LADISLAU KUBALA SAU PRIMUL MESSI

4 minutes, 33 seconds

Astăzi, se împlinesc 16 ani de la dispariția primului Messi al Barcelonei, Ladislau Kubala. Cu acest prilej, vă invit să ne reamintim de fostul mare star al catalanilor cu ajutorul acestui capitol al cărții „100 de fotbaliști legendari”.

Născut pe 10 iunie 1927 la Budapesta, Laszlo Kubala Stecz, pe numele său complet, este considerat de catalani cel mai bun fotbalist care a jucat vreodată la FC Barcelona. Geniul lui Kubala a fost creat în Ungaria dintr-o mixtură de naționalități. Cu tatăl de origini slovace, iar mama cu rădăcini slovaco-maghiaro-poloneze, omul căruia catalanii i-au ridicat statuie în fața arenei Camp Nou a jucat sub drapelul a trei echipe naționale. Kubala are 6 meciuri și 4 goluri pentru Cehoslovacia, 3 partide pentru Ungaria, iar pentru Spania a reușit 11 goluri în 19 prezențe.

„Kuksi”, așa cum era alintat Kubala în copilărie, a scăpat de ghearele comunismului spre sfârșitul anilor ’40, când a trecut granița spre libertate ascuns cu familia într-un camion. Ajuns în Italia, Kubala le-a cerut permisiunea celor de la Pro Patria să se antreneze cu ei, însă când a văzut că italienii pun preț mai mult pe pregătirea fizică a preferat să stea departe de antrenamentele lor și să jongleze cu mingea pe picior. A urmat un episod care a rămas în istorie. Președintele celor de la Pro Patria l-a provocat pe Kubala să țină mingea pe picior de 400 de ori. Miza era ceasul italianului. Kubala a câștigat lejer pariul, dar a și plusat. Ca să îi arate mai-marelui de la Pro Patria cine este șeful, el a făcut și o tură de teren ținând mingea pe picior. „M-am ales cu un ceas frumos”, a spus Kubala după acel pariu.

Valoarea lui Kubala le-a atras atenția celor de la AC Torino, care l-au invitat pe atacant să joace cu Il Grande Toro un amical la Lisabona. Kubala nu a urcat, însă, în avionul către Portugalia, deoarece a vrut să rămână lângă soție și fiul său, care tocmai se îmbolnăvise. A fost, de fapt, semnul unui miracol, pentru că la întoarcerea din Portugalia, aeronava in care se aflau toți fotbaliștii de la Torino, în frunte cu legendarul Valentino Mazzola, s-a prăbușit la Superga.

Kubala a evoluat pentru Ferencvaros, Slovan Bratislava și Vasas Budapesta, însă anii de glorie i-a trăit la FC Barcelona, unde a cucerit 4 titluri de campion, cinci Cupe și două Supercupe ale Spaniei. Atacantul pe care catalanii în vârstă îl numesc „Messi al nostru” avea să înscrie 194 de goluri în 256 de meciuri jucate în tricoul blaugrana. În perioada în care a jucat pentru FC Barcelona, Kubala a reușit 3 duble în primele patru meciuri ale unui sezon. De atunci, singurul fotbalist al Barcei capabil să egaleze această performanță a fost Lionel Messi.

Kubala a fost un jucător dificil în perioada în care pe banca Barcelonei s-a aflat Helenio Herrera. Antrenorul argentinian voia să conducă echipa cu mână de fier. Le-a impus jucătorilor un regim alimentar strict și le-a interzis să bea și să fumeze. Kubala a încălcat rapid una dintre reguli. Revenit în Spania după un meci jucat cu Barcelona în cupele europene, Kubala a fost întrebat la controlul vamal unde sunt cele două sticle de whiskey pe care le declarase la intrarea în țară. „Vrei să-mi faci un control cu raze X?”, l-a întrebat ironic Kubala pe vameș, ducând în același timp mâna spre stomac. Episodul a ajuns, evident, la urechile lui Herrera, care s-a înfuriat foarte tare. „Nu era vorba că Herrera nu-l aprecia pe Kubala sau că nu îi aprecia calitățile, ci despre faptul că vedea în el un rival, iar Herrera a vrut întotdeauna să fie șeful”, scria Juan Jose Castillo, un atent observator al antrenorului argentinian.

 

CITEȘTE ȘI | PRIMUL LUIS SUAREZ AL BARCELONEI

 

După perioada de aur de la FC Barcelona, Kubala a jucat pentru Espanyol și FC Zurich, iar ultima echipă de club a fost Toronto Falcons. Atacantul cu triplă cetățenie este considerat unul dintre cei mai buni executanți de lovituri libere din istoria fotbalului, iar cei care au trăit pe viu „fenomenul Kubala” susțin că nici măcar granzii David Beckham, Andrea Pirlo, Cristiano Ronaldo sau Messi nu sunt capabili să lovească mingea la fel ca starul Barcelonei din anii ’50.

Kubala a fost și în România. S-a întâmplat în 1947, într-un amical jucat între ai noștri și cehoslovaci pe Stadionul Giulești, câștigat de oaspeți cu 6-2, două dintre goluri fiind opera legendarului Kubala.

Cel mai bun meci făcut pentru naționala Spaniei a fost amicalul jucat la Madrid în 1957, cu Turcia. Ibericii au învins atunci cu 3-0, toate cele trei goluri fiind marcate de Kubala. Legendarul Kubala a antrenat 12 echipe, printre care FC Barcelona, naționala Spaniei, FC Zurich, Al Hilal, Cordoba, Malaga sau naționala statului Paraguay.

„A fost unul dintre cei mai buni fotbaliști care au existat. Jocul său a fost pur, cristalin, o adevărată încântare pentru fani. Ceea ce îmi amintesc este spiritul său de camaraderie, loialitatea pe care o arăta ca prieten”, spunea despre Kubala marele Alfredo Di Stefano.

Ladislau Kubala a încetat din viață pe 17 mai 2002, la Barcelona, la vârsta de 74 de ani.

Facebook Comments

There is 1 comment .

  1. Pingback: ROMANIA - SPANIA 1-2 SAU CAND ULTIMA IMPRESIE SALVEAZA UN MECI MODEST - Bogdan Socol

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: