FRUMOASA, MÂNDRA, CURAJOASA ȘI NEBUNA CROAȚIE

4 minutes, 18 seconds

Unele povești trebuie spuse până la capăt, iar legenda Croației la Cupa Mondială din Rusia ar fi fost incompletă dacă nu s-ar fi calificat și în finală, după o odisee incredibilă. Trupa lui Zlatko Dalic a contrazis toate pronosticurile și și-a transpus conaționalii în cele mai sălbatice vise, la capătul unui nou meci în care a fost la pământ și a înviat din morți.

Hrvatska a început partida, practic, de la 0-1, după execuția impecabila din lovitura libera a lui Kieran Trippier, iar naționala Three Lions începea să spere la prima sa finala din ultima jumătate de secol. Anglia a continuat cu aceeași intensitate, căutând desprinderea decisiva pe tabela, dar fără succes. După ce, pe toată durata Mondialului, a impresionat cu ritmul îndrăcit, energia debordanta și atacurile neobosite ale artileriei și cavaleriei Reginei, echipa lui Gareth Southgate a făcut un pas înapoi, scoțând la iveala gena de fundaș a selecționerului englez, atât de bine ascunsa pana aici.

Croația nu a așteptat prea mult invitația englezilor și a pornit tirul la poarta lui Pickford, însă nereușitele sale din prima repriză puteau să ne ducă cu gândul că, totuși, va fi seara Angliei. Însă, Vatreni au fost și mai îndârjiți, și mai încăpățânați, și mai curajoși, și mai periculoși și mai insistenți în partea secundă încât golul egalizator a fost doar o chestiune de timp. Ce a surprins în mod negativ a fost lipsa de reacție a lui Southgate, după ce Perisic a făcut 1-1 cu talpa, finalizare care simbolizează perfect felul de a fi al croaților: mândri, luptători, neînfricați, tupeiști și de nesupus.

Anglia a continuat sa joace cu teama, neîncredere chiar și cu unica dorința de a duce meciul în prelungiri și, eventual, la penalty-uri, după ce se eliberase de complexul loviturilor de departajare în optimea cu Columbia. Ca un animal de prada care simte emanațiile fricii, Croația și-a intensificat atacurile încercând sa termine treaba în timpul regulamentar. Însă, englezii au rezistat pana în minutul 109, când Mario Mandzukic și-a ales momentul perfect de a marca primul lui gol la Cupa Mondiala cu un șut zdravăn, care a scos la lumina instinctul sau de atacant adevărat. Ca un killer de meserie, Mandzukic nu a privit o clipa spre ținta, știind cumva ca nu are cum sa dea greș, după ce cu doar câteva minute mai devreme se ciocnise violent cu Pickford și părea scos din joc.

Naționala lui Zlatko Dalic a devenit, astfel, cea mai neașteptată finalistă din istoria Cupei Mondiale, depășind performanța generației din 1998, condusă de Davor Suker, actualul președinte al federației croate, căzut în dizgrația fanilor în urma unui scandal de corupție.

Însă, cum învingătorul ia totul, actuala generație, în frunte cu căpitanul Luka Modric, merită toate elogiile. Mijlocașul lui Real Madrid a răspuns tuturor celor care au subestimat naționala sa și a explicat ca toate criticile înfruntate au fost folosite drept factor motivațional. „Jurnaliștii și specialiștii TV au tot vorbit înaintea meciului ca am fi obosiți ca niște morți umblatori. Ar trebui sa fie mai respectuoși. Toate acele vorbe ne-au ambiționat și mai tare sa le demonstram ca au greșit. Când joci o semifinala, este imposibil sa fii obosit pentru ca știi ce este în joc și am arătat asta. Cu excepția jocului cu Argentina, acesta a fost cel mai bun meci al nostru. Este un vis devenit realitate pentru toți croații. Nimeni nu ne dădea vreo șansa înaintea Cupei Mondiale, dar cu dorința, calitatea, unitatea și spiritul nostru de lupta arătate de-a lungul turneului, suntem în finala. Cred ca meritam sa fim aici. După golul marcat de ei la început, am dominat jocul în totalitate. Am fost mai buni decât Anglia și din punct de vedere tehnic și fizic”, a spus Modric, devenit unul dintre favoriții la câștigarea Balonului de Aur al Cupei Mondiale.

El a fost completat excelent de fundașul lui Liverpool, Dejan Lovren: „După 20 de ani, oamenii își vor aminti și de noi, nu doar de generația din 1998. Asta îmi doream și, de aceea, sunt atât de mândru. În Croația, am trecut prin mult rahat, război și toate cele, iar situația nu este prea buna nici acum. Este incredibil câte talente avem in sport, în baschet, handbal, polo și tenis. Avem mame bune și tați buni. Au făcut dragoste bine!”

Astfel, croații vor aborda ultimul act cu Franța, având în picioare încă un joc, după ce au disputat prelungiri cu Danemarca, Rusia și Anglia. Înseamnă 90 de minute în plus față de adversara sa de duminică, dar, după toată nebunia acestui turneu final, cine mai are curajul să mai parieze împotriva Croației?

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: