LIVIN’ LA VIDA LOCA

3 minutes, 4 seconds

Ce nebunie a fost în sfertul slav de la Soci, dintre Rusia și Croația! A fost, fără îndoială, cel mai bun meci făcut de Zbornaia lui Stanislav Cercesov la Cupa Mondiala în fata unei echipe flamboyante a lui Zlatko Dalic, capabila sa își urce fanii în al șaptelea cer, la câteva clipe după ce ii aruncase în abisul Infernului și viceversa. Croații și-au păstrat nervii tari și au câștigat a doua ruleta ruseasca la rand, după ce, iarăși, le-a scăpat printre degete victoria în prelungiri.

Aflata pe val după ce a eliminat Spania la penalty-uri, Rusia nu doar ca a visat ca poate și mai mult, dar a și îndrăznit, oferind la Soci cea mai buna versiune a sa în istoria participărilor la Mondiale după destrămarea Uniunii Sovietice. Departe de a fi niște esteti ai fotbalului, rusii au  realizat cea mai frumoasă faza a turneului, care a condus la golul fabulos al lui Cheryshev, un adevărat Denis pericol public pentru defensivele adverse, ajuns la patru reușite la turneul final. A fost o mica raza de soare și de estetica a echipei lui Cercesov într-un ocean de nori, plin de rudimentar.

Croația a egalat repede prin Kramaric și a preluat frâiele jocului, încercând sa reducă consumul de energie cât mai mult posibil, după risipa uriașă din optimile de finală cu Danemarca. Astfel, Vatreni au cautat victoria în timpul regulamentar cu orice preț, dar fie paradele lui Akinfeev, fie emoția calificării în careul de ași si egalarea performantei generației de aur a fotbalului croat a încețoșat un pic mintea oamenilor lui Zlatko Dalic la finalizare.

Au urmat prelungirile, unde Domagoj Vida a făcut 2-1 și i-a apropiat pe croați de semifinale, însă rusii au avut meritul de a continua sa creadă în șansa lor și de a lupta pana la capăt pentru egalare. Asa a venit golul lui Mario Fernandes, brazilianul care a primit cetățenia rusa în urma cu doi ani la insistentele președintelui Vladimir Putin.

A fost, însă, seara Croatiei și datorita puterii de sacrificiu a formidabilului Danijel Subasic, care a strâns din dinți în ciuda unei accidentari în prelungiri, pentru a-și duce echipa în penultimul act. Asta după ce în optimi, s-a întrecut cu danezul Kasper Schmeichel în penalty-uri aparate, scorul general fiind de 3-3, însă plusul lui Subasic și al Croatiei a fost ca toate paradele sale salvatoare au fost la ruleta ruseasca. Subasic a fost, din nou, decisiv și Hrvatska s-a calificat în semifinale, oferindu-i lui Vida ocazia de a striga „Glorie Ucrainei! Aceasta victorie este pentru Dinamo Kiev și Ucraina!” Vorbele sale nu au fost deloc pe placul rușilor, iar FIFA a investigat cazul înainte de a anunța ca fundașul lui Besiktas poate evolua și în semifinale. Orice alta decizie ar fi fost evident ca nu vine dinspre forul mondial de specialitate, ci de la Kremlin, unde declarațiile lui nu i-au căzut prea bine conducătorului suprem, Vladimir Putin, care ordonase măcelul de la Euromaidan din 2014. Astfel, Vida se pregătește de duelul cu Anglia din semifinale cu gândul la o performanta cu adevărat istorica.

În condițiile în care președintele federației, Davor Suker, unul dintre eroii din 1998, este acuzat de corupție, naționala lui Zlatko Dalic poate deturna acest scandal uriaș în favoarea sa în cazul triumfului final în Rusia.

Croația trăiește la vida loca, dar dacă va câștiga La Copa de la vida, toata aceasta nebunie va fi meritat din plin!

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: