Nu trebuie niciodata sa regretam ca cel mai bun jucator din lume este desemnat cel mai bun jucator din lume. Al saselea Ballon d’Or al lui Lionel Messi subliniaza magia unui picior stang, constanta unui caracter si aceasta constatare ca un vertij: niciodata in intreaga istorie, un jucator nu a dominat acest joc la fiecare trei zile. Asa incepe editorialul lui Vincent Duluc din L’Equipe, care certifica alegerea argentinianului drept castigator al Balonului de Aur pentru a sasea oara. In ultimii trei ani, de cand desemnarea celui mai bun jucator din lume a revenit exclusiv jurnalistilor France Football, criteriile de baza in privinta voturilor s-au respectat si asa a fost posibil ca in 2018, Luka Modric sa triumfe in fata lui Cristiano Ronaldo. Practic, succesul croatului insemna intoarcerea la normalitate si la principiile de baza ale stabilirii Balonului de Aur, de la care juriul prestigioasei reviste franceze, autointitulata „Biblia fotbalului”, nu s-a abatut de la inceputurile anchetei, in 1956, pana in 2010, cand trofeul s-a contopit cu FIFA World Player of The Year. Dincolo de cifrele incredibile si de golurile fantasmagorice ale lui Messi, desemnarea lui ca Ballon d’Or in 2019 reprezinta doar un stralucit succes de PR. Pentru ca ce a fost valabil anul trecut in ancheta FF, nu a mai fost respectat deloc anul acesta.
Cele trei criterii principale pe baza carora se acorda Balonul de Aur sunt, in ordine: performantele individuale si colective pe durata anului calendaristic, clasa jucatorului (talent si fair-play) si cariera jucatorului. Din acest punct de vedere, Leo Messi si Cristiano Ronaldo nu au rival in fotbalul mondial, dovada fiind cele 11 Baloane pe care si le-au impartit din 2008 incoace, cu o singura exceptie: in 2018, cand a castigat Modric.
Dar daca anul trecut, s-au luat in considerare si performantele la nivel de echipe de club si de nationale, acum, golurile lui Messi au orbit juriul, care nu a mai avut ochi pentru niciunul dintre jucatorii lui Liverpool, care indeplineau, practic, toate criteriile. Messi a castigat doar titlul in Spania si a obtinut Gheata de Aur, dar a esuat lamentabil si in Champions League si la Copa America, in timp ce Virgil Van Dijk a cucerit Cupa cu Urechi Mari si a jucat finala Nations League, la fel ca si colegii sai de la Liverpool, Roberto Firmino si Sadio Mane, care au ajuns in ultimul act al Copa America, respectiv al Cupei Africii pe Natiuni, brazilianul cucerind si trofeul.
In plus, la capatul unui sezon in care finala Champions League a fost disputata de doua reprezentante ale Premier League, normal ar fi fost ca Balon de Aur sa fie ales un jucator din campionatul Angliei. Nu a fost, insa, cazul acum, astfel ca La Liga isi continua hegemonia, ajungand la 11 trofee consecutive.
Totodata, in 2018, Ballon d’Or a fost desemnat jucatorul cu cele mai putine goluri inscrise intr-un an de la portarul rus Lev Iasin in 1963, dar anul acesta, golurile lui Messi au fost factorul fundamental in castigarea premiului France Football. De aceea, este de inteles si prima reactie a argentinianului dupa ce a fost anuntat invingator: „Le multumesc tuturor jurnalistilor care au votat pentru mine si mi-au permis sa obtin aceasta distinctie.”
Departe de a contesta meritele uriase si calitatile incredibile ale lui Messi, totusi nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca si in 2010 si in 2012, cand alaturi de jurnalistii France Football votau si selectionerii si capitanii nationalelor din intreaga lume, el a cucerit Balonul de Aur fara a fi neaparat invingatorul meritoriu. Cel putin raportandu-ne la trecut si la felul in care au fost alesi castigatorii din urma lui si a lui Ronaldo.
La fel ca si in viata, dictatura nu face bine nici fotbalului, astfel ca nu este deloc sanatos ca, indiferent de ce se intampla intr-un an, castigatorii sa fie mereu (aproape) aceiasi. Daca triumful din 2018 al lui Luka Modric parea intoarcerea la normalitate, victoria din 2019 a lui Leo Messi reprezinta doar revenirea la vechile obiceiuri nesanatoase ale unei anchete prestigioase candva.
Chiar daca in ultimul deceniu, Messi si Ronaldo au fost deasupra tuturor celorlalti fotbalisti, nu intotdeauna ei au si meritat premiul intai cu coronita. In ciuda talentului si a geniului lor imens, uneori, au fost altii mai silitori decat ei, care ar fi meritat recompensa suprema. Ca nu au si primit-o, este deja alta discutie…
You may also want to read