Transferul lui Eden Hazard de la Chelsea la Real Madrid pentru 88,5 milioane de lire sterline ocupa doar locul al treilea intr-un top al celor mai scumpe achizitii facute de cluburile din La Liga in aceasta vara, dupa Joao Felix si Antoine Griezmann, ajunsi la Atletico, respectiv Barcelona. Dar gruparea „galacticilor” pare sa fi dat cea mai tare lovitura in raport cu marile sale rivale fie si doar prin faptul ca starul belgian este unul dintre cei mai buni executanti de penalty-uri in acest moment. In favoarea lui Hazard vorbesc mai ales cifrele scoase la iveala de revista digitala Total Football Analysis.
In articolul intitulat „Eden Hazard: Penalty King?”, aparut in numarul din iunie, am aflat ca belgianul ocupa locul al doilea, dupa Alan Shearer, intr-o ierarhie all-time a celor mai buni executanti ai loviturilor de la 11 metri din primele cinci ligi din Europa, incluzand aici si meciurile internationale si din cupele continentale.
Recorduri de acest gen sunt realizate de individualitati care poseda o abilitate tehnica deosebita, dar care sunt inzestrati si cu o rezistenta psihica asemanatoare celei a unui trapezist, pentru care esecul nu este o optiune. Privind statisticile lui Hazard arata ca el nu are doar tehnica, ci si puterea mentala care il face cu adevarat mare pe un executant de penalty-uri.
Tabelul de deasupra cuprinde cifrele lui Hazard din stagiunea 2011-2012, cand a devenit principalul executant la Lille. Recordurile sale sunt aproape impecabile, cu un procentaj maxim in cinci din cele opt sezoane analizate. Asta arata ca Hazard a avut dintotdeauna calitatea si calmul necesare pentru a inscrie de la punctul cu var si nu este o abilitate pe care si-a dezvoltat-o sau perfectionat-o in timp. Iar in stagiunea in care a avut doar 50% reusita, a batut doar doua penalty-uri, ratand unul.
Care este secretul lui?
Eden Hazard are un obicei distinctiv cand are de executat o lovitura de pedeapsa si la care apeleaza de fiecare data cu un succes remarcabil. El se pozitioneaza intr-un unghi de 45 de grade fata de partea stanga a mingii pentru a putea suta cu piciorul sau de baza, dreptul. Unghiul acesta este crucial in privinta tehnicii sale de executie. Doar cand isi fixeaza piciorul stang, Hazard stie unde trebuie sa trimita mingea.
Altfel, un unghi de alergare mai ascuțit ar face mai dificila o deschidere a corpului în ultima secunda în cazul în care limbajul corpului portarului ar sugera asta. Iar dacă unghiul ar fi mai obtuz, ar fi mai greu de ajustat într-un târziu și sa suteze în unghiul opus alergarii sale.
Asa cum se vede în imaginea de mai sus, Hazard este unul dintre putinii jucători care nu se uita la mjngea în rutina dinaintea execuției unui penalty. Strategia este sa ia decizia de a suta în ultima clipa, în momentul în care face ultimul pas în fata mingii.
Cu ochii atintiti asupra portarului, el așteaptă ca acesta sa facă o prima mișcare care sa dezvăluie intenția lui de a plonja. Hazard are o fracțiune de secunda pentru a-și alege coltul din momentul în care piciorul stâng este fixat. Păstrându-și concentrarea exclusiv asupra portarului, Hazard își permite maximum de timp pentru a citi mișcarea inițială a acestuia.
Astfel, in acele fractiuni de secunda in care Hazard isi fixeaza piciorul stang, Willy Caballero si-a mutat greutatea spre dreapta, indicand locul unde va plonja. Belgianul este capabil sa citeasca acest amanunt datorita privirii fixe asupra lui, iar viteza lui de reactie combinata cu tehnica ii permit sa suteze in directia opusa.
Au fost analizate 17 penalty-uri executate de Hazard de-a lungul carierei, iar statisticile sunt incredibile: in doar doua situatii, portarii au ghicit coltul in care a sutat belgianul. Si nu este nicio coincidenta. Pentru ca un executant de top care are un colt preferat este mai usor de ghicit de catre portari. Dar tehnica lui Hazard inlatura tocmai hazardul unui penalty! Intrucat el este capabil sa bata un penalty cunoscand directia in care se va duce portarul in momentul in care va atinge mingea.
Cum face fata presiunii?
O alta statistica interesanta arata faptul ca majoritatea ratarilor lui Eden Hazard la lovituri de la 11 metri s-a petrecut cand scorul era egal: 71,4%. Insa, adevarul este ca si aproape jumatate din reusitele sale, 45,8%, au venit cand rezultatul era fie 0-0, 1-1 sau 2-2. Asta explica si de ce procentajul esecurilor este atat de ridicat pentru ca frecventa executiilor in momentele de echilibru ale jocului este mai mare.
Ceea ce este cu adevarat remarcabil este faptul ca Hazard are un procentaj maxim in privinta penalty-urilor transformate cand echipa lui este condusa pe tabela: 8 din 8!
Totodata, s-a observat ca de cele mai multe ori, Hazard isi plaseaza suturile la inaltime mica, fie in coltul din stanga, fie in dreapta, 82,4%. Conform unui studiu efectuat asupra tuturor penalty-urilor batute la EURO 2016, cea mai periculoasa zona pentru un dreptaci este in stanga, jos:
Dar desi rata de conversie a unui penalty de catre un jucator de picior drept in acea regiune este de numai 54,5 la suta, Eden Hazard isi poate mentine un procentaj de reusita de 87,3% pentru ca stie ca portarul nu va fi in acel loc pentru a-i apara sutul. El nu are nevoie sa suteze cu o forta in plus sau in alte zone mai riscante cu potential de esec. Astfel, cu un risc scazut de a rata tinta si ca portarul sa pareze sutul, rezulta penalty-ul perfect.
In imaginea de deasupra, Hazard este surprins exact in momentul contactului cu mingea. El se concentreaza exclusiv asupra conexiunii cu balonul, dupa ce decizia directionarii sutului a fost luata deja cu cateva fractiuni de secunda mai devreme. Aici, ca si in majoritatea executiilor sale, belgianul loveste mingea cu interiorul piciorului. Nu este nevoie de o putere extra pentru a invinge portarul, doar tehnica si control.
Concluzii
Asadar, Eden Hazard este un excelent executant al penalty-urilor si, mai ales, un adevarat maestru in a citi subtil miscarile portarilor adversi, fiind capabil in a-si alege directia unde va suta in acea fractiune de secunda din momentul aflarii locului unde va plonja goalkeeper-ul din fata lui. Iar daca va rata, totusi, cele mai mari sanse sunt atunci cand scorul este egal. Cu toate acestea, nimic nu indica faptul ca ar esua sub presiune intrucat nu a ratat niciun penalty atunci cand echipa lui era in dezavantaj.
In al doilea rand, ar fi o pierdere de vreme pentru portari in a studia penalty-urile lui Hazard. Asta pentru ca directia aleasa de belgian este influentata de miscarile portarilor, nefiind corelata in vreun fel de rezultatul de pe tabela sau de o preferinta anume.
Pentru a avea o sansa reala de a-i apara un penalty lui Eden Hazard, portarii ar trebui sa castige razboiul psihologic al miimilor de secunda si sa ramana ficsi cat mai mult posibil si sa reactioneze doar cand mingea a fost lovita. Astfel, daca un goalkeeper poate stationa la locul sau, pe mijlocul portii, timp de 1,188 de secunde din momentul in care Hazard isi incepe alergarea, ar putea avea o sansa sporita in a realiza improbabilul: apararea sutului in fata regelui penalty-urilor.
sursa: Total Football Analysis Magazine
You may also want to read