SPATIUL, ULTIMA FRONTIERA PENTRU NEW KIDS ON THE BLOCK

4 minutes, 8 seconds

Cand a platit 100 de milioane de euro in vara trecuta pentru transferul lui Cristiano Ronaldo, Batrana Doamna a fotbalului italian s-a gandit ca, prin aducerea talismanului-coral al celor de la Real Madrid, va avea cel mai puternic argument pentru cucerirea Champions League. In conditiile in care in Serie A, Juventus pare sa castige la nesfarsit, nederanjata de nicio rivala, trebuia ca portughezul sa aduca la Torino Factorul X, care se spera sa fie decisiv in duelurile pentru suprematia continentala cu Realul, Barcelona lui Messi, masina perfecta gandita de Pep Guardiola la Man. City sau fotbalul frenetic si indracit, totodata, jucat de Liverpool in ritmurile de heavy-metal ale lui Jurgen Klopp. Ceea ce nu a luat nimeni in seama, insa, a fost aparitia acestor fenomenali New Kids on the Block de la Ajax, care zguduie din temelii in acest sezon toate ierarhiile prestabilite ale fotbalului european.

„Lancierii” au produs o noua minune, asa cum ma intrebam daca este posibil, ieri in avancronica returului din Italia, la capatul unei noi demonstratii de Totaal Voetbal in care i-a sedus pana si pe fanii lui Juve. Ceea ce a impresionat, poate, cel mai mult in prestatia trupei lui Erik ten Hag, un nume pe care ar trebui sa-l retinem si sa-l pomenim mai des, dincolo de combinatiile delicioase, de jocul combinativ, de estetica, lejeritatea si perfectiunea paselor in treimea adversa, a fost felul in care Ajax a acoperit terenul pe toata durata disputei, atat cand se apara, cand si ataca, si asta impotriva unei echipe in care organizarea tactica reprezinta fundamentul succesului.

Fructificarea spatiului a fost, de secole, una dintre marile prioritati ale olandezilor, care au dezvoltat adevarate doctrine in privinta utilizarii teritoriului. Asta, in conditiile in care majoritatea suprafetei Olandei este situata sub nivelul marii. Dar, printr-o retea ingenioasa de canale, baraje si terasamente, olandezii au reusit sa „fure”, practic, teren din mare si, apoi, sa il valorifice prin ceea ce ei numesc maakbaarheid, adica abilitatea de a controla intreg mediul inconjurator. Nu intamplator, exista o zicala foarte populara in Tarile de Jos: „Dumnezeu a creat lumea, iar olandezii au creat Olanda!”

Cu aceasta inzestrare genetica de a domina spatiul si de a scoate maximum din fiecare particica de teren, Ajax a dominat-o pe Juventus si aseara, la fel ca in partida tur, facandu-ne sa ne intrebam doar unde se vor opri si daca ii poate opri cineva pe baietii acestia minunati.

„In posesie, Ajax vizeaza sa faca terenul cat mai larg posibil, cautand, prin fiecare cursa si fiecare miscare, o cale de a creste si de a exploata spatiile disponibile. Iar cand pierde mingea, aceeasi mentalitate si aceleasi tehnici sunt folosite pentru a distruge spatiul adversarilor”, a descris foarte bine stilul „lancierilor” David Winner in cartea sa, Brilliant Orange: The Neurotic Genius of Dutch Football, citat de These Football Times.

De partea cealalta, Juventus si-a aratat limitele tocmai in momentul in care trebuia sa demonstreze ca are atu-uri solide pentru a cuceri Europa. Doar dorinta lui Cristiano Ronaldo de a triumfa in Champions League cu trei echipe diferite nu este suficienta, mai ales atunci cand ai in fata 11 jucatori nu doar plini de talent si super-motivati, dar si care stiu toti ce au de facut, dupa cum a profetit marele Johan Cruyff in urma cu sase ani.

Asa cum scria si Theodor Jumatate in urma cu o luna, geniul Portocalei Mecanice din 1974 a anuntat in 2013, la putin timp dupa ce Ajax-ul lui Eriksen, Moisander, Daley Blind si Schone, ultimii doi titulari si ieri, era scos de Steaua din Europa League, ca „in cinci ani, Ajax va fi mai bună ca Barcelona. Următoarea noastră generație va scrie istorie. Vă veți aminti de mine. Si nu va avea nevoie de un Messi.”

Revenind la trupa lui Massimiliano Allegri, aspiratiile spre Cupa cu Urechi Mari erau greu de inteles in conditiile in care prestatia sa a lasat de dorit in trei din cele patru dueluri ale fazei eliminatorii, turul de la Madrid cu Atletico si dubla cu Ajax. Iar ceea ce m-a surprins cel mai mult aseara a fost faptul ca nici publicul torinez a capitulat spre finalul jocului, tocmai cand echipa ar fi avut nevoie de un suport moral mai consistent. Deja de prin minutul 85, se puteau vedea foarte multe locuri goale in tribune, semn ca nici fanii lui Juve nu mai credeau intr-o revenire, iar sperantele bianconerilor de a obtine un penalty VAR-uit in minutul 90 nu au fost deloc justificate.

Apropo si de arbitrajul video, Ajax este clubul care a marcat nu doar cateva dintre cele mai spectaculoase goluri ale sezonului in Champions League, dar, cu siguranta, si cele mai frumoase reusite anulate.

De aici incolo, doar spatiul ii mai separa pe „lancieri” de nemurire. Chiar daca vor castiga sau nu Cupa cu Urechi Mari, aceasta generatie a Ajax-ului va ramane definitiv in memoria colectiva si, mai ales, in sufletele noastre drept o gasca nebuna si extrem de talentata, care a dat de pamant cu toti greii Europei.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: