PENTRU CEI CARE IUBESC FOTBALUL …

5 minutes, 20 seconds

De-a lungul timpului, au existat fotbaliști ridicați la statutul de zei, precum Maradona, Di Stefano, Pele, Eusebio sau Cruyff, pe care îi cunoaște o lume întreagă, chiar și cei care nu iubesc neapărat fotbalul. Deși mă tot întreb: oare e posibil ca cineva să nu iubească, totuși, fotbalul, un sport devenit fenomen global și care adună în jurul unui balon rotund atâtea orgolii, ambiții, pasiuni, speranțe, drame și vise? Pentru că fotbalul înseamnă astăzi nu doar jocul și pasiunea lumii, ci și limbajul ei.

Aceasta este introducerea cărții „100 de fotbaliști legendari”, pe care o poți comanda de aici, cu un discount de 25 la sută dacă ești abonat la newsletter-ul blogului BogdanSocol.ro.

Dar nu doar zeii Olimpului fotbalului au un loc aparte într-un Parthenon al legendelor. Ci și Titanii, alte creaturi supranaturale, apărute înaintea zeilor și care au înnobilat fotbalul prin înzestrările lor aparte. Mulți dintre ei au fost uitați de noi, dar rămân o componentă aparte a istoriei prin felul în care au schimbat ireversibil modul de a juca, dar și de a privi și judeca fotbalul, sau „The Beautiful Game” cum îi spun englezii.

Îl trăim, îl respirăm, dar fotbalul nu ne aparține nouă, ci lor. Îi urmărim cu sufletul la gură pe eroii care am fi vrut să fim noi, visătorii din jurul balonului rotund.

Toţi cei 100 de fotbalişti legendari prezentaţi în cartea cu același nume şi-au pus amprenta într-un mod unic asupra sportului-rege, nu doar din punct de vedere al trofeelor cucerite, dar şi ca urmare a impactului pe care l-au avut asupra maselor. Unii sunt consideraţi creaţii ale Divinităţii, alţii sunt văzuţi drept nişte genii pustii sau lideri autentici, dar toţi au scris pagini de aur în istoria fotbalului. Fie că au făcut-o la Campionatele Mondiale, la turneele finale EURO, în Cupa Campionilor sau în celelalte competiţii continentale, fie că au câştigat sau nu Balonul de Aur, trofeul de referinţă din punct de vedere individual în fotbal.

Când m-am apucat să scriu această carte, mă gândeam că va fi destul de anost să strâng în jurul unor nume importante din fotbalul mondial nişte date, statistici şi trofee, printre care să inserez şi câte o poveste. Numai că de la primul jucător şi până la ultimul, am avut senzaţia unei călătorii în timp, în care m-am teleportat pe marile arene ale lumii la cele mai importante momente din istoria acestui sport fabulos.

Uneori, nu a fost o muncă uşoară, dar în permanenţă, a fost al naibii de frumoasă. Şi fiecare fotbalist despre care scriam parcă avea o poveste şi mai frumoasă şi mai spectaculoasă decât a celui despre care tocmai scrisesem! De aceea, trebuie să mulţumesc fotbalului care ne face viaţa mai frumoasă sau mai amară, uneori, dar nu ne lasă niciodată indiferenţi, şi acestor jucători care au făcut fericiţi o lume întreagă!

A fost o muncă foarte elaborată, mai întâi, de a-i aduna pe cei 100 de fotbalişti, apoi de a le culege şi reda poveştile speciale. În acelaşi timp, a fost şi o experienţă deosebită să descopăr atâtea lucruri puțin știute despre mulţi dintre cei mai mari jucători ai planetei. De exemplu, ştiam că Giuseppe Meazza a fost un nume uriaş pentru Inter, dar habar nu aveam că de foarte multe ori venea la meciuri direct de la bordel şi rezolva problema cu două-trei goluri!

Totodată, nu m-aş fi putut gândi cum fotbalul i-a salvat viaţa lui Fritz Walter, care a fost la un pas de a fi deportat în Siberia ca prizonier de război dintr-un lagăr din Maramureş înainte de a deveni campion mondial în 1954! Sunt doar două dintre istorisirile care completează portretele celor care au făcut o lume întreagă să viseze, să râdă şi să plângă.

Ca de obicei, însă, există şi o urmă de îndoială că ar fi putut apărea şi alte nume în locul celor alese și mereu intervine și o notă de subiectivism când vine vorba de un asemenea demers. Nu a fost deloc o decizie uşoară, însă, am încercat cât am putut de mult să ţin cont de toate criteriile posibile, performanţe la nivel de echipă naţională şi de club, performanţe individuale şi impact social. Am plecat de la topul celor mai buni 100 de fotbalişti ai secolului XX stabilit de revista World Soccer, în 1999, dar şi de la lista FIFA 100 întocmită de Pele.

După ce am citit toate poveştile lor, am înlocuit, acolo unde am crezut, câte un jucător mai puţin impunător cu altul mai atrăgător şi ca nume şi ca rezonanţă, încercând să adaptez totul în funcţie şi de fotbalul contemporan. În plus, au fost cazuri unde am ales un fotbalist și datorită istoriei sale chiar în dauna unuia cu un palmares mai bogat, așa cum s-a întâmplat cu Socrates și Gunter Netzer, preferați în locul lui Falcao și Uli Hoeness. Totuşi, mi s-a rupt un pic sufletul când am fost nevoit să renunţ la unii jucători care nu ar merita să lipsească din acest club select, precum David Ginola, Wayne Rooney, Ronaldinho, Lilian Thuram, Paul Gascoigne, Enzo Francescoli, Paul Scholes, Falcao, Juan Roman Riquelme, Jose Luis Chilavert, Rogerio Ceni şi Kaka.

Cartea „100 de fotbaliști legendari” nu își propune să ierarhizeze cei mai mari jucători ai planetei, ci doar să le prezinte poveștile și realizările pentru a le întări și mai mult legenda.

Un capitol aparte îl au fotbaliştii români, care ne-au bucurat existenţa cu talentul lor imens şi cu rezultatele care au electrizat oamenii, scoţându-i din case pentru a-şi împărtăşi împreună fericirea în niște vremuri în care un meci de fotbal era precum vizita unui copil într-o fabrică de ciocolată. De aceea, Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Gică Hagi, Gică Popescu şi Miodrag Belodedici sunt puşi la loc de cinste în colecţia celor mai buni 100 de fotbalişti din istoria omenirii.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: