DE CE SA NU AIBA SI „SARACII” O LIGA A LOR?!

4 minutes, 2 seconds

In plina segregare financiara in fotbalul european, unde tendinta este ca cei bogati sa devina si mai bogati, iar cei saraci si mai saraci si intr-o perioada in care bogatii nu se mai multumesc cu averile lor, oricum in plina expansiune, si vor si mai mult, iar saracii abia daca mai prind firimiturile de la masa acestora, se ridica o intrebare: de ce sa nu aiba si cei defavorizati de acest canibalism al fotbalului, in care pestele cel mare il inghite pe cel mic, o liga a lor? O competitie in care sa isi masoare fortele intre ele cluburi de nivel apropiat, din punct de vedere economic si sportiv, si care sa le ofere recompense financiare decente, tocmai pentru a contrabalansa faptul ca bonusurile din Champions League si Europa League le sunt tot mai putin accesibile. Putini mai stiu, poate, ca pana in urma cu un sfert de secol a si existat o asemenea intrecere in Sud-Estul Europei care s-a bucurat si de o foarte mare popularitate, Cupa Balcanica, și a carei revenire la viata ar putea însemna și o gura zdravănă de oxigen pentru cluburile din regiune.

În acest sezon continental, doar trei echipe din Balcani au pătruns în grupele Champions League și șapte în seriile din Europa League, iar în primăvara europeană, au ajuns numai patru cluburi: Galatasaray, Fenerbahce, Olympiakos și Dinamo Zagreb, doar croații calificându-se în optimile de finala. Asta înseamnă un acces din ce în ce mai limitat pentru grupările din Sud-Estul Europei la masa bogaților, iar șansa acestora de a obține încasări suplimentare din drepturi de televizare, publicitate și vânzări de bilete s-ar putea numi o Cupa Balcanica reinventata și modernizata.

În actualul format al Europei, sunt 12 tari în spațiul balcanic, iar păstrarea tradiției din vechea competiție, ca fiecare națiune sa aibă doua reprezentante, ar duce la 24 de participante. În condițiile în care în fiecare tara, drepturile TV ar costa, în medie, un milion de euro, estimările fiind minimaliste, iar din partea sponsorilor ar mai veni cel puțin încă un milion, la care s-ar adauga și banii din bilete, ar însemna că fiecarei echipe participante i-ar reveni aproape un milion de euro, iar câștigătoarea ar incasa minimum trei milioane, conform unei piramide de premiere în funcție de rezultatele obținute, după modelul deja existent în cupele europene.

Cum ar funcționa noua versiune a Cupei Balcanice, care ar putea fi redenumita chiar Balkan League? Practic, primele doua clasate din fiecare campionat ar avea prioritate în cazul în care nu pătrund în grupele Champions League sau Europa League, altfel locul lor ar fi luat de următoarea echipa din întrecerea interna. Exemplificand concret pe sezonul în curs, iată care ar fi putut fi concurentele din acest an:

Albania: Skenderbeu și Kukesi – primele doua clasate

Kosovo: Drita și Prishtina – primele doua clasate

Bulgaria: TSKA Sofia și Levski – locurile 2 și 3

Romania: CFR Cluj și FCSB – primele doua clasate

Turcia: Istanbul Basaksehir și Trabzonspor – locurile 3 și 5

Grecia: Atromitos și Asteras Tripolis – locurile 4 și 5

Croatia: Rijeka și Hajduk Split – locurile 2 și 3

Serbia: Partizan Belgrad și Radnicki Nis – locurile 2 și 3

Muntenegru: Sutjeska și Buducnost Podgorica – primele doua clasate

Slovenia: Olimpija Ljubljana și Maribor – primele doua clasate

Macedonia: Shkendija și Vardar Skopje – primele doua clasate

Bosnia: Zrinjski Mostar și Zeljeznicar Sarajevo – primele doua clasate.

Aceste cluburi ar fi repartizate în sase grupe de câte patru, cu capi de serie aleși pe baza coeficientului UEFA, în care sa nu fie reprezentante din aceeași tara, iar meciurile s-ar disputa la aceleași date ca și cele din Champions League și Europa League, în perioada septembrie – decembrie. În optimile de finala, care ar începe în martie, concomitent cu optimile Europa League (asta pentru ca, de regula, campionatele în Balcani încep în a doua jumătate a lui februarie), vor merge primele doua clasate din fiecare grupa și cele mai bune patru locuri 3. Apoi, se va merge pe același calendar ca și în cupele europene, doar finala având o data distincta, în condițiile în care s-ar putea juca și în dubla manșă.

Astfel, cluburile fruntașe din Balcani care nu au prins grupele Champions League sau Europa League vor avea, totuși, parte de un sezon destul de lung, cu meciuri tari la mijloc de săptămâna, într-o alta întrecere continentala. De aceea, vin cu întrebarea: de ce sa nu aibă și cei considerați săracii Europei o liga a lor, care sa le apere interesele și în care sa fie recompensați pe măsura valorii și a rezultatelor obținute împotriva unor adversari de calibru apropiat?

Ce părere aveți despre posibilitatea unei asemenea competiții?

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: