PARMA, POVESTEA INTOARCERII DIN IAD

4 minutes, 48 seconds

Duminica seara, stadionul Ennio Tardini din Parma va simti din nou emotia, tensiunea si spectacolul unui meci din Serie A, lucruri la care nici cel mai optimist fan parmegian nu ar fi visat in urma cu patru ani, cand a fost declarat falimentul clubului si, implicit, retrogradarea in liga a patra. Pe 22 iulie 2015, Parma FC a incetat sa existe, dupa cateva luni de cumplita agonie in care jucatorii si staff-ul tehnic au plecat din cauza salariilor neachitate, iar unele meciuri au fost amanate intrucat nu isi mai permitea sa plateasca nici stewarzii, iar clubul a fost vandut de doua ori pentru suma simbolica de un euro! Toate acestea vor fi doar o amintire urata la ora partidei cu Udinese, care marcheaza revenirea din Infern a Parmei, una dintre gruparile de top din fotbalul italian si european in anii ’90, dupa trei promovari consecutive din Serie D in Serie A.

Povestea de glorie a clubului fondat in 1913 a inceput in 1989, cand Calisto Tanzi, proprietarul companiei Parmalat, l-a numit antrenor pe Nevio Scala, care a reusit ascensiunea in elita din Il Calcio inca din primul sezon. A urmat o perioada de vis in care i gialloblu au castigat Cupa Italiei, in 1992, Cupa Cupelor si Supercupa Europei, in 1993, si Cupa UEFA, in 1995, dupa ce a mai pierdut o finala de Cupa Cupelor, in 1994, și a dus o lupta încinsă pentru scudetto pana în ultima clipa cu Juventus în 1995.

Și după plecarea lui Scala, gruparea emiliana a continuat sa aibă succes, cucerind încă doua Cupe ale Italiei, în 1999 și 2002, o Supercupa a Italiei, în 1999, și o noua Cupa UEFA, în 1999. Triumful din finala de la Moscova în fata lui Olympique Marseille a făcut ca Parma sa devina al patrulea cel mai de succes club din Italia pe plan european, după gigantii Milan, Inter și Juventus.

Dar deceniul de miere avea sa ia sfarsit abrupt dupa ce, in 2003, s-a descoperit ca firma lui Calisto Tanzi avea datorii de peste 15 miliarde de euro, iar Parma a intrat sub tutela unui administrator timp de doi ani inainte de a fi preluata de Tommaso Ghirardi, un afacerist din Brescia. Dar in loc de a salva echipa, acesta a dus-o direct spre faliment, in 2015, Parma cumuland datorii de 218 milioane de euro, dintre care 63 de milioane reprezentau doar salariile neplatite!

 

CITESTE SI | CEA MAI FRUMOASA ECHIPA CARE NU A CUCERIT LO SCUDETTO

 

Astfel, clubul emilian a terminat sezonul in Serie A in 2015 doar datorita milei și îngăduintei ligii italiene si a trebuit sa se reinfiinteze in Serie D, sub o noua societate, la fel cum au facut-o si Fiorentina, in 2002, si Napoli, in 2004. Un grup de antreprenori locali, intitulat sugestiv Nuovo Inizio (Un nou început), a preluat corabia naufragiata și a reconectat clubul cu trecutul glorios prin numirea lui Nevio Scala în funcția de președinte și pe fostul fundaș Luigi Apolloni ca antrenor.

Fanii au fost alături de echipa la greu, cumpărând mai multe abonamente în Serie D decât în stagiunea în care Parma a retrogradat din Serie A și devenind, totodată, acționari ai clubului. Cu o asemenea rețeta, Parma a obținut promovarea în a treia liga la capătul unui sezon excelent în care nu a cunoscut înfrângerea și a stabilit recordul de puncte în istoria Serie D.

Mult mai dificila a fost ascensiunea în Serie B. După câteva esecuri în startul stagiunii, Apolloni a fost demis, iar înlocuitorul sau, Roberto D’Aversa, aflat la doar a doua experienta ca antrenor, a reușit o clasare pe locul secund, care a oferit dreptul echipei sa intre în playoff-ul de promovare în Serie B. Parmegianii au trecut de Piacenza, Lucchese și Pordenone, iar în finala, au invins-o cu 2-0 pe Alessandria.

Cele doua ascensiuni consecutive au atras atentia omului de afaceri chinez Jiang Lizhang, care a cumparat 60 la suta din actiunile Parmei, dar a avut intelepciunea de a pastra nealterat specificul local al clubului. Astfel, Nuovo Inizio a pastrat 30 la suta din actiuni, iar suporterii au ramas cu 10 procente. Mai mult, Lizhang a intarit legatura cu trecutul glorios al gruparii gialloblu prin numirea lui Hernan Crespo in functia de vicepresedinte.

Iar editia 2017-2018 avea sa aduca revenirea mult dorita in elita fotbalului italian, dupa ce Parma a terminat pe locul secund, dupa un final de infarct, in care un gol marcat de Foggia in minutul 89 al ultimei runde impotriva lui Frosinone, rivala directa pentru promovarea directa, a dus la urcarea emilienilor in Serie A. Iar totul a fost posibil datorita loialitatii totale aratate de capitanul Alessandro Lucarelli, singurul jucator ramas la Parma din momentul caderii in abisul din Serie D. „Sunt pregatit sa joc pentru Parma la orice nivel daca este nevoie. Dupa sapte ani, simt ca acest tricou este al meu si sunt dispus sa joc pentru acest club oriunde”, declara Lucarelli in februarie 2015, cand soarta gruparii emiliene parea fara iesire. Ajuns la 40 de ani, devotatul fundas al Parmei si-a respectat promisiunea ca va readuce echipa in Serie A, dupa care si-a anuntat retragerea din fotbal.

„Nu poate fi adevarat, nu este posibil, nu imi vine sa cred. Am facut ceva incredibil in ultimii trei ani. Ceva din alta lume. Nimeni nu si-ar fi putut imagina un final precum acesta. Este mai mult decat un vis. Aceasta promovare este o rasplata minunata pentru fanii nostri, care alaturi de noi, nu au renuntat niciodata. Sunt mandru sa fiu capitanul lor, iar acum pot sa ma retrag”, a spus Lucarelli la capatul meciului de la Spezia, care a marcat intoarcerea Parmei din Infern.

Chiar si fara capitanul sau in Serie A, gruparea gialloblu poate privi inainte cu speranta. Pentru ca trecutul sau contine o renastere de care putini ar fi fost capabili.

surse: The Gentleman Ultra, Pickles Magazine

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: