentru sah depaseste dorinta lui de a privi fotbalul.

„Sunt tot mai putine lucruri de vazut in fotbal”, a declarat candva Setien, a carui aviditate pentru sah l-a facut sa ajunga la tabla sa joace chiar impotriva marilor campioni Garry Kasparov si Anatoly Karpov. Iar metodele lor i-au influentat felul in care abordeaza fotbalul din perspectiva antrenorului. „Pentru ca o strategie sa devina realitate, trebuie luate niste decizii. Iar pentru ca evaluarile sa fie transformate in rezultate, acestea trebuie sa conduca spre niste decizii. Dupa ce ne-am pregatit, am planificat, am analizat, am calculat si evaluat, trebuie sa alegem cursul actiunii. Rezultatele sunt feedback-ul obtinut pe baza calitatii deciziilor luate. Iar ceea ce conteaza este sa faci lucrurile corect”, spunea marele maestru Kasparov in cartea lui, „Cum sahul imita viata”.

In multe situatii, s-a intamplat ca pregatirea unui meci de fotbal de catre unii antrenori sa semene foarte mult cu cea a unui joc de sah, care este castigat sau pierdut in functie de forta mintii jucatorilor. „Imi place ordinea. Este fundamentala. Sahul si fotbalul sunt similare, piesele sunt conectate sa atace si sa se apere. Este vital sa domini centrul terenului”, a declarat Quique Setien, care si-a marturisit si admiratia pentru stilul legendarului Johan Cruyff.

Nascut intr-un cartier muncitoresc din Santander in 1958, Setien a fost un mijlocas central elegant si talentat, care a jucat cea mai mare parte a carierei sale la echipa locala, Racing. In 1985, el a ajuns la Atletico Madrid, unde a evoluat sub comanda lui Luis Aragones, omul care l-a influentat cel mai mult in materie de performanta si de intelegere a jocului. „El mi-a impregnat in ADN munca, intensitatea, presiunea si dorinta”, a recunoscut Quique. In tricoul lui Atletico, el a debutat in nationala Spaniei, in noiembrie 1985, intr-un amical cu Austria, 0-0 la Zaragoza, si a fost convocat in lotul pentru Cupa Mondiala din Mexic, din 1986, desi nu a jucat niciun minut la turneul final.

La cinci ani dupa ce s-a retras din activitatea de fotbalist, Quique Setien a debutat ca antrenor tot la Racing, pe care a promovat-o in La Liga din postura de campioana a Segundei, chiar in fata lui Atletico pregatita de acelasi Aragones. Insa, tot entuziasmul adus de perspectiva de a antrena in Liga Stelelor s-a transformat in dezamagire, dupa ce o neintelegere cu sefii clubului a determinat plecarea sa. Abia peste 13 ani, el avea sa primeasca din nou ocazia de a activa in La Liga.

In tot acest timp, Setien a trecut pe la Poli Ejido, de unde a fost demis dupa numai patru luni din cauza faptului ca „felul meu de a juca fotbalul nu a fost inteles de club”, a fost secundul nationalei Rusiei de fotbal pe plaja, iar in 2006, a fost pentru foarte scurta vreme selectionerul Guineei Ecuatoriale. Dupa o perioada cu destule turbulente la Logrones, Quique Setien avea sa se bucure cu adevarat de primele roade ale muncii sale la Lugo, echipa pe care a promovat-o din a treia divizie spaniola si a stabilizat-o la jumatatea clasamentului in Segunda.

Asa a atras ochii celor de la Las Palmas, care l-au angajat in 2015. La 58 de ani, Setien avea, in sfarsit, ocazia de a antrena in La Liga. Desi gruparea din Insulele Canare era considerata printre candidatele sigure la retrogradare, Setien a reusit in primul sezon o clasare decenta pe locul al 11-lea cu un fotbal atragator, in care doar Barcelona a avut o medie a posesiei mai mare si cu al saselea atac din campionat.

„Intotdeauna, voi practica un fotbal frumos. Nu sunt de acord ca un antrenor trebuie sa se adapteze jucatorilor pe care ii are la dispozitie. Era o vreme in care credeam si eu asta, dar asta pentru ca nu intelegeam fotbalul”, si-a exprimat Setien crezul sau fotbalistic, in care trebuie sa primeze bucuria si divertismentul. Constient de importanta tot mai mare a factorului fizic din sportul-rege, mai ales la nivel juvenil, el a subliniat ca va aprecia intotdeauna mai mult driblingul in locul unui tackling, in ciuda tendintei actuale: „Astazi, vad jucatori care incep sa lucreze tactic inca de la o varsta foarte frageda. Dupa o jumatate de ora de antrenament, sunt baieti care nici nu au atins inca mingea. In fiecare zi, li se permite tot mai putin sa dribleze, iar baietii mai inalti sunt privilegiati.”

Dupa doi ani minunati la Las Palmas, Setien a plecat la Betis Sevilla, dupa niste neintelegeri cu staff-ul director al insularilor. In Andaluzia, a continuat sa impresioneze, reusind o clasare pe locul al saselea in primul sezon si calificand-o pe Betis in Europa League.

Fotbalul, ca si sahul, presupune si asumarea imprevizibilului sau a haosului, care provine din dorinta de a risca, de a rupe schemele. Astfel, publicul de pe Benito Villamarin a fost incantat de fiecare meci de acasa al lui Joaquin si compania, chiar daca unele meciuri nu au avut finalul dorit. Si asta pentru ca efervescenta ofensiva a lui Betis a fost dublata de o aparare adesea naiva, taxata prompt de adversari. Totusi, andaluzii nu vor uita prea curand faptele de vitejie ale favoritilor lor din noiembrie 2018, cand s-au impus chiar in fieful campioanei Barcelona cu 4-3, la capatul unui fabulos thriller marca Quique Setien.

Daca pe Camp Nou, va gasi echilibrul intre atac si defensiva, asa cum nu a facut-o la celelalte echipe pe unde a activat, Setien ar putea sa o scoata pe Barca din sah si chiar sa dea mat adversarelor. Cu un rege atat de puternic, nu ar trebui sa ii fie imposibil.

sursa: These Footbal Times

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: