In aceasta seara, pe Wembley, majoritatea privirilor se vor indrepta, cu siguranta, spre Wayne Rooney, golgeterul all-time al nationalei Angliei cu 53 de reusite in 119 meciuri, care isi va face oficial retragerea din reprezentativa Three Lions in amicalul impotriva Statelor Unite. Dar pana cand atacantul de 33 de ani ajuns in Major League Soccer, la DC United, isi va face aparitia pe teren in repriza secunda, conform programului stabilit, atentia pretentiosului public de pe mitica arena londoneza ar putea fi atrasa de celalalt decar, Christian Pulisic, jucatorul Borussiei Dortmund. Daca la Cupa Mondiala din Rusia, unii au regretat ca nu i-au mai putut vedea evoluand pe Gianluigi Buffon, Zlatan Ibrahimovic sau Wayne Rooney, mie mi-a parut rau ca nu am avut ocazia de a-l vedea in actiune pe copilul prodigios al selectionatei Stars and Stripes, care a ratat, incredibil, calificarea in favoarea statului Panama. Dar Pulisic are astazi sansa de a-si arata inca o data talentul imens cu care a fost inzestrat ca urmare a unei mosteniri genetice aparte.
George Mason University din Virginia a fost locul in care destinul i-a scos unul in calea altuia pe Mark Pulisic si Kelley, jucatori profesionisti de fotbal. Pasiunea pentru sportul-rege s-a imbinat perfect cu dragostea lor, astfel ca pe 18 septembrie 1998, se nastea micutul Christian, in oraselul Hershey din Pennsylvania, celebru pentru ciocolata cu acelasi nume. Cu un asemenea background fotbalistic, nu este de mirare cum Pulisic junior a imbratisat soccer-ul si nu football-ul, mult mai popular in America si mai ales in Pennsylvania, statul de unde au plecat cativa dintre cei mai mari jucatori pe postul de quarterback din istoria NFL, precum Joe Montana si Dan Marino.
Desi parintii nu l-au impins spre fotbalul european, lasandu-l sa isi descopere singur calea de urmat, Christian a fost atras imediat de ideea de a inscrie si de a crea goluri, mai degraba decat cea de a fi la originea unui touchdown, lucru firesc, pana la urma, in conditiile in care ca aproape ca s-a nascut cu o minge la picioare.
Viata unui fotbalist seamana, de multe ori, cu cea a unui nomad, lucru pe care l-a experimentat din plin si familia Pulisic, a carei tendinta de a calatori in cautarea unor noi contracte si-a pus amprenta si asupra educatiei sportive si a stilului de joc al lui Christian. Cand avea sase ani, a ajuns in Anglia, intr-un sat la cativa kilometri de Oxford. Acolo, în tara în care a luat naștere fotbalul, Pulisic a început sa joace în mod organizat la Brackley Town, spre marea bucurie a tatălui sau.
12 luni mai tarziu, familia Pulisic a revenit in SUA, la Michigan, unde Mark a primit rolul de manager general al echipei de fotbal indoor Detroit Ignition, iar Christian a inceput sa joace la Michigan Rush, aripa locala a unui program de dezvoltare cu acoperire mondiala, format in Statele Unite. La 10 ani, Pulisic s-a intors alaturi de parintii sai in orasul natal, Hershey, unde a fost inregimentat la PA Classics, echipa locala a Academiei de Dezvoltare a Fotbalului in Statele Unite.
Faptul ca avea in fata adversari mai mari decat el i-a sporit abilitatile mentale, lucru recunoscut chiar de el: „Mereu, eram cel mai mic dintre jucatori, astfel ca nu imi puteam folosi calitatile fizice si trebuia sa ii inving doar cu creierul meu”.
Perioada de acumulare a lui Christian Pulisic nu s-a rezumat doar la activitatea de la PA Classics: in fiecare vara, tatal sau l-a dus la academiile reputate ale unor cluburi de top din Europa, precum Barcelona, Chelsea, FC Porto, Villarreal sau PSV Eindhoven pentru a face cunostinta si cu diferite culturi astfel incat sa evite sentimentul de alienare atat de des intalnit la tinerii fotbalisti ajunsi intr-un mediu necunoscut.
CITESTE SI | REVIERDERBY, CEL MAI FIERBINTE DUEL AL GERMANIEI
In 2014, cu cateva saptamani inainte de a implini 16 ani, Christian a raspuns pozitiv chemarii Borussiei Dortmund. In tranzitia spre viata in Europa, a fost ajutat si de originile sale croate datorate bunicului sau, Mate, de la care a primit al doilea prenume, obtinand si cetatenia croata. Tinand cont de varsta sa frageda si de lipsa de experienta, planurile Borussiei legate de Pulisic urmau sa fie facute cu pasi marunti intr-un plan pe termen mai lung, incepand cu promovari graduale de la echipa under-17 la under-19, apoi la cea sub 21 de ani, iar ascensiunea in prima echipa era prevazuta cam peste cinci ani.
In 2015, Christian a fost capitanul nationalei americane under-17 la Mondialul din Chile, iar la sfarsitul anului, Thomas Tuchel l-a chemat in cantonamentul echipei de seniori din Dubai. Pulisic a profitat din plin de sansa lui: pe 30 ianuarie 2016, debuta in Bundesliga impotriva lui Ingolstadt, iar pe 17 aprilie 2016, la numai 14 luni dupa ce a ajuns la Dortmund, devenea cel mai tanar marcator strain din istoria campionatului Germaniei, la numai 17 ani si 212 zile!
Pulisic l-a impresionat pe fostul antrenor al Borussiei prin disciplina tactica remarcabila pentru un fotbalist atat de crud, dar mai ales prin faptul ca nu intra in panica in momentele tensionate. „In situatii de presiune, intotdeauna isi arata adevaratul potential”, a declarat Tuchel despre pustiul care l-a avut drept idol pe Luis Figo.
Christian a demonstrat cel mai bine asta in optimile Champions League din editia 2016-2017, cand a contribuit din plin la calificarea galben-negrilor in faza urmatoare printr-un gol care l-a transformat in cel mai tanar marcator din istoria clubului in cupele europene, la 18 ani, cinci luni si 18 zile.
Desi un adolescent, Pulisic a devenit si noul lider al nationalei de seniori a Statelor Unite, pentru care a debutat pe 27 martie 2016, sub comanda lui Jurgen Klinsmann, intr-un meci cu Guatemala. Deja, la 20 de ani, are deja noua goluri inscrise in 21 de selectii, si este omul in jurul caruia a inceput reconstructia reprezentativei Stars and Stripes dupa dezastrul ratarii calificarii la Mondialul din Rusia.
Cu toate ca sub comanda lui Lucien Favre, Christian Pulisic a prins doar patru partide ca titular in Bundesliga in primele 11 etape, in care Dortmund parca a prins aripi, sporind visele fanilor la un nou titlu dupa sapte ani de hegemonie a lui Bayern, americanul stie ca locul sau in istorie nu poate fi luat de nimeni.
Pentru ca fiecare meci disputat, fie pentru Borussia, fie pentru Statele Unite, ii consolideaza si mai mult legenda.
surse: World Soccer, These Football Times
You may also want to read