SIR STEVEN REDGRAVE, REGELE CANOTAJULUI

4 minutes, 31 seconds

Astazi, Sir Steven Redgrave implineste 57 de ani. Cu acest prilej, va invit sa aflam povestea celui supranumit „Regele canotajului” gratie acestui capitol desprins din cartea „100 de sportivi legendari”, care va aparea in acest an.

Sir Steven Geoffrey Redgrave este pentru canotajul masculin ceea ce a însemnat Elisabeta Lipă sau Georgeta Andrunache în aceeași disciplină, la feminin. Cel mai de succes canotor din istoria Jocurilor Olimpice, Redgrave este și singurul bărbat care a cucerit cinci titluri olimpice într-un sport de anduranță. Totodată, el a fost și primul reprezentant al disciplinei sale care câștigă aurul la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, fiind recunoscut pentru strategia strălucitoare și intensitatea extraordinară din timpul curselor.

Născut pe 23 martie 1962 în Marlow, Buckinghamshire, Steven, fiul unui fost ofițer pe submarin din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a crescut pe malurile Tamisei, astfel că dragostea pentru sportul cu vâsle a venit ca un lucru firesc. La 16 ani, se apuca de canotaj, iar după doar un an, reprezenta pentru prima dată Marea Britanie la Campionatele Mondiale de Juniori din 1979, unde a câștigat o medalie de argint.

În 1984, la Los Angeles, Steven Redgrave a obținut prima sa medalie de aur la Olimpiada de la Los Angeles, în proba de patru vâsle cu cârmaci, succes confirmat doi ani mai târziu, când devine, în premieră, campion mondial la Nottingham în proba de dublu cu cârmaci și cucerește de trei ori aurul la Jocurile Commonwealth-ului de la Edinburgh, la simplu, dublu vâsle fără cârmaci și patru vâsle cu cârmaci.

Redgrave s-a distins prin puterea enormă generată de statura sa impresionantă, 1,96 metri și 102 kilograme, dar mai ales prin faptul că era un tactician desăvârșit pe ape, știind instinctiv când să forțeze în cursă ori când trebuie să aștepte. După ce a câștigat o medalie de aur în proba de dublu fără cârmaci și una de argint, la dublu cu cârmaci, la Mondialele din 1987 de la Copenhaga, Steven Redgrave a strălucit și la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, cu Andy Holmes în barcă, unul dintre colegii săi din 1984, alături de Martin Cross, Richard Budget și Adrian Ellison.

Cei doi au triumfat la dublu fără cârmaci și au obținut bronzul în proba de două vâsle cu cârmaci, după care Redgrave a făcut un nou parteneriat cu Matthew Pinsent, alături de care avea să domine autoritar fiecare competiție. Din 1991, acest echipaj a făcut legea în canotajul masculin, câștigând aproape toate cursele la care a luat startul.

Astfel, cuplul Redgrave – Pinsent a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Mondiale, în 1991, 1993, 1994 și 1995 și de două ori titlul olimpic, la Barcelona, în 1992, și Atlanta, în 1996. Imediat după succesul de la Olimpiada centenară din Statele Unite, Steven Redgrave și-a anunțat retragerea în direct la televiziune cu un umor tipic englezesc: “De acum, cine mă vede într-o barcă are permisiunea să mă împuște!”

Pesemne că nimeni nu a luat în serios vorbele sale, altfel Redgrave ar fi fost în mare pericol! Asta pentru că la scurt timp, a decis să revină pe apă, dar de această dată în echipajul de patru vâsle fără cârmaci, din care mai făceau parte Matthew Pinsent, James Cracknell și Tim Foster. În această formulă, Steven Redgrave a mai câștigat trei medalii de aur la Mondialele din 1997, 1998 și 1999, iar punctul culminant l-a atins la Jocurile Olimpic de la Sydney din 2000, unde a obținut al cincilea său aur din carieră.

Fabuloasa performanță a fost realizată, însă, cu mari sacrificii pentru că Redgrave a fost diagnosticat cu diabet de tip 2 în 1997, chiar în timpul pregătirilor pentru Olimpiada din Australia. Era aproape convins că acolo se va încheia cariera lui sportivă, după ce cu cinci ani mai devreme aflase că suferă și de colită ulcerativă. Însă, încurajat de medicul Ian Gallen, care i-a dat încrederea că știe ce face, Steven a reușit, la fel ca și în canotaj, să navigheze printre greutățile vieții și să iasă învingător. A trebuit să își administreze insulină de opt până la zece ori pe zi și să își controleze foarte bine regimul alimentar, în condițiile în care înainte consuma în jurul a șapte mii de calorii într-o zi.

Succesul de la Sydney obținut într-o asemenea situație a fost votat drept cel mai important moment sportiv în istoria televiziunii Channel 4 și i-a adus și titlul de Personalitatea Sportivă a Anului 2000 în ancheta BBC. Un an mai târziu, el a fost înnobilat de Regina Angliei cu titlul de Sir.

Steven Redgrave a continuat să fie în centrul marilor evenimente sportive și după retragerea din activitatea prodigioasă, în care a cucerit cinci medalii de aur și una de bronz la Jocurile Olimpice și nouă medalii de aur, două de argint și una de bronz la Campionatele Mondiale. În 2006, a strâns 1,8 milioane de lire sterline în scopuri caritabile în urma participării la Maratonul Londrei, pe care l-a și încheiat pentru a treia oară. După ce a fost port-drapelul Marii Britanii la două ediții ale Jocurilor Olimpice, Sir Steven Redgrave a făcut parte și din ștafeta Torței Olimpice în două rânduri, la Beijing în 2008, apoi la Londra, în 2012.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: