Mai este foarte putin nisip ramas in clepsidra acestui an si, pe masura ce numaram clipele ramase pana la finalul lui 2018, rememoram si cele mai importante momente traite in ultimele 365 de zile. A fost un an mai mult decat interesant, incadrat de doua experiente personale extraordinare, la Exatlon Romania, in Republica Dominicana, si la Superclasicul River Plate – Boca Juniors, din finala Copei Libertadores de la Madrid, pe care nu il va uita nimeni vreodată. Făcând o retrospectiva a anului, primele gânduri ma trimit la triumful Realului din finala Champions League pentru a treia oara la rand și a 13-a oara în istorie și la câștigarea Cupei Mondiale de către naționala Franței, dar și la despărțirile triste și neașteptate de Ilie Balaci, de căpitanul Fiorentinei, Davide Astori, și de trei dintre cei mai apreciați comentatori sportivi, ale căror voci deosebite au marcat generații de iubitori ai sportului, Cristian Topescu, Marius Ancuța și Mugur Corpaci. Povestile acestea s-au regăsit pe BogdanSocol.ro, printre cele 163 de articole publicate în 2018. O parte dintre ele, scrise zi de zi pe durata Mondialului din Rusia, au condus la aparitia „Jurnalului Cupei Mondiale 2018”, o carte tiparita la Editura Sport-Turism si care este un produs suta la suta al acestui blog.
Pentru ca e vremea retrospectivelor si a topurilor, m-am gandit sa va prezint si Dream Team-ul site-ului BogdanSocol.ro din 2018, unul ales de interesul pe care chiar voi l-ati aratat articolelor publicate de-a lungul anului. Asadar, iata El Once de la Alegria, intr-un modul 4-4-2:
1. IUGOSLAVIA 1992, CAMPIOANA CARE AR FI PUTUT FI
Desi a fost publicata in aprilie 2017, povestea marii echipe a Iugoslaviei, careia i s-a interzis participarea la EURO 1992 in plin apogeu din cauza embargo-ului impus de NATO, a ramas la fel de interesanta si in acest an.
2. GHENCEA, CLASORUL DISTRUS AL AMINTIRILOR COPILARIEI
A fost dureros sa vad demolata arena care a gazduit trei semifinale de Cupa Campionilor Europeni la sfarsitul anilor ’80, finala Europeanului de tineret din 1998, dar si marile meciuri ale Generatiei de Aur. La fel trebuie sa fi fost si pentru voi, cei care ati citit aceasta poveste.
3. ALEKSANDR KARELIN, CEL MAI DUR OM IN VIATA
Ieri seara, tocmai am vazut ultima versiune a filmului Godzilla. Daca exista un corespondent al acelui monstru printre oameni, acela trebuie sa fie Aleksandr Karelin, cel mai mare luptator de greco-romane din istorie, triplu campion olimpic si detinatorul unui palmares incredibil: 887 de victorii si doar doua infrangeri in intreaga cariera! Povestea lui este desprinsa din cartea „100 de sportivi legendari”, care va aparea in 2019.
4. DAVIDE ASTORI, PRAF IN VANT
Ceea ce parea o deplasare banala la Udine, ca atatea alte sute, s-a transformat in ultimul drum pentru Davide Astori, fostul fundas al Squadrei Azzurra decedat pe 4 martie, la doar 31 de ani. Disparitia sa este inca o dovada a fragilitatii naturii umane in fata timpului si a mortii.
5. CARE ESTE CEL MAI BUN REAL MADRID DIN ISTORIE?
Trei trofee Champions League castigate consecutiv si patru in ultimele cinci sezoane ne-au facut sa ne intrebam daca suntem martorii celui mai bun Real Madrid din intreaga existenta a clubului blanco, chiar peste cel al lui Di Stefano, Puskas, Gento si Kopa. Argumentele si contraargumentele mele, in acest articol.
6. NOURI, FINALUL BRUTAL AL UNUI TALENT IMENS
Era considerat unul dintre cei mai buni tineri fotbalisti din lume, dar nu vom sti niciodata cat de departe ar fi putut ajunge Appie Nouri. Visul sau s-a frant brusc intr-un amical cu Werder Bremen, disputat pe 8 iulie 2017, cand jucatorul Ajax-ului s-a prabusit pe teren. Iar toate complicatiile ce au urmat acestui accident au condus spre verdictul crunt al medicilor: Nouri nu va mai putea juca fotbal vreodata!
7. CUM A INTRAT LACATUS IN FOLCLORUL FANILOR LUI OVIEDO
Ce legatura poate fi intre Exatlon Romania si Marius Lacatus? Aparent, niciuna, dar in timpul experientei din Republica Dominicana, am aflat cum a ramas Fiara in memoria fanilor lui Oviedo, unde a jucat intre 1991 si 1993.
8. CEEA CE BANII NU POT CUMPARA NICIODATA
Duelul dintre PSG si Real Madrid din returul optimilor de finala din Champions League mi-a semanat foarte mult cu un dineu simandicos, in care s-au intalnit un aristocrat cu adanci traditii nobiliare si un imbogatit peste noapte, care ar cumpara, daca ar fi posibil, chiar si rafinamentul si istoria primului. Numai ca, la fel ca si in viata, si in fotbal, sunt lucruri pe care banii nu le pot cumpara.
9. AL SASELEA BALON DE AUR AL LUI CRISTIANO
Cristiano Ronaldo a fost invins de Luka Modric in lupta pentru Balonul de Aur in 2018, dar el castigase deja acest trofeu in urma prestatiei de poveste din meciul cu Juventus, de la Torino, dar mai ales datorita golului de 0-2, unul dintre cele mai frumoase din intreaga istorie a Champions League. Aplaudat in picioare de fanii italieni dupa reusita sa de exceptie, portughezul a devenit, cateva luni mai tarziu, chiar idolul publicului torinez dupa transferul de 100 de milioane de euro din aceasta vara.
10. CUM A FOST DEMASCATA FARSA SECOLULUI IN FOTBAL
Putina lume mai stie ca Brazilia a fost la un pas sa fie descalificata si sa rateze, in premiera, prezenta la un Campionat Mondial. Dar in ultimul joc din preliminariile Coppei del Mondo 1990, Selecao a fost salvata de o eliminare neasteptata de un fotograf. Povestea celei mai mari farse din istoria fotbalului, o puteti citi aici.
11. CEA MAI CONTROVERSATA CALIFICARE DIN ISTORIE?!
Dubla Juventus – Real Madrid a avut toate ingredientele necesare unui blockbuster hollywood-ian: goluri de vis, tensiune, adrenalina la maximum, rasturnari de situatie, dramatism si happy-end. Cel putin, pentru unii! Dar deznodamantul acestei confruntari a fost decis in urma unui penalty acordat in ultimele secunde ale timpului regulamentar si contestat indelung de suporterii bianconerilor.
Acest Dream Team are si trei rezerve, la fel de valoroase ca si titularii:
12. CRACIUNESCU: „VOI REGRETA TOATA VIATA CA L-AM ELIMINAT PE CAMATARU!”
Derby-urile Dinamo – Steaua aveau un parfum special in anii ’80-’90, iar cateva dintre povestile spumoase ale Clasicului Romaniei au fost povestite in acest interviu de Ion Craciunescu, oimul care a impartit dreptatea in atatea confruntari la varf in fotbalul nostru si nu numai.
13. CUM A SCAPAT INTER DE CEL MAI RUSINOS ESEC EUROPEAN
O cutie de Coca-Cola aruncata din tribune si care l-a lovit pe atacantul Inter-ului, Roberto Boninsegna, a sters din istorie cea mai mare umilinta din istoria nerazzurrilor, 1-7 cu Borussia Monchengladbach, unde straluceau Jupp Heynckes si Gunter Netzer. Cum a fost posibil, aflati din acest articol.
14. CEA MAI FRUMOASA ECHIPA CARE NU A CUCERIT LO SCUDETTO
In perioada de apogeu a fotbalului italian, au fost atatea echipe care ne-au incantat ochii si sufletele cu jocul si performantele lor, precum Parma, Sampdoria, Inter, Juventus, Milan sau Fiorentina. Pentru mine, insa, cea mai frumoasa a fost Lazio din stagiunea 1998-1999, chiar daca nu a castigat mult-ravnitul scudetto, inspirand si seria originala Oldies, but not goldies …
Acestea au fost povestile de succes ale anului 2018 pe BogdanSocol.ro. In 2019, va astept cu noi subiecte savuroase: povestile lui Misa Klein si Duncan Edwards, in Pierduti, dar niciodata uitati, cum un gol si un minut i-au interzis gloria lui Celtic Glasgow in 2003, istoria rivalitatii Ajax – Feyenoord si a Clasicului Frantei, PSG – Marseille sau despre Provincialii Matt Le Tissier, Gigi Riva, Mihai Mocanu sau Nicolae Pescaru.
In afara acestor subiecte, ce ati dori sa cititi aici, pe BogdanSocol.ro, in 2019?
In asteptarea raspunsurilor voastre, va doresc sa aveti un an nou de 2019 ori mai bun decat 2018. La Multi Ani!
You may also want to read