PAVARD, NOUL „COCOȘ” DIN OGRADA FRANȚEI

3 minutes, 26 seconds

Poate cea mai neașteptata prezenta în lotul Franței pentru Cupa Mondiala din Rusia este cea a lui Benjamin Pavard, fundașul de 22 de ani al lui VfB Stuttgart. Asta în condițiile în care el a debutat în tricoul Les Bleus abia la sfârșitul toamnei trecute. Însă, în cazul lui Benji, valoarea și experienta necesare la un turneu final de asemenea anvergura nu au așteptat trecerea timpului întrucât el s-a călit la foc rapid, săptămână de săptămână, în Bundesliga. În plus, pentru Pavard, au contat foarte mult și prestațiile de la echipa de tineret, precum și faptul ca poate evolua fie ca fundaș dreapta sau ca stoper.

Născut în Nordul Franței, la Maubeuge, Benjamin Pavard a început fotbalul la US Jeumont, gruparea unde antrena tatăl sau și de unde a pornit și Jean-Pierre Papin. Aici, s-a făcut imediat remarcat, după cum își amintește șeful centrului de copii și juniori, Julien Delebois: „Avea un stil elegant de joc, avea aerul unui Laurent Blanc. Era un pic mai înalt decât ceilalți copii și toată lumea se gândea că este mai mare decât era cu adevărat.”

Peste numai trei ani, în 2005, ajungea la academia lui Lille, unde a jucat pe postul de mijlocaș defensiv până cu puțin înaintea debutului în prima echipă, petrecut pe 31 ianuarie 2015, într-un meci cu Nantes. Momentul decisiv în convocarea sa în lotul de seniori al grupării de pe Stade Pierre Mauroy l-a constituit evoluția de senzație dintr-o partidă disputată împotriva echipei Under-21 a lui Manchester City, în 2014.

 

CITEȘTE ÎN CURÂND, O NOUĂ SERIE ORIGINALĂ BOGDANSOCOL.RO – JURNALUL CUPEI MONDIALE 2018

 

Retras în centrul apărării, Pavard a rămas legat cumva de rolul său inițial pe teren, de santinelă în fața defensivei, idolul său fiind Yohan Cabaye, unul dintre eroii care au realizat eventul campionat-cupă cu Lille în 2011, alături de Eden Hazard, Mickael Landreau, Gervinho, Adil Rami sau Moussa Sow.

După numai 25 de apariții pentru Les Dogues, urmează un transfer neașteptat și, surprinzător, totodată, la VfB Stuttgart, care evolua atunci în liga secundă germană. Motivul despărțirii atât de ușoare l-au reprezentant niște neînțelegeri cu antrenorul de atunci, Frederic Antonetti, astfel că Lille a acceptat imediat oferta șvabilor de 6 milioane de euro.

Însă, ceea ce părea un regres în carieră s-a dovedit un mare pas înainte pentru că ce era mai bun de-abia urma să vină pentru Benji. În mai 2017, reușește promovarea din postura de campion al 2.Bundesliga, iar peste numai cinci luni, este selecționat în premieră de Didier Deschamps în naționala Franței, unde și debutează pe 10 noiembrie, în amicalul cu Țara Galilor. „A fost constant și consistent atât la echipa sub-21 de ani cât și la nivel de club, astfel că alegerea lui a fost un pas logic. La bază, este fundaș central, dar poate juca și în alte poziții”, a declarat atunci Deschamps, care l-a răsplătit apoi cu un prim meci ca titular, în martie, împotriva Rusiei.

Doar 15 partide pentru Les Espoirs au fost suficiente pentru a ajunge în echipa de seniori a „cocoșilor galici”, iar pentru a prinde lotul pentru Rusia, Pavard a continuat să impresioneze și în elita fotbalului german. „Când a venit aici, nu avea foarte multă experiență la profesioniști, dar a făcut un progres senzațional. Are un potențial tehnic uriaș, este decisiv în intervenții și are o atitudine excelentă”, l-a descris antrenorul său de la Stuttgart, Hannes Wolf.

Deși are contractul cu gruparea de pe Mercedes-Benz Arena până în 2020, este greu de crezut că Benjamin Pavard va începe și stagiunea următoare la șvabi, mai ales în cazul unui Mondial reușit. Și asta în condițiile în care deja giganții din Bundesliga, Bayern Munchen, Borussia Dortmund și RB Leipzig, se interesează de el, la fel ca și AS Roma.

Facebook Comments

There are 0 comments .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: