LUIS SUAREZ SAU CÂND DRAGOSTEA CREEAZĂ UN ATACANT DE TOP

6 minutes, 38 seconds

Numele Luis Suarez este foarte iubit la Barcelona și asta cu mult timp înainte ca vârful uruguayan al trupei lui Ernesto Valverde sa ridice în picioare publicul de pe Camp Nou cu golurile sale. La sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60, Catalunya era vrăjita de fotbalul jucat de cel cunoscut drept Luisito, singurul spaniol din istorie care a câștigat Balonul de Aur. Iar dacă acum exista o legătura indisolubila intre actualul Luis Suarez al Barcelonei și orașul lui Gaudi, totul vine dintr-o poveste de dragoste începută în urma cu 15 ani la Montevideo.

Născut în Salto, pe 24 ianuarie 1987, Luis Alberto Suarez Diaz a ajuns la vârsta de șapte ani în capitala Uruguay-ului. Provenind dintr-o familie numeroasa, cu alți sase frați, Suarez s-a confruntat cu numeroase lipsuri si nevoi în copilărie, greutăți care aveau sa ii dezvolte, ulterior, o agresivitate de multe ori exagerata pe teren. Practic, toată aceasta lupta pentru supraviețuire pe care a dus-o în copilărie i-a definit stilul bătăios, care întruchipează cel mai bine spiritul garra charrua, de a învinge toate adversitatile, specific fotbalului uruguayan.

De altfel, chiar el a recunoscut recent ca nu își permite nici acum sa piardă vreo minge in meciuri pentru ca asta l-ar putea costa cariera și să-l trimita înapoi în mahalalele din Montevideo.

Într-un asemenea context, Luis Suarez a început fotbalul pe străzile pe care le și matura pentru a aduce un ban în casa familiei sale, a cărei situație devenise și mai grea după divorțul părinților sai, când el avea noua ani. Era o perioada în care fotbalul era doar o distracție ce îl ajuta sa depășească mai ușor momentele dificile.

Apoi, Luis a întâlnit-o pe Sofia Balbi, fiica unei familii înstărite din capitala Uruguay-ului. Fără ca vreunul dintre ei sa știe atunci, acela avea sa fie momentul care i-a schimbat destinul. Într-una din zilele în care își făcea meseria de măturător, micul Suarez a fost remarcat de familia Balbi, care i-a propus sa le curețe și lor curtea. Luis și-a făcut atât de bine treaba ca a și fost angajat, iar în scurt timp, s-a îndrăgostit de Sofia. Era o perioada în care Suarez nu se gandea serios la fotbal pentru ca putea fi orice câta vreme era lângă marea lui iubire.

După doi ani, în care casa familiei Balbi devenise aproape și casa lui, tot universul lui Luis Suarez avea sa fie bulversat. Criza financiara care lovise Argentina a atins și sistemul bancar din Uruguay, unde lucra și tatăl Sofiei. Astfel, familia Balbi a decis sa părăsească tara în 2003 și sa se mute în Barcelona, de unde părintele Sofiei primise o oferta de lucru. Despărțirea a fost extrem de dureroasa pentru Luis, care și-a pus în cap ca trebuie sa facă orice pentru a fi din nou cu iubirea vieții lui. Barcelona devenea obiectivul sau, iar pentru asta, a realizat ca doar prin fotbal poate ajunge lângă Sofia. Era declicul care avea să-l transforme în ceea ce englezii numesc from zero to hero. A fost momentul în care fotbalul a devenit cel mai important lucru în viata lui Suarez tocmai pentru ca reprezenta singura lui sansa de a-și mai vedea marea dragoste. Știa că doar dacă va deveni fotbalist profesionist va putea strânge banii necesari pentru a ajunge aproape de Sofia sau ar putea prinde un eventual transfer în Europa care sa-i poata împlini visul.

 

CITESTE SI | PENAROL – NACIONAL, SUPERCLASICUL URUGUAY-ULUI

 

Asa ca în același an 2003, a ajuns la a doua echipa a lui Nacional Montevideo, iar în 2005, la vârsta de 18 ani, a debutat pentru echipa de seniori într-un meci din Copa Libertadores. În sezonul 2005-2006, a marcat 10 goluri în 27 de meciuri, ajutându-si clubul sa cucerească titlul de campioana. Apoi, destinul i-a surâs din plin tânărului atacant în 2006, cand directorul tehnic al lui Groningen, Henk Veldmate, a venit în Uruguay sa urmărească un jucător pentru un posibil transfer și l-a descoperit, accidental, pe Suarez. În acel meci, Luis a scos un penalty și a marcat un gol miraculos, suficient pentru ca clubul olandez sa ofere 800 de mii de euro pentru achiziționarea sa. Totul după o singură partida! Suarez ar fi acceptat orice oferta doar pentru a face pasul spre Europa și de a fi mai aproape de Sofia, cu care păstrase legătura.

Asa ca începutul sezonului 2006-2007 il gaseste pe Luis Suarez în Nordul Olandei, alături de iubita sa. Numai ca acomodarea s-a făcut foarte greu pentru ca Luis nu vorbea și nici nu înțelegea deloc nici engleza, nici olandeza, dar și întrucât regimul sau alimentar, bazat pe sucuri acidulate și mâncare de la McDonald’s, l-a adus la o greutate de 90 de kilograme. Antrenorul lui Groningen, Ron Jans, unul considerat de uruguayan drept unul dintre cei mai buni cu care a lucrat în cariera, i-a spus ca pana când va ajunge la greutatea optima, de 83 de kilograme, va trebui sa se antreneze cu echipa a doua.

Suarez știa ce are de făcut și a respectat cu strictețe dieta impusa, ajutat și de Sofia, renunțând definitiv la fast-food-uri și băuturi acidulate, iar obiceiul de a bea doar apa, format de atunci, este valabil și astazi. Astfel, în primul său sezon european, a înscris 15 goluri în 37 de meciuri în toate competițiile, ajutând-o pe Groningen sa se califice în Cupa UEFA. Mai mult chiar, în februarie 2007, a debutat și în naționala celesta împotriva Columbiei într-un meci în care a și fost eliminat. De atunci pana în prezent, Luis Suarez a punctat de 55 de ori în 104 selecții, fiind cel mai prolific marcator din istoria Uruguay-ului.

Prestațiile sale au atras atenția celor de la Ajax, care l-au transferat la finalul acelei stagiuni pentru 7,5 milioane de euro, după o întreaga telenovela. Inițial, oferta „lancierilor” de 3,5 milioane a fost refuzata de Groningen, iar jucătorul și-a reclamat propriul club la Comisia de Arbitraj a Federației Olandeze de Fotbal, care i-a dat un răspuns negativ, însă în aceeași zi, Ajax a dublat miza și transferul a fost acceptat de gruparea alb-verde. Astfel, în doar un an, cota de piață a lui Suarez crescuse de zece ori!

 

CITESTE SI | PRIMUL LUIS SUAREZ AL BARCELONEI

 

Restul a venit de la sine: la Amsterdam, a pornit ca din tun cu un gol la debutul în fata lui De Graafschap și o dublă la primul meci în fata propriilor suporteri și a creat un parteneriat excelent în atac, alături de Klaas-Jan Huntelaar. În cei trei ani și jumătate la Ajax, Suarez a înscris 111 goluri în 159 de meciuri în toate competițiile și a câștigat un titlu de campion și o Cupa a Olandei. La începutul lui 2011, a ajuns la Liverpool pentru 26,5 milioane de euro, unde a fost Gheata de Aur a Europei și a fost desemnat Jucătorul Anului în Premier League. Apoi, în 2014, a primit o propunere de nerefuzat din partea Barcelonei, care l-a cumpărat cu 82 de milioane de euro, de 100 de ori mai mult decât suma plătită de Groningen cu opt ani înainte  pentru a-l aduce în Europa. Asta  la 11 ani după ce își setase ca obiectiv ca trebuie sa ajungă în Catalunya, lângă Sofia și familia ei.

Deși se spune ca mai importanta decât destinația este călătoria în sine, cu siguranta, pentru Luis Suarez, venirea la Barcelona a însemnat atingerea fericirii supreme și desăvârșirea celui mai nebun vis al sau din copilărie.

Și totul a fost posibil doar pentru ca întreaga odisee a lui Suarez a fost făcută în numele dragostei.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: