Ieri, Francesco Totti a implinit 43 de ani. Cu acest prilej, vă propun să ne reamintim de marile realizări ale Regelui Romei prin intermediul acestui capitol din cartea „100 de fotbaliști legendari”, pe care o găsiți deja în librării.
„Nu știu care este mai important pentru Roma, Francesco sau Papa?!”, s-a întrebat retoric antrenorul Rudi Garcia, după ce Totti a marcat golul său cu numărul 300 pentru AS Roma în meciul cu Sassuolo, încheiat cu scorul de 2-2, pe 20 septembrie 2015. Dincolo de cuvinte, Francesco Totti nu este doar căpitanul Romei, dar și un talisman neprețios și, fără îndoială, cel mai bun jucător din istoria clubului capitolin. „Roma înseamnă totul pentru mine, tot ceea ce își poate dori cineva: pasiune, iubire, bucurie. Este clubul pe care l-am susținut dintotdeauna și cu care voi ține mereu”, este declarația de dragoste a celui supranumit „Il Re di Roma” (Regele Romei).
Desen realizat de Roman Cenușă
Născut pe 27 septembrie 1976 în San Giovanni, o suburbie a Romei, Francesco a fost suporterul giallorossilor încă din copilărie, iar idolul său a fost Giuseppe Giannini. Înainte de a începe să joace la AS Roma, Totti a fost dorit de AC Milan, dar mama lui nu l-a lăsat să plece departe de casă. Astfel că, după trei sezoane la juniorii clubului, Francesco Totti și-a începutul drumul spre intrarea în legendă pe 28 martie 1993, când a debutat în Serie A sub comanda lui Vujadin Boskov, la doar 16 ani într-un meci câștigat cu 2-0 în deplasare cu Brescia. În sezonul următor, când echipa a fost preluată de Carlo Mazzone, Totti a marcat primul său gol în Serie A pe 4 septembrie 1994 într-un egal, 1-1, cu Foggia. Din 1995, a devenit un om de bază al echipei, iar presa i-a dat prima poreclă dintr-o serie foarte lungă de apelative: „Il Bimbo d’Oro” (Băiatul de aur).
CITEȘTE ȘI | IL DERBY DELLA CAPITALE
Peste un an, în 1996, devenea campion european de tineret cu naționala Italiei, dar cel mai drag trofeu cucerit îl reprezintă lo scudetto din 2001. Atunci, AS Roma, cu Fabio Capello antrenor, a câștigat al treilea său titlu de campioană a Italiei. Totti a mai cucerit cu gruparea de pe Stadio Olimpico două Cupe ale Italiei și alte două Supercupe, în timp ce la echipa națională, momentul de apogeu a venit la Cupa Mondială din 2006, când squadra azzurra a devenit campioană a lumii în Germania. Finala câștigată la penalty-uri în fața Franței, ca o răzbunare poate pentru titlul european pierdut în 2000 după golul de aur al lui Trezeguet, a reprezentat și ultimul meci al lui Totti pentru Italia. În 58 de selecții, a marcat 9 goluri.
Francesco Totti s-a distins și prin performanțele sale individuale: deține nu mai puțin de 11 Oscar-uri ale fotbalului italian, un număr record în ancheta Asociației fotbaliștilor profesioniști din Italia, dintre care două pentru cel mai bun jucător al anului în Serie A. Totodată, în 2007, a cucerit Gheata de Aur a Europei, după ce a încheiat sezonul în Serie A cu 26 de goluri. În același timp, este și cel mai vârstnic marcator din istoria Champions League, la 38 de ani și 59 de zile, performanță realizată în octombrie 2014, iar în 2011 a fost desemnat de Federația Internațională de Istorie și Statistica Fotbalului drept cel mai popular fotbalist al Europei.
„Totti este al optulea rege al Romei! Francesco Totti este Roma și va fi Roma pentru tot restul vieții sale!” – Bruno Conti, fostul mare jucător al Romei din anii ’80
Desen realizat de Roman Cenușă
Cifrele sale uluitoare nu se opresc aici. Este al doilea marcator all-time din Serie A, cu 250 de reușite, și cel mai tânăr căpitan din istoria Serie A, iar la AS Roma, aproape toate recordurile existente înaintea apariției sale în fotbal au fost spulberate de „Il Gladiatore”. Este golgeterul all-time al clubului, are cele mai multe banderole de căpitan al Romei și este jucătorul cu cele mai multe penalty-uri transformate în tricoul giallorosso. Pe 11 ianuarie 2015, a reușit o dublă de senzație la cel de-al 40-lea duel cu Lazio din cariera sa, devenind cel mai prolific marcator din istoria derby-ului capitolin, cu 11 reușite. Totti a ținut să imortalizeze acest moment special cu un selfie făcut chiar în fața peluzei fanilor Romei, de unde chiar el descinsese în urmă cu două decenii. „Nu obișnuiesc să îmi fac selfie-uri, dar am doborât un record important și am vrut să fie un moment de care să-mi amintesc mereu. A fost un gol frumos, dar fotografia, mai puțin!”
„Tricoul cu numărul 10 este ca o a doua piele pentru mine, dar oricine ar trebui să aibă şansa să-l poarte şi să-l onoreze prin atingerea celor mai înalte ţeluri!” – Francesco Totti
Bogdan,chiar așteptam zilele astea ceva legat de Totti. Eu mă uit la fotbal de peste 30 de ani și țin tot de pe atunci cu Roma și Real. Roma,de pe vremea lui Bruno Conti și Paolo Rossi,și Realul lui Michel,Butragueno sau Hugo Sanchez.De-a lungul timpului,au fost câțiva jucători care chiar m-au impresionat cu atașamentul lor față de culorile echipei pe care le apărau. A fost un Giannini,un Butragueno. A fost un Raul. Dar deasupra tuturor,este Totti. Nu pot să cred că a venit și ziua asta,ziua când Totti va juca ultimul meci pentru Roma . Cred totuși că sezonul ăsta merita să joace mai mult,mai ales că Spaletti știa că e ultimul an pentru Francesco. Ceva parcă se rupe odată cu retragerea sa,la fel ca atunci când Raul a fost nevoit să plece de la Madrid. Salutări!
Foarte frumos. Odata cu retragerea lui Totti pentru mine se incheie epoca fotbalului cu care am crescut si pe care l-am iubit. Pentru mine acest joc se schimba din acest moment. Doar el si pana de curand Gerrard m-au mai tinut legat de fotbalul de altadata. Am impresia ca am citit o carte superba, iar acum sunt pe ultimul rand al ultimei pagini.
Pingback: DI BARTOLOMEI, DESTINUL TRAGIC AL CĂPITANULUI-NEPERECHE AL ROMEI - Bogdan Socol