IL DERBY DELLA MOLE

5 minutes, 6 seconds

Intotdeauna rivali, niciodata dusmani! Asa a descris argentinianul Paulo Dybala derby-ul dintre Juventus si Torino de sambata. Cunoscut si drept Il Derby della Mole datorita cladirii Mole Antonelliana, simbolul arhitectural al capitalei Piemontului si o emblema a orasului Torino, duelul dintre Juve si Il Toro are o vechime de mai bine de un secol.

La fel ca si in cazul altor mari rivalitati din fotbalul european, precum cele dintre Liverpool si Everton sau dintre Inter si AC Milan, unul dintre cluburi s-a nascut ca urmare a unei schisme produse in interiorul primei grupari aparute. Astfel, Torino a fost infiintata in 1906 de catre Alfredo Dick, nimeni altul decat fostul presedinte al lui Juventus, alaturi de care cucerise primul titlu din istoria clubului, cu un an inainte. Fortat sa plece de la conducerea lui Juve, Dick s-a alaturat unui grup de 23 de elvetieni, dizidenti si ei, iar in decembrie 1906, intr-o berarie, au pus bazele lui Football Club Torinese. Peste doar o luna, noua grupare juca si castiga primul sau meci, pe 13 ianuarie 1907, chiar impotriva lui Juventus! Razbunarea lui Dick a fost imediata, chiar daca legenda spune ca el a fost incuiat in vestiar inaintea acestei partide, de la care doar mai afla cate o veste pe parcurs de la cei din staff.

La fel ca si in alte mari derby-uri, Il Derby della Mole se caracterizeaza prin antiteza dintre doua clase sociale total diferite. Torino a fost echipa muncitorilor care au migrat din provinciile si din tarile vecine, a clasei de mijloc nevoiase si a saracilor, in timp ce Juventus a fost clubul pionierilor ingineri, al gentleman-ilor, al burgheziei prospere si al conservatorilor. Mai mult, o data cu trecerea echipei sub tutela familiei Agnelli, in 1923, Juve a inceput sa fie sustinuta si de aristocratii din regiune. Juventus si-a ales, initial, drept culori rozul si negrul, inspirandu-se de la englezii de la Notts County, ulterior rozul transformandu-se in alb, in timp ce gruparea Granata a optat pentru culorile Brigazii Savoia, care cu doua secole inainte eliberase capitala Ducatului de Savoia.

Ceva, insa, au pastrat in comun cele doua cluburi: taurul furios, un alt simbol al orasului, care se regaseste pe ambele sigle.

In anii ’30, La Vecchia Signora a dominat peisajul fotbalului italian, cucerind cinci titluri consecutive pana la aparitia marii echipe a lui Torino. Trupa de campioni care avea sa devina cunoscuta drept Il Grande Toro a castigat, de asemenea, cinci scudetti la rand, intre 1943 si 1949, si parea sa nu aiba rivala pe terenul de fotbal. Numai ca o forta supranaturala a ras de pe fata pamantului intreaga echipa a lui Torino in tragedia aviatica de la Superga, din 4 mai 1949, cand torinezii tocmai se intorceau de la un amical disputat la Lisabona. Avionul lor s-a prabusit si toti cei 31 de pasageri au murit. Acela a fost momentul in care balanta a inceput sa se incline tot mai mult in favoarea lui Juventus in duelul de la distanta cu rivalii locali. In chiar primul sezon, dupa dezastrul de la Superga, „Batrana Doamna” a iesit campioana a Italiei, iar Torino nu a mai cunoscut bucuria unui scudetto pana in 1976, cand a triumfat pentru ultima oara in Serie A.

Iar necazurile s-au tinut lant: in stagiunea urmatoare, a ratat titlul in favoarea lui Juve, desi a pierdut un singur meci, iar in 1967, Gigi Meroni, unul dintre cei mai mari jucatori din intreaga istorie a clubului, a fost calcat mortal de o masina chiar inaintea unui derby cu bianconeri-i, castigat de Torino cu 4-0. In plus, in anii ’80, a pierdut trei finale consecutive de Cupa Italiei, iar in 1993, squadra lui Emiliano Mondonico a pierdut finala Cupei UEFA cu Ajax doar din cauza faptului ca olandezii au marcat mai multe goluri in deplasare. Totodata, in 2005, Torino nu s-a putut bucura de promovarea in Serie A din cauza intrarii in faliment ca urmare a datoriilor imense acumulate in ultimii ani. Spiritul fantastic al lui Il Grande Toro nu a putut fi rapus, cu toate ca Luciano Moggi, fostul director al bianconeri-lor, spunea ca „Torino este un oras prea mic pentru doua echipe”. Tot el recunostea, insa, ca „istoria lui Torino este prea puternica si frumoasa pentru ca echipa sa dispara!”

Suferinta unuia s-a tradus prin fericirea celuilalt! „Batrana Doamna” a devenit gruparea cu cele mai multe titluri in Serie A, 36, cu cele mai multe Cupe ale Italiei, 13, doua Cupe ale Campionilor, doua Supercupe ale Europei, o Cupa a Cupelor, doua Cupe Intercontinentale si trei Cupe UEFA. Totodata, Juve a stabilit un nou record: nouă scudetti consecutive! In acelasi timp, Juventus i l-a suflat rivalei locale in 1985 pe Aldo Serena, care a fost acuzat de inalta tradare de fanii granata.

Un lucru este cert in Il Derby della Mole: suporterii celor doua echipe nu se iubesc si nu s-au iubit niciodata! Ba chiar, au demonstrat de atatea ori ca nu le pasa de suferinta vecinilor din oras. In 1945, cele doua echipe s-au intalnit intr-un amical pentru a comemora moartea unui director sportiv al lui Juventus, decedat in timpul bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial. Doar amical nu a fost acel meci incheiat cu o bataie generala. Si fanii lui Torino au facut glume morbide pe seama celor 39 de suporteri ai lui Juventus morti in dezastrul de pe Heysel de la finala Cupei Campionilor din 1985 cu Liverpool, la fel cum bianconeri-i au vandalizat mormantul lui Gigi Meroni, dupa acel esec din 1967. In acelasi timp, acestia au luat in batjocura si tragedia de la Superga, ultima oara chiar in aceasta saptamana, lucru care l-a facut pe Gianluigi Buffon sa reactioneze vehement la adresa vandalilor si sa spuna ca „acestia sunt mai morti decat mortii!”

Pana in prezent, Juventus si Torino s-au infruntat de 202 ori in meciuri oficiale, iar La Vecchia Signora conduce autoritar in palmaresul general al derby-ului, cu 90 de succese față de cele 56 ale rivalilor, insa cea mai clara victorie directa ii apartine gruparii Granata, 8-0 in 17 noiembrie 1912. Indiferent de aceste cifre, mereu asteptarile vor fi la cel mai inalt nivel in Il Derby della Mole. Pentru ca, la fiecare duel, Torino spera cumva sa rupa blestemul care o urmareste de aproape 70 de ani si sa redevina numarul 1 in oras …

Facebook Comments

There is 1 comment .

  1. Pingback: ZIUA CAND FLUTURELE GRANATA SI-A FRANT ARIPILE - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: