ZIUA ÎN CARE FAIR-PLAY-UL ȘI NOROCUL AU FĂCUT DIFERENȚA

2 minutes, 49 seconds

28 iunie 2018 a intrat deja în istorie drept ziua în care calificarea unei echipe într-o faza superioara a Cupei Mondiale s-a decis, în premiera, pe baza numarului de cartonase primite. Astfel, clasamentul fair-play a făcut diferența în grupa H între Japonia și Senegal, asiaticii având câștig de cauza întrucât au primit doar patru avertismente în comparație cu cele sase ale „Leilor din Terranga”. Dacă egalitatea ar fi persistat și la acest capitol, am fi avut parte de o ruleta ruseasca în Mama Rusia pentru că numele echipei calificate ar fi fost tras la sorti.

Niponii au putut jubila, în cele din urma, la capătul unui meci cu Polonia în care au suferit foarte mult. Și asta pentru ca selecționerul lor, Akira Nishino, a riscat enorm, mergând, pur și simplu, la cacealma cu strategia de joc. El și-a menajat sase dintre titularii folosiți in partida cu Senegal cu gândul de a-i avea proaspeți în optimi, dar a fost la doar un pas de eliminare întrucât nu mult a lipsit ca Polonia sa mai înscrie o data.

Mai mult chiar, spre final, Nishino s-a mulțumit doar sa aștepte și sa se roage ca în confruntarea dintre Columbia și Senegal sa nu se mai întâmple nimic care sa deraieze Japonia din drumul spre faza următoare a Mondialului.

Paradoxul este ca niponii și-au concediat fostul selecționer, bosniacul Vahid Halilhodzic, cu câteva luni înainte după ce reușise calificarea la turneul final, tocmai pentru ca rapise jucatorilor bucuria fotbalului, mergând pana la a le interzice sa mai zâmbească după înfrângeri.

„Când Halilhodzic era antrenor, nu aveam nicio șansă de a câștiga. Suntem norocoși sa ne aflam aici asa ca acum, ne bucuram de fotbal”, declara Saburo Kawaguchi, președintele Ligii Japoneze și unul dintre cei mai influente persoane din fotbalul nipon, înaintea Mondialului din Rusia.

Culmea este ca actualul selecționer i-a făcut sa joace pe „samuraii albaștri” într-o maniera de care i-a fost rușine lui însuși, scandalizand întreaga lume. Deși codul Bushido al vechilor luptători japonezi, bazat pe onoare, a fost grav încălcat ieri la Volgograd, Akira Nishino s-a bazat pe principiul Machiavelli prin care scopul scuza mijloacele și, astfel, Tara Soarelui Răsare este singura reprezentanta a Asiei ajunsa în optimile de finala.

După cele trei partide din grupa H, Japonia și Senegalul au avut același număr de puncte, patru, același golaveraj, 4-4, acelasi număr de goluri marcate, 4, și remizasera în meciul direct, 2-2, iar clasamentul fair-play a defavorizat naționala „Leilor din Terranga”. Chiar și asa, selecționerul lor, Aliou Cisse, s-a declarat mândru de echipa sa, acceptând cu demnitate eliminarea. „Aceasta este regula jocului. Astăzi, Senegalul nu s-a calificat pentru ca nu merita. Asta e viata!”, a mai spus fostul erou al Senegalului din 2002, când africanii au ajuns în sferturile de finala. Acum, însă, pentru prima oara din 1982 încoace, Continentul Negru nu mai are nicio echipa în competiție după faza grupelor.

În schimb, Ashira Nikino a mărturisit ca singura consolare pentru jocul meschin al naționalei sale o reprezinta progresul în optimi. Cu siguranță, antrenorul japonez nu va uita vreodată ziua istorica de 28 iunie 2018, în care fair-play-ul și norocul și-au dat mana pentru a-l ajuta.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: