Așadar, Rusia a avut nevoie sa cumpere organizarea unei Cupe Mondiale pentru a obtine prima calificare in optimile de finala din 1986 incoace, cand se numea URSS. Însă, faptul ca Zbornaia a obținut doua victorii în primele doua etape „nu este un accident”, după cum a declarat ieri Stanislav Cercesov. Și cata dreptate are selecționerul rus: nu este niciun accident atunci când primești una dintre cele doua grupe în care nu se mai afla vreo echipa din Europa și doua din cele trei adversare se numesc Arabia Saudită și Egipt, care nu mai jucase la un Mondial de trei decenii.
Cu toate ca exista senzația ca rusii si-au cumpărat și grupa la pachet cu dreptul de a găzdui Mondialul, totuși, Zbornaia are și un atu important de partea sa la acest turneu: Denis Cheryshev. Jucătorul lui Villarreal a ajuns la trei goluri în competiție, egalându-l temporar pe Cristiano Ronaldo în topul golgheterilor, el reprezentând tot ce are mai bun Rusia în acest moment. Datorita lui Cheryshev, în primul rand, Rusia a egalat performanta realizata în 1966, când a pornit tot cu doua victorii în grupa și s-a clasat la final pe locul patru, gratie marelui Lev Iașin.
Egiptul nu a putut depăși socul psihologic al esecului suferit în minutul 89 cu Uruguay și nici prezenta pe teren a starului Mohamed Salah, aflat la primul joc după accidentarea din finala Champions League, nu a fost suficienta pentru a evita înfrângerea și aproape eliminarea după doar doua partide.
„Faraonii” și-au bătut singuri cuie în talpa prin autogolul lui Fathi din startul reprizei secunde, dar nu au fost singurii sinucigași ai zilei de ieri. Grupa H a adus și marile surprize de pana acum ale turneului final, exceptând eșecul Germaniei cu Mexic.
Practic, favoritele s-au inversat dupa prima zi, in mod neasteptat, Senegal și Japonia fiind acum în pole-position pentru calificarea în optimile de finala, deși situația se poate răsturna iarăși. Autogolul polonezului Cionek a însemnat începutul sfârșitului pentru echipa lui Adam Nawalka, în timp ce Carlos Sanchez a fost dinamită pura pentru Columbia prin catastrofa produsa în minutul trei, când a oferit un penalty niponilor pentru un henț în careu și a primit direct cartonașul rosu. Astfel, Japonia a devenit prima reprezentanta a Asiei care învinge o naționala sud-americana la Cupa Mondiala.
You may also want to read