Islanda este natiunea cu cel mai mare progres in fotbalul mondial in ultimul deceniu, iar de cinci ani incoace, micuta insula vulcanica de la Cercul Polar de Nord ne tot surprinde cu performante imense, una mai rasunatoare decat precedenta. In 2013, ajungea in barajul pentru calificarea la Cupa Mondiala, unde a fost invinsa de Croatia, apoi, peste doi ani, obtinea dreptul de participare la primul sau turneu final din istorie, dupa ce a castigat o grupa preliminara din care faceau parte Cehia si Olanda. Vikingii nu s-au multumit cu putin si au socat Batranul Continent la EURO 2016, prin atingerea sferturilor de finala, dupa ce au remizat cu viitoarea campioana, Portugalia, si au eliminat Anglia, in optimi. Ce a urmat? Triumful intr-o grupa de calificare din care mai faceau parte alte trei tari prezente la ultimul European, Croatia, Ucraina si Turcia, iar acum, Islanda se pregateste de primul sau meci din istorie la Cupa Mondiala, impotriva Argentinei lui Lionel Messi. Mai mult, nordicii anunta raspicat ca nu vin in Rusia ca turisti! Cum a fost posibila o asemenea ascensiune pentru cea mai mica tara prezenta vreodata la un Mondial? Omul care a urmarit de aproape aceasta ascensiune si a fost implicat in mod direct in succesul Islandei este actualul selectioner, Heimir Halgrimsson, stomatolog atunci cand nu antreneaza.
Cu doar 325 de mii de locuitori, Islanda este cea mai mică țară calificată la Cupa Mondială, având doar un sfert din suprafața precedentei deținătoare a acestui record, Trinidad Tobago. Asta înseamnă și o arie de selecție extrem de redusă, iar succesul a venit ca urmare a unei strategii foarte sănătoase a Federației Islandeze de Fotbal, KSI. Practic, principalele caracteristici ale acestei națiuni, unitatea, forța fizică, modestia și un spirit de luptă fantastic, au fost valorificate la maximum în ceea ce reprezintă cel mai spectaculos progres fotbalistic al unei țări la nivel planetar.
Dar mai presus de toate aceste calitati, legătura unică a jucătorilor cu suporterii a făcut posibile toate realizările din ultimii ani. Practic, fanii se identifică cu echipa națională într-un mod nemaiîntâlnit ca urmare a unei apropieri cum nu mai există nicăieri la acest nivel. Astfel, căpitanul Aron Gunnarsson a mărturisit ca, în momentul celebrării golului de 2-1 din finalul jocului cu Austria de la EURO 2016, l-a recunoscut în tribune pe prietenul sau din copilărie, pe care nu-l mai văzuse de ani buni și despre care habar nu avea ca va veni în Franța.
„Lumea își va aminti de suporterii noștri la fel de mult ca și de performanțele echipei noastre”, a spus Gunarsson, care admite ca, pana acum, a dat totul alături de colegii de la națională, dar au primit și mai mult înapoi. Sfatul sau pentru oricine vrea sa devina fotbalist este mai mult decât motivant: „Nu ești niciodată prea mic”. Cu o asemenea atitudine și cu spiritul de lupta al vikingilor, este de înțeles parcursul memorabil de la EURO 2016, unde tot ceea ce a contat pentru islandezi a fost sa se bata pentru tara lor și sa vadă cât de departe pot ajunge împreună. Iar când spunem „împreună” înseamnă indisolubil alături de suporteri.
Totodată, selecționerul Heimir Halgrimsson are o abordare complet originala la fiecare joc al naționalei la Reykjavík. Cu doua ore înaintea startului meciului, merge într-un pub din apropierea stadionului, unde interacționează cu fanii, comunicând-le echipa de start și discutând despre strategia de joc. Heimir nu schimba doar amabilități cu suporterii, ba chiar le răspunde și celor mai incomode întrebări.
În vârsta de 51 de ani, el nu a lucrat niciodată în afara țării și și-a început cariera de antrenor la o echipa de fotbal feminin când încă era jucător activ. Halgrimsson are și diploma de stomatolog, profesand oricând este nevoie de serviciile sale, precum o făcea și Loti Boloni în anii de glorie ai Stelei. Astfel, Heimir Halgrimsson nu a ezitat o clipa în 2016, când asista din tribune la un meci de fotbal feminin, sa dea o mana de ajutor unei jucătoare care se lovise la un dinte. După ce i-a acordat primul ajutor pe teren, a condus-o la cabinetul lui, unde i-a fixat dintele.
Din 2011, a intrat în staff-ul tehnic al nationalei Islandei, fiind secundul suedezului Lars Lagerback pana în 2016, când a fost promovat principal după succesul nebun de la Europeanul din Franța.
Halgrimsson a fost unul dintre cei care au pus bazele acestei conexiuni indestructibile dintre fani și echipa, care și-a văzut roadele și prin faptul ca Islanda nu a mai pierdut niciun meci pe teren propriu in ultimii cinci ani, de la la un eșec cu 2-4 in fata Sloveniei, suferit in preliminariile Cupei Mondiale din 2014. Fără îndoială, avem de-a face cu generația de aur a fotbalului islandez, mai ales ca multi dintre componentii actualei echipe se cunosc inca de la loturile de juniori si de tineret.
In acest sens, trebuie mentionat ca acestia au participat si la turneul final Under-17, la turneul de elita Under-19 si la Europeanul U21, astfel ca actualul succes a fost cumva anuntat, cu toate ca sistemul nu incurajeaza in vreun fel jucatorii mai talentati, dupa cum explica Arnar Bill Gunnarsson, directorul tehnic al Federației Islandeze. „Este foarte dificil aici întrucât toți fotbaliștii sunt tratați în mod egal, indiferent de nivelul lor tehnic. Avem nevoie de toți jucătorii, chiar și de cei care nu ajung în loturile de elită, pentru că suntem foarte puțini. Egalitatea este o valoare foarte importantă în Islanda. Nu toată lumea este bună la fotbal, dar foarte mulți îl iubesc. Toți trebuie tratați la fel, este un aspect foarte important. În Islanda, nu sunt cluburi doar masculine, toate au secții și de fotbal masculin și feminin.”
Și sunt speranțe ca parcursul de excepție de la EURO 2016 să nu fie unul izolat într-un ocean de rezultate mediocre pentru că strategia forului islandez este foarte sănătoasă. „Nu putem sta și să ne bucurăm de acel succes. Cu banii primiti în urma participării în Franța, am reușit să le facem contracte full-time tuturor antrenorilor de la tineret pentru că toți erau plătiți part-time. Încercăm să facem lucrurile mai bune, deși la federație lucrează doar 17 oameni. Malta, de exemplu, are 60 de angajați full-time la federație. Noi avem un stil de joc bine definiti, care se potrivește jucătorilor, dar nu știi niciodată cum vor evolua aceștia împreună, când juniorii vor face pasul spre seniorat”, a eexplicat același Gunnarsson.
Într-un asemenea context, performanțele vikingilor merită prețuite și mai mult, iar munca lui Heimir Halgrimsson are și mai multă greutate. Un organizator meticulos, capabil să se adapteze rapid oricărei situații, deschis să învețe în continuare, ambițios și autoritar, uneori, selecționerul islandez știe și ce anume să solicite jucătorilor săi pentru a-și face compatrioții mândri și fericiți.
„Când te gândești la Cupa Mondială, spui, în primul rând, Brazilia sau Argentina, așa că este un sentiment oarecum romantic să joci primul meci împotriva Argentinei”, a spus Halgrimsson atunci când a aflat că va debuta ca principal la un turneu final împotriva echipei lui Messi, Higuain și Di Maria.
Dar dacă este o națională care să se teamă înaintea partidei din 16 iunie, de la Moscova, aceea nu va fi, nicicum, Islanda. Pentru că Halgrimsson nu este un dentist obișnuit care să extragă răul de la rădăcină, ci unul care scoate tot ce e mai bun din jucătorii săi.
You may also want to read