CÂND NEMȚII ASIEI I-AU BĂTUT PE NEMȚII EUROPEI

4 minutes, 57 seconds

Blestemul campioanelor mondiale a lovit, ieri, si Germania, care paraseste turneul final dupa faza grupelor, o contraperformanta unica in istoria Mannschaft-ului. Doar in 1938, panzerele au mai fost scoase din primul tur, de Elvetia, la rejucare, insa atunci Mondialul se desfasura in sistem eliminatoriu. Totodata, nemtii nu au mai trait o asemenea rusine la un turneu final, de la EURO 2004. La fel ca si atunci, cand inaintea competitiei din Portugalia, a fost calcata in picioare de Romania in Giulesti cu 5-1, si acum, esecul Germaniei a fost anuntat de forma slaba din jocurile de pregatire. Iar infrangerea de ieri in fata Coreei de Sud a reprezentat doar punctul culminant al unui an 2018 umilitor pentru campioana mondiala.

Dupa o calificare fara emotii din grupa preliminara si triumful de la Cupa Confederatiilor fara principalii titulari si cu o echipa experimentala, nationala lui Joachim Low parea hotarata si capabila, totodata, sa devina prima echipa care isi apara titlul suprem, dupa Brazilia lui Pele si Garrincha, in 1962.

Insa, totul s-a dovedit un experiment esuat, dupa ce, imediat dupa sfarsitul preliminariilor, Germania a obtinut un singur succes in cinci jocuri de pregatire, si acela in fata Arabiei Saudite, scor 2-1. Iar forma fragila a continuat în primul meci din Rusia, pierdut cu 1-0 în fata Mexicului, dar și în fata Suediei, in ciuda succesului cu 2-1 obtinut pe ultima respirație.

Se spune ca cele mai bune mașini sunt cele germane, dar ca cele mai fiabile sunt cele asiatice. Însă, degeaba ai un număr de cai-putere net superior oricarui alt vehicul dacă nu te adaptezi condițiilor din trafic, iar motorul mașinii de fotbal nemțesti s-a gripat ieri și puternicul autovehicul s-a trezit cu rotile în sus în urma impactului frontal cu cel coreean.

Marea problema a băieților lui Joachim Low în partida împotriva Coreei de Sud este ca au uitat sa fie nemți tocmai atunci când situația o impunea cel mai mult. Sau cel puțin jucătorii fără sânge teuton pur, care au devenit nemți cu acte în regula fie prin nașterea lor pe tărâm german, fie prin asimilare. Dar tocmai acel mix de culturi și naționalități care a fost cheia succesului în 2014 s-a dovedit acum falimentar. Practic, doar Thomas Muller, Mats Hummels, Toni Kroos și Manuel Neuer au crezut, ieri, pana în ultima clipa ca Mannschaft-ul poate întoarce situația în favoarea sa, asa cum s-a întâmplat cu suedezii. Imaginea cu Thomas Muller, imediat după primul gol al asiaticilor, este definitorie pentru atitudinea și mentalitatea tipic nemțească a jucătorului lui Bayern München. Chiar înainte ca jocul sa fie reluat de la centrul terenului, Muller l-a întrebat pe arbitrul american Geiger câte minute mai sunt de jucat din prelungiri, apoi s-a încurajat pe sine, spunând: „5 minute? OK”, apoi a transmis mesajul și colegilor sai încercând sa le insufle și lor ideea ca încă se poate. Dar totul s-a năruit, după ce Neuer, în încercarea lui de a crea superioritate, a pierdut mingea lângă careul sud-coreenilor și Son Heung-Min a făcut 2-0 din pasa lui Joo Se-Jong.

Astfel, Germania devine a treia campioana mondiala la rand care părăsește turneul final în faza grupelor, după Italia în 2010 și Spania în 2014. „După ce am câștigat Mondialul, a trebuit sa ne reinventam. Spania s-a impus în 2010, iar în 2014, cu aproape același lot, a ieșit în faza grupelor. Avea jucători mari, dar întotdeauna este nevoie de schimbari”, explicase Joachim Low strategia cu care a pregătit competiția din Rusia. Dar Jogi a greșit și selecția pentru Mondial, neconvocandu-l pe Leroy Sane, cel mai bun tânăr jucător al anului în Premier League.

În același timp, Germania a fost echipa la poarta căreia s-a șutat cel mai mult la acest Mondial, după Egipt și Coreea de Sud. Apropo de asiatici, ei au avut o atitudine tipic nemțească ieri, chiar dacă șansele de a se califica în optimi erau foarte reduse. Și-au apărat onoarea și s-au autodepășit, reușind cel mai mare rezultat din istorie, peste semifinalele atinse în 2002 la Mondialul găzduit alături de Japonia. Dacă în urma cu 16 ani, erau pregătiți de olandezul Guus Hiddink și au fost ajutați în mod scandalos de arbitri în optimea cu Italia și în sfertul cu Spania, acum asiaticii au venit cu un compatriot pe banca, Shin Tae-Yong, și vor rămâne în memoria întregii lumi drept niște eroi, nu precum niște impostori ca în 2002.

Dacă sud-coreenii au fost ieri adevărații nemți, oamenii lui Joachim Low și-au uitat originile după golul victoriei cu Suedia, când au sărit calul prin gesturile ostentative catre banca vikingilor, care s-au simțit, pe buna dreptate, ofensați. Iar explicațiile selecționerului panzerelor au fost avut un aer de aroganta și șmecherie ieftina, cu rolul de a arunca praf în ochi presei. Dar acum după eliminare, este de înțeles și bucuria exagerata a germanilor pentru ca știau, poate, în sinea lor ca doar atât pot în momentul de față. Iar cum cine râde la urmă, râde mai bine, suedezii nu au rămas datori, iar Mikael Lustig a taxat prompt ieșirea Mannschaft-ului de la Mondial: „Nu este niciodată greșit sa elimini Germania, considerând comportamentul lor și ceea ce au spus unii jucători. Nu are rost sa neg asta, chiar este un sentiment foarte plăcut!”

Și jurnaliștii englezi au ironizat eliminarea prematura a Germaniei, remarcand ca este pentru prima oara din 1966, când naționala Three Lions termina mai bine un Mondial decât panzerele. Iar tabloidul german Bild a concluzionat perfect situația actuală cu același titlu folosit și in 2014 după acel 7-1 cu Brazilia: „Ohne Worte!”

Fără cuvinte.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: